Tesla spustio cijene auta, prodaja i dalje pada

Foto: EPA

Teslina prodaja pala je na globalnoj razini drugi kvartal zaredom unatoč sniženjima cijena i ponudama financiranja s niskim kamatama. Pad je posljedica slabljenja potražnje za Teslinim proizvodima i električnim vozilima općenito.

Tvrtka je jučer objavila da je prodala 443.956 vozila od travnja do lipnja, što je pad od 4.8% u odnosu na 466.140 prodanih vozila u istom razdoblju godinu ranije. Prodaja je bila bolja od procjena analitičara (436.000 vozila), piše The Guardian.

Tesla prvi po broju prodanih električnih auta

Potražnja za električnim vozilima diljem svijeta usporava, ali još uvijek raste za većinu proizvođača automobila. Tesla se sa zastarjelom linijom modela i relativno visokim prodajnim cijenama mučio više od drugih proizvođača.

Ipak, zadržao je titulu najprodavanijeg proizvođača električnih vozila na svijetu. U prvoj polovini godine Tesla je prodao više od 910.000 vozila diljem svijeta nadmašivši kineski BYD, koji je prodao 726.153 vozila.

Tesla je također tijekom drugog tromjesečja prodao preko 33.000 vozila više nego što je proizveo, što bi trebalo smanjiti zalihe.

Tesla nije ponudio objašnjenje za pad prodaje. Tvrtka će objaviti izvješće o dobiti za drugo tromjesečje 23. srpnja.

Snižene cijene

Gotovo sva Teslina prodaja dolazi od manjih i jeftinijih modela 3 i Y, a tvrtka je prodala samo 21.551 svoj skuplji model, kao što su X i S, kao i novi Cybertruck.

Do pada prodaje došlo je unatoč tome što je Tesla u travnju snizio cijene triju od svojih pet modela za 2000 dolara u SAD-u. Tvrtka je snizila cijene modela Y, Teslinog najpopularnijeg modela i najprodavanijeg električnog vozila u SAD-u, kao i modela X i S. Također, Tesla je spustio cijenu svog tzv. Full Self Driving sustava za trećinu. 

U pismu investitorima u siječnju Tesla je predvidio "osjetno manji" rast prodaje ove godine. Dionice Tesle pale su za više od 40% početkom godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.