Svaki peti auto na našim cestama neispravan: CVH zove na besplatne tehničke provjere

Foto: CVH

PROSJEČNA starost automobila u Hrvatskoj se opasno približila granici od 15 godina, što je jedan od najlošijih rezultata u Europskoj uniji. 

Starosna struktura automobila u Hrvatskoj je nepovoljnija, a direktna posljedica je i rast prosječne starosti vozila u Hrvatskoj. Dovoljno je reći da je gotovo 70 posto vozila na hrvatskim cestama staro 10 i više godina. Negativni trend započeo je prije nekoliko godina, a nije se zaustavio niti blagim oporavkom tržišta nakon pandemije. 

Prema posljednjim statistikama Centra za vozila Hrvatske, prosječna starost vozila u Hrvatskoj iznosi 14.83 godine. Porastom starosti raste i broj utvrđenih tehničkih nedostataka na vozilima. Tako je u 2022. godini na redovnom tehničkom pregledu, od ukupno 2.322.406 pregledanih vozila, neispravnim proglašeno njih čak 431.625 ili nešto više od 18.6 posto. 

Te je godine na ukupno pregledanim vozilima utvrđeno 2.370.123 nedostatka, od kojih najviše na uređajima za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju (23.85 posto) te uređajima za kočenje (22,42 posto).

"Informacije dobivene s tehničkih pregleda u Republici Hrvatskoj jasno pokazuju trajni trend povećanja prosječne starosti voznog parka. Takav rast iz godine u godinu ističe nužnost revitalizacije voznog parka te stavljanje naglaska na redovito održavanje te edukaciju građana o važnosti tehničke ispravnosti. U tom kontekstu, ključnu ulogu u poticanju na sigurnost u prometu imaju stanice za tehnički pregled. Osim pravovremenog detektiranja nepravilnosti, čime podižu opću razinu sigurnosti svih sudionika u prometu, djelatnici stanica svojom aktivnom ulogom omogućavaju sudjelovanje isključivo onih vozila koja su na tehničkom pregledu proglašena ispravnima, čime smanjuju potencijalne rizike za nastanak prometnih nesreća i zastoja u prometu", ističe Tomislav Škreblin, pomoćnik Uprave za tehničke poslove Centra za vozila Hrvatske. 

Besplatan tehnički pregled

Centar za vozila Hrvatske zajedno s HAK-om stoga i ove godine provodi preventivno-sigurnosnu akciju pod nazivom "Dani tehničke ispravnosti vozila" u razdoblju od 20. do 25. studenog. Tijekom akcije vozači mogu besplatno provjeriti stanje svojeg vozila. 

Glavni cilj ove akcije je podizanje razine sigurnosti na cestama putem promicanja redovitog održavanja i tehničke ispravnosti vozila upravo zbog kontinuiranog povećanja prosječne starosti vozila u Hrvatskoj.

Napomenimo da pregled vozila tijekom ove akcije nije zamjena za redoviti tehnički pregled. Tako vozila koja su dužna proći redovni tehnički pregled radi registracije neće moći pristupiti ovoj akciji kao zamjeni za taj redovni tehnički pregled. Vlasnici čija vozila budu proglašena tehnički neispravnim bit će detaljno informirani o neispravnostima te za njih neće biti sankcija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.