U jednoj europskoj zemlji se uvodi zeleno trepćuće svjetlo na vozila

Screenshot: YouTube

VEĆINA vozača zna da se treba skloniti kad prolaze vozila pod rotirkom, ali što učiniti kad vidite vozilo sa zelenim trepćućim svjetlom?

To bi vam se moglo dogoditi u Belgiji, gdje je krenuo novi pilot-projekt belgijskog prometnog instituta Vias, koji je dobrovoljnim vatrogasnim društvima podijelio zelena svjetla. Ona bi trebala povećati vidljivost takvih vozila i omogućiti korisnicima brži dolazak do odredišta. 

U Belgiji ih zovu "uslužnim svjetlima", odnosno "svjetlima pristupačnosti". Pritom se ne misli na svjetla koja osvjetljavaju interijer, već su to svjetla koja imaju za cilj obavijestiti druge sudionike da se radi o dobrovoljnom vatrogascu koji je na putu do vatrogasne postaje iz koje će ići na hitnu intervenciju. 

Pilot-projekt je pokrenut u travnju, a trajat će osam mjeseci. Tijekom tog vremena mjerit će se vrijeme potrebno za dolazak do cilja, odnosno utjecaj svjetala na možebitno skraćivanje vremena dolaska vatrogasnih dobrovoljaca. 

Projekt obuhvaća četiri regije, a slijed je da će prva četiri mjeseca vozila imati ugašena zelena svjetla. Tijekom druga četiri mjeseca svjetla će biti aktivirana u vožnji. Ispitivat će se stižu li volonteri sa svojim automobilima dok su upaljena svjetla brže do vatrogasne baze, kako se drugi sudionici u prometu ponašaju prema njima i osjećaju li se vatrogasci volonteri sigurno dok voze s upaljenim svjetlima.

Belgija pritom nije prva koja se bavi ovom idejom. U Kanadi su već duže vrijeme vozila volontera vatrogasaca opremljena zelenim trepćućim svjetlom, dok se u pojedinim američkim državama koriste plava svjetla. Sva vozila s ovim svjetlima moraju i dok su ona upaljena voziti u skladu s prometnim propisima. U Europi se ovakva svjetla koriste u Velikoj Britaniji, a koriste ih doktori tijekom hitnih intervencija.