FOTO Hyundai je oživio još jednu legendu 1980-ih: Ovo je novi Grandeur

Foto: Hyundai

U korejskoj tvrtki su jako nostalgični pa nam predstavljaju još jedno zanimljivo vozilo naglašenog retro stila. 

Nakon što su oživjeli model Pony s kojim se marka proslavila i na našim područjima, sada su se pozabavili svojim nekad najprestižnijim modelom. Hyundai zna da se retro danas nosi, a onda valja posegnuti na same početke globalizacije svoje game. U pitanju je Grandeur, limuzina čiji dizajn je podario Hyundai, dok je tehnologija nosila potpis Mitsubishija.

Bilo je to 1986. godine, dok smo automobil mogli upoznati posebno 1988. godine kad je bio jedno od službenih vozila Olimpijskih igara u Seulu. Kockasto Hyundai se sada vratio, i to u sklopu tzv. heritage serije kojoj Hyundai odaje počast nekim slavnim modelima. 

Grandeur će tako 35. rođendan obilježiti estetski jednom uglastom reinkarnacijom, ali tehnološki daleko naprednijom. Prvo u oči upadaju pikselizirana svjetla, a potom neki novi detalji jasno inspirirani modelom Ioniq 5. 

Nešto veće promjene su u kabini, gdje su dizajneri pokušali spojiti klasičan dizajn s danas aktualnim trendovima i tehnologijama. Dizajn upravljača i ručice mjenjača je primjerice ostao u 1980-ima, dok poveći zasloni jasno upućuju da smo prešli u novi milenij. Priča za sebe je krovna rasvjeta s nizom zrcala. Narančasto osvjetljenje izabrano je jer su automobili u tim godinama najčešće imali audiosustave s takvom pozadinskom rasvjetom. 

Kao i u slučaju koncepta Pony EV, i ovdje je pogon električni. Nažalost tehnički podaci nisu poznati, ali je zato velika vjerojatnost da ovakav automobil neće doživjeti proizvodnju. Stoga je važnije pitanje koji model je idući na redu za svojevrsno kloniranje uz manje dorade.