Bio je inspiracija za čuveni DiCaprijev lik, glumio u Jugoslaviji i vodio buran život

Foto: Press

TY HARDIN je glumac koji je poslužio kao jedna od glavnih inspiracija za DiCaprijev lik u Bilo jednom u Hollywoodu. Bio je uvjerljivo najčuveniji po vestern-seriji Bronco koja se protezala od 1958. do 1962. godine i u 68 epizoda mu donijela slavu, svaka američka kuća je znala njegovo umjetničko ime, u svakoj se pjevala naslovna pjesma serije, a emitirala se i na ovim prostorima, kako nedugo poslije nastanka tako i desetljećima kasnije.

Poput Ricka Daltona, kad je završio svoju priču s TV kaubojisanjem iz tjedna u tjedan, popularnost je Tyu opala za gotovo 100 posto, pa je tražio šljaku po Europi. Konkretno, snimio je špageti Čovjek iz uklete doline, Corbuccijev špijunski triler Death on the run, Ardensku bitku s all-star postavom (Henry Fonda, Charles Bronson, Robert Shaw, Telly Savalas, Robert Ryan, Dana Andrews), kao i Berserk, gdje je zaigrao i s Joan Crawford. 

 

60-ih nije imao sreće

Tih šezdesetih godina nije imao sreće jer je zbog tehničkih razloga morao propustiti uloge u Batmanu (otišlo Adamu Westu) i u kinematografski krucijalnom Za šaku dolara, ulogu kojom se planetarno proslavio Clint Eastwood i kojom je zapravo i lansiran podžanr špageti-vesterna.

Da je jedna od te dvije uloge otišla Hardinu, možda bi mu ime i danas vrijedilo bar djelomično mnogo kao prije 60 godina, a možda bi vrijedilo i višestruko više. Mada je pitanje bi li Sergio Leone bio baš toliki čarobnjak da i od njega napravi ono što je od Clinta... 

Inače, u spomenutom Bilo jednom u Hollywoodu, na početku filma, kada Al Pacino priča o europskim karijerama holivudskih glumaca, nakratko se vidi scena iz partizanskog filma Partizani s Rodom Taylorom u glavnoj ulozi.

Glumio u partizanskom filmu

Vrlo je zanimljivo s te strane spomenuti da je i Ty Hardin igrao glavnu ulogu u jednom partizanskom filmu, doduše, ne naročito primijećenom i uspješnom. U pitanju je Rekvijem Časlava Damjanovića, a dijelio je ekran s nekim velikim imenima YU-filma poput Bate Stojkovića, Faruka Begolija, Dušana Janićijevića i Janeza Vrhoveca.

To je bar zanimljivo ako ne mnogo poznato, a nema ničeg specijalnog i vrijednog spomena u njegovih posljednjih pola stoljeća na filmu i televiziji. Preminuo je prije pet godina, a da je bio čovjek od mjere, govore i činjenice da se ženio osam puta (jednom i s Miss svijeta), da je ležao u španjolskom zatvoru zbog šverca droge, kao i da je jedno vrijeme bio dio ekstremne organizacije koja se borila protiv utjecaja Židova i katolika na američku naciju. Pa ti vidi...

Rođen kao Orison Whipple Hungerford Junior, ostao upamćen po pseudonimu Ty Hardin. Taj je skraćeno od Typhoon (Tajfun), što mu je bio nadimak u djetinjstvu, dodijelila mu ga je baka. 

Taj Ty je tajfunski i živio...