Deset boja koje su prešle u automobilsku pop kulturu. Koja je vama najbolja?

Foto: Aston Martin

BOJA AUTOMOBILA je, barem na prvi pogled, relativno prosta stvar: jednostavno odaberete onu koja vam se najviše sviđa i uživate u tome koliko dobro pristaje vašem automobilu. Stvar je u tome da je tijekom godina bilo mnogo različitih kombinacija automobila i boja, od kojih je nekoliko odabranih postalo automobilska ikona, sinonim za proizvođača automobila koji ih je stvorio. Iako ih nema puno, ipak postoji čitav niz nijansi koje su prešle u automobilsku pop kulturu.

10. Renault Liquid žuta

Ova je boja u relativno kratkom vremenu postala kultni klasik. Ima nešto u Renaultovoj tekućoj žutoj boji po čemu se razlikuje od svih drugih žutih boja za automobile, čak i onih s ekstremnijim nijansama koje prže mrežnicu. Možda je prava ljepota ove boje u tome što, za žutu nijansu, nije toliko očigledna ili doista ekstremna.

9. BMW Estoril plava

Oduvijek su se natjecale ova i Audijeva Nogaro plava boja, ali BMW nijansa pobjeđuje jer je bila na M3 E36, možda najboljem predstavniku umjetnosti Estoril plave. Boja funkcionira jer izvrsno prikazuje BMW-ov njuh za dizajn, a to se posebno odnosi na automobile s oznakom M, one s oštrim naborima, tekućim linijama, velikim rešetkama i raznim aerodinamičkim ukrasima.

8. Audi Nardo siva

Nardo Gray dokazuje da vam nije potreban superautomobil jarkih boja da biste se istaknuli iz gomile. Većina kultnih nijansi boja za automobile ima tendenciju biti pretjerana, ali postoje iznimke od toga. Audijeva Nardo siva je primjer boje koja se ističe time što je krajnje prijeteća; ne bi izgledao nimalo neprikladno na fregati iz Drugog svjetskog rata, ali ipak nekako uspijeva izgledati savršeno kada se primijeni na - primjerice - RS6. Možda neće biti privlačan na isti način kao većina unosa na ovom popisu, ali parkirajte Nardo sivi Audi pokraj niza superautomobila i pogledajte koja boja automobila privlači najviše komentara.

7. Ford Ultimate zelena

Ultimate Green pridružuje se slavnom popisu slično živih RS boja. Druga generacija Focusa RS bila je revolucionarni automobil iz više razloga (ne samo zbog svog revolucionarnog prednjeg diferencijala), ali ako biste pitali prosječnog muškarca ili ženu na ulici što su najviše zapamtili na autu, vjerojatno bi prvo spomenuli boju. U skladu s nekim Fordovim ekstremnijim bojama, Ultimate Green je gotovo uvredljivo svijetla, stoga je savršena za agresivan stroj kao što je Mk2 Focus RS.

6. Aston Martin siva

Aston Martin Silver Birch - ovdje umetnite neki citat agenta 007. Ovo je jedna od onih kombinacija automobila i boja koju će moći prepoznati čak i oni koji na vozila gledaju isto kao na perilice rublja (tj. funkcionalno i ništa više). Kombinacija Aston Martina DB5 i boje Silver Birch bila je zadivljujuća od trenutka kada su ova dva prvi put predstavljena, no kasnije je postala sve hladnija zahvaljujući ludorijama na ekranu slavnog britanskog tajnog agenta sa sklonošću prema Martiniju.


5. Lotus Norfolk žuta

Norfolk senf žuta i Lotus. Ne samo da je ovo briljantna boja već je i izvrstan znak zemlje koju Lotus naziva domom, više nego dovoljno da zasluži mjesto na ovom popisu. Boja koja će se zauvijek povezivati s dotrajalim varijantama Esprita Turbo i ranim verzijama Elisa.

Norfolk Mustard služi gotovo istoj svrsi za Lotus kao Estoril Blue za BMW; odabire ključne elemente dizajna i performansi karoserije svakog automobila na kojemu se nalazi.

4. Honda Championship bijela

Honda Championship White je uglavnom skraćenica za bilo koji današnji Type R model. Ako zamislite Hondu s oznakom Type R, ona će gotovo sigurno biti u ovoj boji, što dokazuje koliko je ova jednostavna nijansa bijele zapravo kultna!

Ona će se zauvijek povezivati s maničnim VTEC-ovima s velikim brojem okretaja i vrhunskom šasijom – nije loše za boju koja bi izgledala više nego dosadno i bila zaboravljiva na bilo čemu osim na Hondi.

3. Subaru Mica plava

Nije trebalo dugo prije nego što su McRaeove ludorije na pozornici počele utjecati na izgled cestovnih Impreza. Godina je 1995. Natopljena mokra velška etapa relija sredinom studenog. Grupa A Subaru Impreza u Mica plavoj boji sa zlatnim Speedline kotačima i natpisom "555".

Uspjeh Škota u nizu Mica Blue/Gold Subarua od ranih 90-ih do odlaska u Ford 1999. pomogao je pokrenuti kult Impreze širom svijeta, a ona je do danas vrlo tražena kombinacija kod Subaruovih vozila.

2. Ferrari Rosso Corsa

Najpoznatiji superautomobil na svijetu, obojen u najpoznatiju boju automobila. Bilo bi jednako izdaji ne uključiti Ferrarijevu kultnu crvenu boju na ovaj popis. To je nedvojbeno najslikovitija boja ikad primijenjena na bilo koji automobil, toliko da naručivanje Ferrarija u bilo kojoj boji osim Rosso Corse mora izazvati bezbroj pitanja o tome zašto ste donijeli tu odluku.

Puno govori to što je Rosso Corsa jedini kod boje s kojim se ne smije petljati, to je jednostavno sveto.

1. British Racing Green

Vratimo se u 1902. godinu, kada je Engleska prvi put ugostila prestižni Gordon Bennet Motor Cup (prethodnik današnjeg Grand Prixa). Unatoč uzbuđenju, ubrzo su naišli na problem. Nacionalno ograničenje brzine bilo je samo 20 km/h – što je čak i tada bila puževa brzina.

Stoga su utrku preselili u Irsku, zemlju bez ograničenja brzine, ali bogatu raskošnim zelenilom. Prema legendi, britanski trkači su obojili svoje automobile u znak poštovanja prema zelenom otoku zbog domaćinstva utrke i rođen je British Racing Green.

BRG mogao se vidjeti na mnogim velikim trkaćim događajima. Godine 1959. i 1960. Jack Brabham je osigurao naslov prvaka Formule 1 u dva automobila koje je napravio John Cooper, dizajner Mini Coopera. Pogađate boju. Tijekom godina, suptilno se dotjerivao British Racing Green kako bi postao svjetliji i svježiji, ali bez gubitka prepoznatljivosti i bogate povijesti.