Samo u jednoj zemlji se mjesečno proda milijun električnih automobila

Foto: BYD, autohome.com.cn

NIJE teško pogoditi o kojoj se zemlji radi. 

Dakako, govorimo o Kini čija je autoindustrija u svega nekoliko godina napravila drastičan napredak postavivši se kao glavni igrač u implementaciji električnih pogona u automobile. Ponuda nikad nije bila bogatija i konkurentnija, a brojni kineski modeli već su počeli osvajati inozemna tržišta uključujući i europsko. 

Čak i sada kad zapadni svijet bilježi pad interesa za električnim vozilima, prodaja na kineskom tržištu bilježi rast. Prema posljednjem izvješću Kina je postala prva zemlja u svijetu u kojoj je u jednom mjesecu prodano više od milijun električnih vozila. Rekord je dostignut u kolovozu, čime je označen rast prodaje od 33 posto u odnosu na isti mjesec lani. Spomenimo još jednom da je isto razdoblje Europa završila s minusom od 4 posto.

Prema podacima kuće Rho Motion, globalna potražnja za električnim vozilima dosegla je 9.8 milijuna električnih vozila uz 20-postotni rast u kolovozu. SAD i Kanada bilježe također konstantan rast, dok je Europa u padu.
Vratimo li se na Kinu vrijedi reći kako je mjesečna prodaja u kolovozu dosegla 1.92 milijuna vozila što je ipak pad 1.1 posto u odnosu na lanjski kolovoz. 

Reuters pritom naglašava kako se na kineskom tržištu odobrava bonus od gotovo 2800 USD za sve one koji mijenjaju svoj konvencionalno pogonjen automobil za novi električni ili plug-in hibrid. Zanimljivo je da će poticaj od 2100 USD dobiti i oni kupci koji će zamijeniti svoj stari auto novim modelom pokretanim motorom manje radne zapremine. Posljedica je rast prodaje plug in hibrida i električnih vozila od čak 43.2 posto. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.