Amerikanci su 70-ih na TV-u prikazali egzorcizam. Sad se o tom događaju snima film

Screenshot: Youtube

DVIJE godine prije izlaska kultnog horora Egzorcist, na američkoj televiziji odvio se pravi pravcati egzorcizam koji su gledali milijuni ljudi. Televizijski egzorcizam, prema nekim tvrdnjama, poslužio je kao jedna od inspiracija za jedan od najboljih horora svih vremena, a priča bi ove godine trebala dobiti i vlastitu ekranizaciju s filmom True Haunting.

Film nastao prema bestseleru

Svijet je oduvijek zaintrigiran zlom, a kroz povijest književnosti i filma brojna djela su pokušala prikazati zle sile u koje se vjeruje širom svijeta. No, vjerojatno niti jedan drugi film u povijesti kinematografije nije bolje prikazao čin opsjednutosti demonima i borbu za oslobađanje tijela od zlog duha od filma Egzorcist iz 1973. godine.  

Film prati potresne događaje koji okružuju 12-godišnju djevojčicu koja je pala pod vlast zlog entiteta i dvojicu svećenika koji izvode sveti katolički obred egzorcizma kako bi ga izbacili iz njezina tijela i spasili njezinu vječnu dušu.

 

Radnja filma polagano sagorijeva u konačni teror koji prenosi na kino platno, ali jeziva partitura, koja sadrži djela poljskog skladatelja Krzysztofa Pendereckog i temu Mikea Oldfielda Tubular Bells, u kombinaciji s jezivim prizorima koje je režirao William Friedkin, stavljaju osjećaj nelagode i nadolazeće propasti na gledatelje od samog početka filma.

Djelo se temelji na istoimenom bestseleru koji je 1971. godine napisao William Peter Blatty. Blatty je svoju priču temeljio na navodno istinitoj priči o dječaku opsjednutim demonom, a prenio mu je jedan od njegovih profesora 1949. kad je bio apsolvent na Sveučilištu Georgetown. 

No, egzorcizam je pažnju američkih gledatelja prvi put dobio na večernjim vijestima, dvije godine prije nego što su Blattyjeve riječi uopće došle na veliki ekran.

Muke Edwina i Marshe Becker

Dvije godine prije nego što je Egzorcist stigao u kina, NBC je emitirao kratki segment koji je prikazivao stvarni egzorcizam koji se izvodi u kući čikaškog para, koja je navodno bio opsjednut duhovima. Za one koji nisu upoznati s konceptom egzorcizma, to je ritual koji se izvodi ne samo kako bi se osoba oslobodila, kako crkvenjaci tvrde, "invazivnog duha", već i kako bi se "dom, područje ili objekt očistili od onozemaljskih sila".

Par, Edwin i Marsha Becker, na početku priloga razgovara s novinarkom Carole Simpson i opisuje svoje muke. Kuću su kupili godinu dana prije i uselili se u nju sa svojom malom kćeri, a nedugo nakon useljenja su počeli doživljavati neke, kako tvrde, čudne i zastrašujuće pojave.

Edwin Becker tvrdio je kako bi se telefoni sami pomaknuli iz svojih ležišta te da su se vrata otvarala i zatvarala sama od sebe, a tog tjedna kad su snimali intervju tvrdio je da ih je usred noći probudio zvuk ženskog plača.

Očajnički tražeći pomoć, Marsha Becker pronašla je nekoga za koga je čula da ima reputaciju istjerivača duhova. Joseph DeLouise i velečasni William Derl-Davis iz Independent Spiritualist Churcha pritekli su im u pomoć i bacili se na posao s ritualom "čišćenja kuće". Dopustili su NBC-u i njihovom reporteru i snimatelju da svjedoče i snime ritual, pod uvjetom da svi tamo nose križ kao zaštitu.

Ritual čišćenja kuće

A onda je krenuo show. Postavili su ritual u blagovaonici, oblikujući oltar na stolu. Par je za egzorcizam pripremio Bibliju, raspelo, krv i vino. Nakon čitanja Biblije i kratke ceremonije pričesti u kojoj su sudjelovala dvojica muškaraca, Joseph DeLouise pao je u duboki trans, odnosno barem se tako činilo.

Samoproglašeni duhovni medij rekao je novinaru da mu to "omogućuje komunikaciju sa svim duhovima u blizini".

Kad jednom DeLouise uđe u trans, stvari na snimci postaju pomalo sablasne. Jak povjetarac puše kroz otvoreni prozor i napuhuje zastore, a žaluzine podrhtavaju. Uskoro, takozvani duh počinje govoriti kroz DeLouisea.

Iako zvuk ne može jasno uhvatiti njegove riječi, Derl-Davis tvrdi da je otkriveno da je to "duh starice koja očajnički traži broj ili kombinaciju". Bizarni ritual se na snimci zatim nastavlja, navodnom duhu se pokazuje da nije u stanju baciti odraz kako bi shvatio da više nije živ, a nudi mu se i pričest.

U TV prilogu zatim se otkriva da je u kući Beckerovih prije toga živjela starija žena koja je umrla u kući, a autori vrlo jasno pokušavaju sugerirati da je "duh" upravo ta žena.

Nakon mnogo prikazanih molitvi i razgovora s uznemirenim duhom, dvojica svećenika zaključuju ritual koji završava tako što dvojica muškaraca posipaju solju razne dijelove kuće, iznutra i izvana, tvrdeći da će ova tvar "simbolično zapečatiti kuću, sprječavajući povratak duha".

Edwin Becker iskustvo je pretvorio u knjigu koja će uskoro biti ekranizirana

Televizijski prilog završava izjavom da je kuća "tiha" nakon egzorcizma.

Edwin Becker kasnije je napisao knjigu o "mukama" obitelji. Knjiga je izašla 2011. godine i u njoj se tvrdilo da je egzorcizam riješio samo mali dio problema s kojima su se tamošnji stanovnici suočavali.

U knjizi True Haunting tvrdi da je "u kući bilo više duhova, a ne samo onaj koji je navodno pripadao starijoj ženi koja je iz nje istjerana". 

Piše i o tome da su "njega i njegovu obitelj ti duhovi nastavili terorizirati" te da su oni "bili prisiljeni živjeti u strahu pod svojim krovom". U opisu knjige na Amazonu stoji da "nema sretnog završetka" za Beckerove, koji su na kraju iz straha bili prisiljeni praktički odustati od svoje investicije kako bi mogli nastaviti normalan život.

True Haunting postao je bestseler, a njegov utjecaj ove priče ne završava s knjigom. Studio Screen Gems sad namjerava Beckerovu knjigu pretvoriti u dugometražni film. Scenarij je napisao Richard D'Ovidio, a film je izvorno trebala režirati Cindy Cowan, ali sada ga režira Gary Fleder.

U filmu glume Erin Moriarty i Jamie Campbell Bower kao Beckerovi. Izlazak je prvotno bio planiran za siječanj ove godine, ali Cinema Blend izvještava da službeni datum izlaska tek treba biti određen. Ali uz svu pompu koja se unaprijed širi, može se pretpostaviti da ovu priču o teroru koji su navodno proživjeli Beckerovi s nestrpljenjem očekuju brojni ljubitelji horora i paranormalnog.