Alternativni završetak filma Umri muški 3 je nekarakteristično mračan

Screenshot: Youtube/20th Century Fox

BRUCE Willis se proslavio ulogom Johna McClanea u akcijskoj franšizi Umri muški. Za razliku od ostalih popularnih akcijskih heroja 80-ih i 90-ih, poput Ramba, kojeg je utjelovio Sylvester Stallone, ili Terminatora, kojeg glumi Arnold Schwarzenegger, John McClane je predstavljao svakodnevnog čovjeka koji slučajno postane heroj. On je bio obični policajac, u turbulentnom braku, koji je spletom okolnosti bačen u izvanredne okolnosti. Nije nasilan, ni krvoločan, a u borbu ulazi samo zato što mora.   

U trećem nastavku franšize Umri muški 3 Willis se vraća ulozi simpatičnog policajca. Ovaj put John McClane odlazi u New York i susreće se s posve novim negativcem, teroristom Simonom, kojeg glumi Jeremy Irons. Simon postavlja bombe diljem New Yorka kako bi opljačkao Sustav federalnih rezervi u New Yorku. No kasnije otkrivamo da je Simon brat Hansa Grubera iz prvog filma Umri muški, kojeg je glumio Alan Rickman, što znači da osim novca traži i osvetu.   

 

John Mclane ne pokušava glumiti heroja, već uz pomoć njujorške policije lovi Simona. Ne želi ga ubiti, ali to je ono što mora učiniti kako bi spasio dan. Na kraju filma Simon ulazi u helikopter i uspijeva pobjeći od McLanea, ali ovaj ga uspije nadmudriti. Iz revolvera puca u obližnji kabel, koji se zabije u helikopter, što dovodi do pada i eksplozije helikoptera. 

Međutim, Umri muški 3 je imao i alternativni kraj koji drastično mijenja sliku o McLaneu, piše Collider. U ovoj verziji filma Simon pobjeđuje, a McClane dobiva otkaz na poslu. McClane, željan osvete, nakon nekog vremena uspijeva pronaći Simona u jednom otmjenom restoranu. Saznajemo da je McClane ubio dio Simonovih pomoćnika, a dio je zatvorio u skladištu.

Screenshot: Youtube/20th Century Fox

Bivši policajac u rukama nosi velik paket koji zatim stavlja na stol i otkriva da je unutra bacač rakete, a Simona izaziva na igru sličnu ruskom ruletu. Svaki put kada Simon odgovori na zagonetku koju mu postavi, McClane na stolu vrti bacač rakete. Simon na par pitanja zaredom uspije odgovoriti točno, ali na posljednjem pogriješi. Kada ga McClane pita "Jesi li siguran?", ovaj odgovara potvrdno, na što McClane aktivira bacač rakete i ubije ga na mjestu.

Iako ovakav završetak zvuči uzbudljivije, protivi se svemu što znamo o Johnu McClaneu. On je čovjek koji se nasiljem koristi samo ako je to krajnje potrebno, a ne čovjek koji hladnokrvno traži osvetu. Na zadovoljstvo fanova, redatelj John McTiernan je odlučio zadržati originalni završetak filma i ostati vjeran McClaneovom liku, koji je osvojio srca obožavatelja.