FOTO Vozaču u Bjelovaru oduzet kombi, a dobio je i kaznu od čak 12.000 eura

CARINSKA uprava izvještava o "velikom ulovu" nedaleko Bjelovara. 

Carinski službenici su 8. lipnja tijekom pojačanih mjera nadzora na području Bjelovara zaustavili teretno vozilo Fiat Ducato, hrvatskih registarskih oznaka kojim je upravljao hrvatski državljanin. Kako su utvrdili da se radi o osobi otprije poznatoj po nezakonitom postupanju s energentima, krenulo se u detaljnu inspekciju vozila. 

Tom je prilikom u teretnom prostoru pronađeno 12 kanistera punih do čepa s oko 340 litara plavog dizela. Pogađate, za gorivo nije imao dokumentaciju o porijeklu, a niti je evidentiran kao korisnik prava na potrošnju plavog dizela za namjene u poljoprivredi, ribarstvu i akvakulturi.

I tu nije kraj jer su službenici daljnjom istragom utvrdili preinake na kombiju tako da je standardni spremnik pogonskog goriva odvojio od pumpe goriva i umjesto istog u vozilo ugradio PVC spremnik (kanistar) koji je crijevima spojio s pumpom motora i tako omogućio da se kao pogonsko gorivo vozila koristi gorivo iz PVC spremnika. Pogađate, u spremniku je bio plavi dizel. 

Zbog teškog kršenja odredbi Zakona o trošarinama i prekršaja hrvatskom državljaninu bit će izdan prekršajni nalog i izrečena novčana kazna u ukupnom iznosu od 12.000 eura. Nadležnom Područnom carinskom uredu bit će podnijet zahtjev za naplatu trošarine u iznosu od 144.73 eura.

Očekivano, pronađeni plavi dizel oduzet je od počinitelja, a sukladno istom Zakonu o trošarinama oduzeto je i vozilo, spomenuti Fiat Ducato.  

Pročitajte više