Bivši kriminalac: Evo kako sam ukrao stotine automobila. Ovako se možete zaštititi

Screenshot: Business Insider/YouTube

Krađe automobila u Hrvatskoj nisu rijetkost. Godišnje se se ukrade između 500 i 700 vozila, a prema podacima MUP-a za prvih deset mjeseci prošle godine vidljivo je da je znatno porasla krađa vozila francuskih proizvođača koji su s 24.6 posto u ukupnom broju ukradenih vozila zauzeli prvo mjesto.

Volkswagen je na drugom mjestu s udjelom 22.4 posto u ukupnom broju ukradenih vozila što potvrđuje da je i dalje jedan od najpoželjnijih brendova među kradljivcima vozila, piše Autoklub.

Amerikanac Hondo Underwood, koji je u dvije godine ukrao stotine automobila vrijednih oko milijun dolara u SAD-u, u razgovoru za Business Insider savjetuje kako zaštititi vozila od krađe.

Tri savjeta

Prvo što treba učiniti kako bi se spriječila krađa, kaže, je odvraćanje lopova. Ako se ne koristi neki sustav protiv krađe, velike su šanse da će taj automobil, a ne drugi, na kraju biti ukraden.

Isto tako, trebali biste izbjegavati ostavljanje osobnih stvari unutar vozila ili na vidljivom mjestu, jer su oni još jedan plijen lopova koji bi vam zbog neke torbice mogli oštetiti automobil. Underwood kaže da je vrlo lako doznati postoji li telefon ili drugi mobilni elektronski uređaj unutar vozila. Bilo koji uređaj s Bluetooth sustavom lako je otkriti.

Jedini način da se spriječi krađa vozila je postavljanje nekakvog sustava koji sprječava njegovo pokretanje. Na primjer, ugradnja ručnog prekidača između baterije i motora čiji je položaj poznat samo vlasniku vozila. Tako, kada lopov krene pokrenuti automobil kako bi ga ukrao i vidi da to nije moguće, on će odustati kako ne bi privukao pozornost i ostavio vozilo tamo gdje ga je pronašao.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.