Austin Butler kaže da su mu ovo najdraži filmovi svih vremena

Foto: EPA

UZ SKROMNE početke u Disneyjevim dječjim serijama i ulogama u CW-ovim tinejdžerskim sapunicama, malo tko je očekivao da će Austin Butler postati jedan od najtraženijih mladih glumaca današnjice.

Nakon niza neupečatljivih uloga Butler je doživio renesansu 2018. godine, kad se uz Denzela Washingtona pojavio u brodvejskoj predstavi The Iceman Cometh. Odlična izvedba dovela je do uloge u hitu Once Upon a Time… in Hollywood, a par godina kasnije i do uloge kralja rock and rolla Elvisa Presleyja u eponimnom filmu Baza Luhrmanna.

Butlera ćemo uskoro gledati i u dugo očekivanom nastavku Dine - Dina: Drugi dio, u kojem glumi okrutnog Feyda-Rauthu Harkonnena. Nakon toga gledat ćemo ga u filmu The Bikeriders, u kojem glumi uz Toma Hardyja, Michaela Shannona i Jodie Comer.

Poslije niza suradnji s najvećim holivudskim imenima, mladi glumac je tijekom intervjua za A-Frame izjavio da planira uzeti pauzu od mjesec dana kako bi se posvetio sebi i odlučio u kojem smjeru želi ići dalje. Osim toga, glumac je naveo pet najdražih filmova za koje vjeruje da su mu oblikovali karijeru. Evo što se sve našlo na popisu.

East of Eden

"Pogledao sam East of Eden kad sam imao 11 ili 12 godina. To je bilo vrijeme kada mi se počela javljati želja da postanem glumac, a James Dean me ostavio bez daha. Gledao sam taj film svaki dan tjedan dana. To mi je postala opsesija", izjavio je Butler i dodao da je Rebel Without a Cause također impresivan, ali East of Eden mu se urezao u pamćenje.

Raging Bull

Iako se u početku nije mogao odlučiti između filmova Raging Bull, Taxi Driver, The King of Comedy i Mean Streets, Butler je naposljetku ipak odabrao Raging Bull.

"Količina talenta i inspiracije koju sam osjetio u tim filmovima je neusporediva, pogotovo u filmu Raging Bull. Ta predanost ulozi beskrajno me nadahnjuje", rekla je zvijezda Elvisa.

A Woman Under The Influence

"John Cassavetes doista je jedan od majstora kinematografije. Njegov stil snimanja velika mi je inspiracija - ta iskrenost, surovost u prikazu toga koliko tužan može biti svakodnevni život, a izvedba Gene Rowlands je fantastična. Ona je takva sila prirode i taj film mogu pogledati tisuću puta i svaki put naći nešto novo što je učinila, što je briljantno i inspirativno", rekao je Butler.

Pulp Fiction

Butler je velik obožavatelj Quentina Tarantina, a prvi Tarantinov film koji je pogledao bio je Pulp Fiction kad je imao 12 godina. To je bio prvi put da je ovaj glumac, nominiran za Oscara, shvatio koliko su scenaristi važni u filmskom procesu.

"Prije toga na filmove sam gledao kao na iskustva. Nisam u potpunosti shvaćao da netko treba pisati te riječi, da netko treba odlučiti gdje će ići kamera, da netko treba donijeti odluku o castingu, itd. Ali kada je u pitanju pisanje scenarija, ovaj film u meni je pobudio duboku ljubav prema scenaristima", objasnio je glumac.

Magnolia

"Paul Thomas Anderson moj je apsolutni heroj i svaki put kada gledam njegov rad osjećam se kao dijete u trgovini slatkišima", izjavio je Butler. "Ali film Magnolia bio je moje prvo iskustvo zaljubljivanja u film Paula Thomasa Andersona. Nevjerojatan je pothvat povezati sve te likove u jednu priču. Osim toga, mislim da je to jedna od najboljih izvedbi Toma Cruisea."