Ovo su automobili kojima će cijena rasti

Foto: CarVertical, press

POSLJEDNJIH godina cijene pojedinih rabljenih automobila su drastično porasle. 

Neki ulažu u dionice, neki u nekretnine, a sve je više onih koji investiraju u automobile. I pritom ne moraju kupovati rijetke i ekskluzivne automobile, zaraditi se može i na nekad popularnim modelima. Najbolji primjer za to su nekad uobičajena Zastavina vozila kojima je cijena posljednjih godina drastično porasla. O automobilima poput Renaulta 4, BMW-a E30 i VW Golfa da i ne govorimo. 

U nastavku donosimo popis automobila čija bi vrijednost u budućnosti trebala rasti i donijeti profit njihovim vlasnicima. Sastavili su ih stručnjaci platforme CarVertical na temelju dostupnih podataka s tržišta rabljenih vozila. 

Mercedes-Benz 190 (W201)

Mercedes-Benz 190 (W201) ili baby-benz je stigao kao svojevrsni odgovor na BMW i njegovu seriju 3. Mercedes se spustio među narod povoljnijim modelom koji je, poput svoje veće braće, stekao epitet neuništivog. 

Najtraženiji su snažniji benzinci, a među njima je apsolutni vladar 190 E 2.5-16 Evolution II za koji je već sada kasno jer im je cijena otišla u nebo - prodaju se za stotine tisuća eura. Spomenimo da je ovdje jednako pametna investicija kupovina W124, koji se također može naći relativno povoljno. 

Toyota MR2 

Stražnji pogon, središnje postavljen motor i izvrsna mehanika su sve što ljubitelj vožnje traži, a MR2 ima. Prva generacija MR2, koja teži jedva tonu, mogla je ubrzati do 100 km/h za 6.5 sekundi. Fantastičan je to sportaš kojemu je teško naći manu. 

Mazda MX-5 Miata 

Mazda MX-5, poznata i kao Miata, postala je najprodavaniji roadster na svijetu. Ali to ne znači da ih ima puno na tržištu, posebno prve generacije, koja se proizvodila do 1997. godine.

Ako tražite sigurnu investiciju i imate malo slobodnog mjesta u garaži, MX-5 je jedna od najboljih opcija.

Mitsubishi Lancer Evolution IV

Predstavljen 1996., Lancer Evolution IV jedan je od najtraženijih, ali ujedno i jeftinijih modela napravljenih za domaće japansko tržište. Cijena im se kreće oko 15.000 eura, što nije prestrašno za takvog sportaša.

Imajte na umu da Evo nije u ponudi od 2015. godine, pa će sasvim sigurno biti jako tražen. 

BMW M5 E34

Mnogi vozači misle da je BMW serije M rijetkost koju nikada ne bi mogli kupiti. Međutim, na tržištu rabljenih vozila mogu se naći i jeftiniji modeli, a jedan od zanimljivijih primjera je BMW M5 E34.

Prvi put predstavljen 1988. godine, ima 3.8-litreni šestcilindrični motor od 335 KS. U CarVerticalu kažu da se može naći i za manje od 15.000 eura. Nije malo, ali će cijena uskoro biti osjetno veća, kao i kod ostalih "kamatarki“. 

Honda S2000

Ovaj automobil na prvu ne djeluje atraktivno, ali nudi brojne kvalitete. Predvođen fantastičnim motorom, S2000 je i danas rasni sportaš. Ono što svakako privlači je njegova pouzdanost. Jedini problem ovdje je da se automobil rijetko nađe u prodaji, baš kao i odavno papreno skupi NSX. 

Volkswagen Phaeton

Najluksuzniji Volkswagen nije se snašao na tržištu, a dobro mu ne ide ni na tržištu rabljenih. Samim time je prava prilika, jer će mu cijena sasvim sigurno rasti. Dati par tisuća za vrhunski opremljenu poslovnu limuzinu mogla bi biti pametna investicija. 

Land Rover Discovery 

Land Rover nije potrebno posebno predstavljati, kao ni super luksuzni Range Rover. I dok je Defender već stekao kultni status, na jednako sposobnom Discoveryju je tek da se dokaže na tržištu rabljenih.

Pronađete li očuvani primjerak, posebno prve generacije, ne premišljajte se puno. 

Ford Puma

Ford je ovo ime aktualizirao na atraktivnom crossoveru, ali Puma je postojala i prije. Bio je to maleni coupe na osnovi Fieste koji se jako dobro vozio. Svojevremeno se prodavao u bescjenje, a sada mu polako cijena raste, za razliku od većeg Cougara.

Mercedes-Benz C63 AMG V8

2015. godine proizveden je zadnji AMG model C klase s atmosferskim 6.2-litrenim V8 motorom. Dovoljno da se proglasi budućim klasikom.