ISTRAŽIVANJE Prometna buka uzrokuje ozbiljne srčane probleme

Ilustracija: Emica Elvedji/PIXSELL

AKO ste srčani bolesnik, definitivno vam nije mjesto u urbanim sredinama gdje je izražena buka prometa, sugeriraju rezultati studije. 

Studiju je provela Rutgersova medicinska škola Robert Wood Johnson, i to na 16.000 stanovnika New Jerseyja, a rezultati su poražavajući. Naime, oni su istraživali kakvi su utjecaji buke na ljudski organizam, točnije kakve su posljedice. 

Vjerovali ili ne, u urbanim područjima s velikom prometnom bukom stopa srčanih udara je čak 72% viša, a pet posto hospitaliziranih zbog srčanih udara se izravno povezuje s bukom. 

Zanimljivo je da se korelacija buke i njenih učinaka proučava niz godina, pa je tako jedna studija još 1991. godine naglašavala kako u uskim ulicama s visokim zgradama dolazi do odjeka prometne buke. Primjerice, trube taksija u New Yorku možete čuti iz hotelske sobe na 22. katu, a motocikli zvuče kao da se utrkuju iako voze po ograničenju.

Agencija za zaštitu okoliša naziva buku "neželjenim ili uznemirujućim zvukom", rekavši da zvuk "postaje nepoželjan kada ometa normalne aktivnosti, poput spavanja i razgovora, ili remeti ili umanjuje kvalitetu života".

A takvi glasni zvukovi iritiraju živčani sustav, ubrzavaju otkucaje srca i oslobađaju hormone stresa. Postane li takva "iritacija" dugotrajna, organizam je u opasnosti od srčanog udara. Ovu tezu potvrdili su iz MIDAS baze podataka, čiji su podaci o kardiovaskularnim hospitalizacijama u New Jerseyju uspoređeni s prosječnom dnevnom bukom prijevoza.

Dobiveni rezultati upućuju na to da u tradicionalne čimbenike rizika, kao što su pušenje, hipertenzija ili dijabetes, možemo ubrojiti i stres, ali i neke druge čimbenike, poput buke. 

"Ova studija i druge sugeriraju da bismo možda trebali početi razmišljati o onečišćenju zraka i buci kao dodatnim čimbenicima rizika za kardiovaskularne bolesti", rekao je Abel E. Moreyra, profesor medicine na Odjelu za kardiologiju i glavni autor studije.

Pitanje je samo što je sa svim onim oktanofilima koji na prvi zvuk startanja susjedovog V6 ili V8 motora trče na prozor uhvatiti još malo atmosfere. Jesu li i oni ugroženi ili je jedina "nuspojava" toga lučenje hormona sreće uz naježenu kožu na rukama. Što tek reći za vozače Harleyja koji su direktno izloženi zvuku motora koji neki nazivaju bukom, a drugi predivnom simfonijom?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.