Veliki test zimskih guma: Ponuda je sve bolja, ali ove gume treba izbjegavati

Foto: Shutterstock/HAK

NA OVOGODIŠNJEM testu našlo se po 16 modela zimskih guma u dvije izuzetno popularne dimenzije koje koriste SUV vozila i automobili kompaktne klase. 

Maksimalnih ocjena ove godine nije bilo, ali su europski autoklubovi i HAK u svojim testiranjima izdvojili nekoliko modela zimskih guma koji se ne preporučuju. Ukupni dojmovi s testa su ipak pozitivni jer je čak trećina modela (11/32) zavrijedila prvu sljedeću ocjenu vrlo preporučljivo, potom slijedi većina guma koja se preporučuje (18), djelomično se ne preporučuje ni jedna, a kao što smo spomenuli tri pneumatika se ne preporučuju. To su Lassa Snoways 4 (Turska) i Austone Athena SP-901 (Kina) u manjoj te Kormoran Snow (Poljska) u većoj dimenziji.

Analizirale su se karakteristike guma u četiri glavne kategorije na području voznih osobina: upravljivost, sigurnost, udobnost i ekonomičnost (ponašanje na suhoj i mokroj podlozi te u zimskim uvjetima nosilo je 70% ukupne ocjene), dok je prvi put analizirana i održivost guma (predviđena kilometraža, izdržljivost, potrošnja goriva, težina i buka – preostalih 30%).

Novi sustav ocjenjivanja

Ocjene u testu, odnosno u tablicama, prilagođene su ocjenama koje su bliže nama, a znamo ih i iz obrazovnog sustava - od 1 do 5. Najniža ocjena bi bila ne preporučuje se (1), a najviša izvrstan (5). 

205/60 R16

Gume ovih dimenzija koriste brojni manji SUV-ovi, od Dacije Joger i Forda EcoSport, preko Kije XCeed, Nissana Juke, Opel Crosslanda i Renault Captura, pa do Mini Countrymana i Volkswagena t-Roc. Upravo je potonji Volkswagenov model i bio testno vozilo. 

Od 16 ispitanih modela čak sedam ima ocjenu vrlo preporučljivo i razlike su među njima minimalne. Od tih guma četiri se mogu pohvaliti respektabilnim ocjenama i na području voznih osobina i na području održivosti (Dunlop Winter Sport 5, Michelin Alpin 6, Goodyear UltraGrip 9+ i Continental WinterContact TS 870 P), dok su tri puno jače zasjala na području voznih osobina nego kod održivosti (Hankook Winter i*cept RS3, Bridgestone Blizzak LM 005 i Firestone Winterhawk 4). Njih je spasio sustav donošenja ukupne ocjene, za koji smo naveli da se izračunava u omjeru 70:30 upravo u korist voznih osobina. Sve tri gume su podbacile u istoj kategoriji – relativno male predviđene kilometraže u usporedbi s konkurentima.

Ako godišnje radite puno kilometara, bilo bi dobro prednost dati segmentu vozačke udobnosti na suhoj podlozi, a tu su samo dvije gume vrlo preporučljive: Dunlop Winter Sport 5 i Michelin Alpin 6. Obje daju vozaču kvalitetne povratne informacije s upravljača, nude iznimnu stabilnost smjera kretanja i sve pokrete na upravljaču prenose na podlogu sukladno očekivanjima. Ostala petorka pomalo zaostaje na području preciznosti prenošenja informacija s upravljača, ali ne i na području naglih izbjegavanja sudara ili po dužini zaustavnog puta, gdje su u razini s najboljima. Nažalost, na suhoj podlozi se ipak ne mogu mjeriti s navedenim Dunlopovim i Michelinovim modelima.

Na mokroj podlozi, pak, svih sedam prethodno spomenutih proizvoda briljira kratkim zaustavnim putevima i nudi solidne osobine kod uzdužnog akvaplaninga. Kod poprečnog akvaplaninga samo Hankook Winter i*cept RS3 i Michelin Alpin 6 ne idu iznad preporučljive razine. zato blista u zimskim uvjetima (najbolji na testu), za razliku od Goodyeara UltraGrip 9+, koji bi na snijegu mogao biti precizniji.

Sljedeća sedmorka na mokroj podlozi se preporučuje (BFGoodrich G-Force Winter 2, Fulda Kristall Control HP 2, Kleber Krisalp HP3, Falken Eurowinter HS02, Barum Polaris 5, Vredestein Wintrac i Uniroyal WinterExpert), dok im za višu ocjenu nedostaje pokoja nijansa na području sigurnosti.

Tako sve osim Falken Eurowintera HS02 i Vredestein Wintraca slabije prianjaju uz mokru podlogu i tijekom zime češće pokazuju nedostatke u vlažnim uvjetima u odnosu na konkurenciju, prvenstveno po pitanju preciznosti (javlja se podupravljanje i preupravljanje), zatim gubitka čvrstog kontakta s podlogom i nešto duljeg zaustavnog puta. Ova skupina ujedno donosi proizvode s najvećom (Fulda Kristall Control HP 2) i najmanjom (Uniroyal WinterExpert) procijenjenom kilometražom.

Preostale dvije gume u manjoj dimenziji (205/60 R16) ne preporučuju se zbog jasnih sigurnosnih nedostataka te su se našle na dnu liste. Model Lassa Snoways 4 nije uopće loš na suhoj i vlažnoj podlozi, ali zato drastično zaostaje za konkurencijom u zimskim uvjetima.

Model Austone Athena SP-901 potukao je konkurenciju baš na snijegu i ledu, dok se na suhom samo djelomično preporučuje, a na mokrom se uopće ne preporučuje (slaba upravljivost, najduži zaustavni put, najlošije karakteristike kod akvaplaninga). Usporedbe radi, u trenutku kad se vozilo opremljeno modelom Bridgestone Blizzak LM 005 zaustavi, vozilo na koje je montiran model Austone Athena SP-901 kotrlja se brzinom od gotovo 40 km/h, a to na cesti predstavlja veliki sigurnosni problem. 

225/45 R17 

Gume ovih dimenzija koriste brojni kompakti Alfa Romeo Giuliette, Audija A3, BMW-a serije 1 i 2, Fiata 500L, Honde Civic, Mercedesa klase A i B, Peugeota 308, Toyote Corolle i VW Golfa. Pogađate, upravo je Golf imao ulogu testnog vozila. 

Ovdje su samo četiri gume vrlo preporučljive, njih čak 11 se preporučuje, a samo jedna se ne preporučuje. Od ‘velike četvorke’ primjećujemo da je samo Continental WinterContact TS870 ostvario podjednako dobre rezultate i na području voznih osobina i na području održivosti. Preostala trojka – Michelin Alpin 6, Goodyear UltraGrip Performance + i Dunlop Winter Sport 5 –za nijansu je bolja na ekološkom nego na sigurnosnom planu. 

Središnji dio tablice zauzima 11 pneumatika, a kojih su tri dobra na području održivosti i samo solidna na području voznih osobina. Tako Semperit Speed-Grip 5 ne blista u zimskim uvjetima, Hankook Winter i*cept RS3 nije idealan na suhoj podlozi, a Vredestein Wintrac PRO nije posebno spektakularan ni na suhom ni na mokrom. Sljedeća trojka – Giti GitiWinter W2, Kumho Wintercraft WP52 i Apollo AspireE XP Winter – pokazuje barem po jedan nedostatak na oba polja (sigurnosnom i ekološkom).

Nokian Tyres WR Snowproof, Pirelli Cinturato Winter 2 i Sava Eskimo HP2 istaknuli su se po velikoj predviđenoj kilometraži, ali su zato dosta slabiji u sigurnosnoj komponenti. Zanimljivo, model Nokian Tyres WR Snowproof je odličan na mokroj podlozi, ali se zato na suhoj podlozi i u zimskim uvjetima jedva preporučuje. I model Pirelli Cinturato Winter 2 na suhoj podlozi pokazuje jasne nedostatke, dok je na mokroj podlozi i u zimskim uvjetima potpuno siguran.

Model Sava Eskimo HP2 nije briljirao ni na suhoj ni na mokroj podlozi, ali se zato preporučuje u zimskim uvjetima. Na kraju, Yokohama BluEarth-Winter V906 i Bridgestone Blizzak LM005 nisu se istaknuli niti na sigurnosnom niti na ekološkom planu. Model Bridgestone Blizzak LM005 bio je čak najslabiji i u zimskim uvjetima i na polju predviđene kilometraže.

Na začelju ove kolone je Kormoran Snow, najgori proizvod i na suhoj (malo povratnih informacija s upravljača, spor odgovor nakon akcije upravljačem, rano i snažno preupravljanje kod naglog izbjegavanja sudara) i na mokroj podlozi (na mjestu gdje se Hankook zaustavi, ova guma se kotrlja čak 36 km/h, najlošija kod uzdužnog i poprečnog akvaplaninga). Nije mu pomogao ni podatak da je na snijegom pokrivenoj podlozi – najbolji!

Karakteristike testiranih pneumatika

DIMENZIJA 205/60 R16

Dunlop Winter Sport 5

vrlo preporučljivo

+ ujednačena guma, precizna i sigurna na suhom kod vožnje na limitu, sigurna na mokrom, velika predviđena kilometraža, mala težina i potrošnja goriva

– nešto bučnija guma

Michelin Alpin 6

vrlo preporučljivo

+ ujednačena guma, precizna i sigurna na suhom kod vožnje na limitu, još sigurna na mokrom, vrlo velika predviđena kilometraža, mala težina i potrošnja goriva

– manji nedostaci u poprečnom akvaplaningu

Goodyear UltraGrip 9+

vrlo preporučljivo

+ sigurna na suhom, dobra na mokrom, velika predviđena kilometraža, najučinkovitija guma na testu

– manji nedostaci u preciznosti na suhom

Continental WinterContact TS 870 P

vrlo preporučljivo

+ sigurna na suhom, vrlo sigurna na mokrom, sigurna u zimskim uvjetima, još dobra predviđena kilometraža

– manji nedostaci u preciznosti na suhom

Hankook Winter i*cept RS3

vrlo preporučljivo

+ sigurna na suhom, sigurna na mokrom, vrlo sigurna u zimskim uvjetima, mala težina i potrošnja goriva

– manji nedostaci u preciznosti na suhom, ispodprosječna predviđena kilometraža

Bridgestone Blizzak LM 005

vrlo preporučljivo

+ sigurna na suhom, najbolja na testu na mokrom, sigurna u zimskim uvjetima

– manji nedostaci u preciznosti na suhom, ispodprosječna predviđena kilometraža, manji nedostaci u izdržljivosti

Firestone Winterhawk 4

vrlo preporučljivo

+ sigurna na suhom, sigurna na mokrom, vrlo dobra kod uzdužnog akvaplaninga, sigurna u zimskim uvjetima, mala težina i potrošnja goriva

– manji nedostaci u preciznosti na suhom, ispodprosječna predviđena kilometraža, manji nedostaci u izdržljivosti

BFGoodrich G-Force Winter 2

preporučuje se

+ još sigurna na suhom kod vožnje na limitu, još dobra predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala potrošnja goriva

– manji nedostaci u udobnosti vožnje na suhom, nedostaci na mokrom

Fulda Kristall Control HP 2

preporučuje se

+ precizna i sigurna na suhom kod vožnje na limitu, najveća predviđena kilometraža na testu, izdržljiva guma, iznadprosječno lagana, mala potrošnja goriva

– nedostaci na mokrom, manji nedostaci na snijegu

Kleber Krisalp HP3

preporučuje se

+ sigurna u zimskim uvjetima, mala potrošnja goriva

– nedostaci na suhom, manji nedostaci na mokrom

Falken Eurowinter HS02

preporučuje se

+ sigurna na suhom, još dobra na mokrom, još dobra predviđena kilometraža, mala potrošnja goriva

– nedostaci u zimskim uvjetima

Barum Polaris 5

preporučuje se

+ dobra predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala težina, najmanja potrošnja na testu

– nedostaci na suhom, manji nedostaci na mokrom, manji nedostaci u zimskim uvjetima

Vredestein Wintrac

preporučuje se

+ još dobra na mokrom, dobra u zimskim uvjetima, dobra predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala težina i potrošnja goriva

– nedostaci u udobnosti vožnje i kod vožnje na limitu na suhom

Uniroyal WinterExpert

preporučuje se

+ još dobra u zimskim uvjetima, još mala težina i potrošnja goriva

– nedostaci na suhom, manji nedostaci na mokrom

Lassa Snoways 4

ne preporučuje se

+ još dobra na suhom, još dobra na mokrom, dobra predviđena kilometraža, još izdržljiva guma, dobra potrošnja goriva

– vrlo slaba u zimskim uvjetima, nešto veća težina

Austone Athena SP-901

ne preporučuje se

+ vrlo sigurna u zimskim uvjetima, izdržljiva guma, vrlo mala potrošnja goriva

– slaba na suhom, vrlo slaba na mokrom, samo prosječna predviđena kilometraža

 

DIMENZIJA 225/45 R17

Continental WinterContact TS 870

vrlo preporučljivo

+ precizna i sigurna na suhom, vrlo sigurna na mokrom, vrlo sigurna u zimskim uvjetima, velika predviđena kilometraža

Michelin Alpin 6

vrlo preporučljivo

+ precizna i sigurna na suhom kod vožnje na limitu, još sigurna na mokrom, vrlo velika predviđena kilometraža, mala težina, mala potrošnja goriva

manji nedostaci u poprečnom akvaplaningu, manji nedostaci na mokrom

Goodyear UltraGrip Performance+

vrlo preporučljivo

+ sigurna na suhom, još dobra na mokrom, vrlo velika predviđena kilometraža, izdržljiva guma, učinkovita guma

– nešto duži zaustavni put na mokrom

Dunlop Winter Sport 5

vrlo preporučljivo

+ precizna i sigurna na suhom kod vožnje na limitu, vrlo sigurna u zimskim uvjetima, vrlo velika predviđena kilometraža, mala težina, mala potrošnja goriva

– manji nedostaci na mokrom

Vredestein Wintrac PRO

preporučuje se

+ još dobra u zimskim uvjetima, dobra predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala potrošnja goriva

– nedostaci u udobnosti vožnje i kod vožnje na limitu na suhom, manji nedostaci na mokrom

Semperit Speed-Grip 5

preporučuje se

+ još sigurna na suhom, još dobra na mokrom, vrlo velika predviđena kilometraža, izdržljiva guma

– manji nedostaci u preciznosti na suhom, manji nedostaci na mokrom, manji nedostaci u zimskim uvjetima

Hankook Winter i*cept RS3

preporučuje se

+ sigurna na mokrom, sigurna u zimskim uvjetima, mala težina, mala potrošnja goriva

– manji nedostaci u preciznosti i vožnji na limitu na suhom

Giti GitiWinter W2

preporučuje se

+ još sigurna na suhom, još dobra na mokrom

– manji nedostaci u preciznosti na suhom, manji nedostaci na mokrom, manji nedostaci u zimskim uvjetima, ispodprosječna predviđena kilometraža, nešto niža izdržljivost

Kumho Wintercraft WP52

preporučuje se

+ dobra u zimskim uvjetima, najveća predviđena kilometraža na testu, izdržljiva guma, mala potrošnja goriva

– nedostaci u udobnosti vožnje i kod vožnje na limitu na suhom, manji nedostaci na mokrom, vrlo teška guma

Apollo Aspire XP Winter

preporučuje se

+ sigurna na mokrom, velika predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala potrošnja goriva

– manji nedostaci u preciznosti i vožnji na limitu na suhom, manji nedostaci na mokrom, nešto veća težina

Nokian Tyres WR Snowproof

preporučuje se

+ dobra predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala potrošnja goriva

– nedostaci u udobnosti vožnje i kod vožnje na limitu na suhom, nedostaci na mokrom, nedostaci u zimskim uvjetima

Pirelli Cinturato Winter 2

preporučuje se

+ dobra na mokrom, dobra u zimskim uvjetima, velika predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala težina, mala potrošnja goriva

– jasni nedostaci u udobnosti vožnje i nedostaci kod vožnje na limitu na suhom

Yokohama BluEarth–Winter V906

preporučuje se

+ sigurna na mokrom, mala potrošnja goriva

– nedostaci u preciznosti i manji nedostaci kod vožnje na limitu na suhom, nedostaci u zimskim uvjetima, druga najmanja predviđena kilometraža na testu, manji nedostaci u izdržljivosti, nešto veća težina

Sava Eskimo HP2

preporučuje se

+ sigurna u zimskim uvjetima, velika predviđena kilometraža, izdržljiva guma, vrlo mala težina, najmanja potrošnja na testu

– nedostaci u preciznosti i vožnji na limitu na suhom, nedostaci na mokrom

Bridgestone Blizzak LM 005

preporučuje se

+ sigurna na suhom, najbolja na testu na mokrom, mala potrošnja goriva

– nedostaci u zimskim uvjetima, mala predviđena kilometraža, mala izdržljivost, iznadprosječna težina

Kormoran Snow

ne preporučuje se

+ vrlo sigurna u zimskim uvjetima, velika predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala potrošnja goriva

– nepreporučljiva prvenstveno zbog nedostataka na području sigurnosti, slaba na suhom, vrlo slaba na mokrom