Volkswagen negira optužbe o prisilnom radu u svojoj tvornici

Foto: Volkswagen

SVE je više zapadnih proizvođača koji su optuženi za nehumano postupanje prema radnicima i kršenje ljudskih prava. Na tapeti je i Volkswagen.

Brojnim zvučnim imenima koja su se našla na stupu srama pridružio se i Volkswagen, za koji se tvrdi da prakticira prisilni rad u svojoj tvornici u pokrajini Xinjiang. Volkswagen u ovoj siromašnoj pokrajini ima s domaćim partnerom (SAIC) veliku tvornicu, kao i niz kooperanata. Panel eksperata pri UN-u zabrinut je da se ondje prakticira prisilni rad. 

Članovi uprave VW-a Joerg Hofmann i Stephan Weil za Braunschweiger Zeitung izjavili su da Volkswagen mora istražiti te optužbe. "Moramo konkretno odvagnuti činjenice i na temelju toga odgovoriti na pitanje bi li prestanak djelatnosti bio ispravna odluka", rekao je Hofmann. 

Prvi čovjek Volkswagena je još u travnju odbacio bilo kakvu mogućnost da se prakticira prisilni rad u Volkswagenovim pogonima. Rekao je kako je uvjeren da nema prisilnog rada u tvornici i kako je lokalnom stanovništvu puno bolje otkako je ondje otvorena tvornica. 

"Vjerujem da je prisutnost tvornice dovela do boljih uvjeta za tamošnje ljude. Putujemo tamo i, kao svuda u svijetu, osiguravamo implementaciju naših radničkih prava poštovanje kulturne i religijske različitosti", rekao je Diess. 

U priču oko ugnjetavanja etničke skupine Ujgura u pokrajini Xinjiang uključila se i njemačka vlada, koja je zabrinuta za moguća kršenja ljudskih prava, pisao je Auto News. Kancelar Olaf Scholz je izrazio zabrinutost zbog zlostavljanja Ujgura i pozvao na diverzifikaciju opskrbnih lanaca i tržišta.

Volkswagen se u svojoj izjavi "snažno protivi prisilnom radu", piše Motor1. "U svom globalnom poslovanju osiguravamo opstojnost naših vrijednosti i poštovanje standarda. Isto očekujemo i od naših lokalnih poslovnih partnera", izjava je glasnogovornika VW-a Nicolai Laude.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.