5 filmova za koje je Morgan Freeman bio nominiran za Oscara. U kojem je bio najbolji?

Foto: EPA

MORGAN Freeman jedan je od najpoznatijih glumaca današnjice. U karijeri je glumio u više od sto filmova, davao glas brojnim likovima i bio narator mnogih dokumentaraca. Ovaj glumac dosad je samo pet puta bio nominiran za Oscara, a neki od njegovih najpoznatijih filmova koji nisu među onima za koje je dobio nominaciju su Sedam (Se7en), Paukova zavjera (Along Came A Spider), Majstori iluzije (Now You See Me), Zaborav (Oblivion) i drugi. 

Iako su ovo njegovi poznati filmovi, najpoznatiji su vjerojatno oni za koje je bio nominiran za Oscara u kategorijama glavnog ili sporednog glumca. U nastavku izdvajamo filmove za koje je Morgan Freeman bio nominiran za tu prestižnu nagradu u svijetu filma.

Noć i dan makroa (Street Smart)

 

Noć i dan makroa je američki kriminalistički triler iz 1987. godine redatelja Jerryja Schatzberga. U filmu su glumili Christopher Reeve, Kathy Baker, Morgan Freeman, Jay Patterson, Mimi Rogers, Andre Gregory i drugi.

Radnja prati novinara Jonathana Fishera (Reeve), koji se bori kako bi zadržao posao u časopisu za koji radi. Dobio je zadatak napisati tekst o razotkrivanju prostitucije, ali ne uspijeva dobiti informacije koje treba, pa odlučuje smisliti vlastitu priču o makrou. Objavljeni članak spašava njegovu karijeru, ali njegov izmišljeni lik previše nalikuje Fast Blacku (Freeman), stvarnom makrou koji je ogorčen i zahtijeva od Johna da otkrije svoje izvore. Kad se u sve umiješa policija, stvar postaje još kompliciranija.

Morgan Freeman bio je nominiran za Oscara za najboljeg sporednog glumca za ulogu u ovom filmu, ali nije osvojio nagradu.

Vozeći gospođicu Daisy (Driving Miss Daisy)

 

Vozeći gospođicu Daisy je humoristična drama iz 1989. godine, koju je režirao Bruce Beresford. Film se temelji na istoimenom kazališnom komadu, koji je napisao Alfred Uhry. Radnja se odvija oko južnjačke udovice Daisy Werthan (Jessica Tandy) i njezinog vozača Hokea Colburna (Morgan Freeman) te prati njihov odnos kroz godine u 1950-ima, koji se s vremenom poboljšava.

Slavni glumac je za ulogu u Vozeći gospođicu Daisy dobio prvu nominaciju u kategoriji Oscara za najboljeg glavnog glumca, ali nije odnio pobjedu.

Iskupljenje u Shawshanku (The Shawshank Redemption)

Iskupljenje u Shawshanku zatvorska je drama redatelja i scenarista Franka Darabonta iz 1994. godine, koja se temelji na noveli Stephena Kinga pod nazivom Rita Hayworth i Shawshank Redemption. Priča prati dvojicu zatvorenika Andyja Dufresnea (Tim Robbins) i Ellisa Boyda "Reda" Reddinga (Morgan Freeman). Ovi osuđenici postaju prijatelji tražeći utjehu, ali i iskupljenje kroz suosjećanje.

Morgan Freeman je za ulogu Reda dobio drugu nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg glavnog glumca, ali ni ovoga puta nije pobijedio.

Djevojka od milijun dolara (Million Dollar Baby)

Sportska drama Djevojka od milijun dolara iz 2004. godine nastala je u režiji legendarnog Clinta Eastwooda. Radnja govori o podcijenjenom boksačkom treneru Frankieju Dunnu (Clint Eastwood), kojeg muči savjest zbog prošlosti, pa pokušava pronaći iskupljenje pomažući boksačici amaterki Maggie Fitzgerald (Hilary Swank) u ostvarenju sna da postane profesionalna boksačica.

Jedan od važnijih likova u filmu je i Eddie "Scrap-Iron" Dupris, kojeg je utjelovio Morgan Freeman, a imao je važnu ulogu u povezivanju Dunna i Fitzgerald te njezinom treniranju. Djevojka od milijun dolara jedini je film za koji je Morgan Freeman dosad osvojio Oscara, i to u kategoriji najboljeg sporednog glumca na dodjeli nagrada 2005. godine.

Invictus

Invictus je biografski sportski film iz 2009., koji je režirao Clint Eastwood. Temelji se na knjizi Invictus: Nelson Mandela and the Game That Made a Nation, autora Johna Carlina iz 2008. godine.

Priča govori o prvom mandatu predsjednika Južnoafričke Republike Nelsona Mandele (Morgan Freeman), koji pokreće jedinstveni pothvat za ujedinjenje zemlje razorene apartheidom. U suradnji sa sportašem Francoisom Pienaarom (Matt Damon) i nacionalnim ragbi timom, nastoji osvojiti Svjetski kup u ragbiju 1995. godine, sve kako bi ujedinio ljude.

Uloga u Invictusu donijela je Freemanu treću nominaciju za Oscara u kategoriji glavnog glumca, ali nije pobijedio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.