Bio je nominiran za Zlatnu malinu, ali zaista nije bio tako loš akcijski glumac

Foto: Press

PUNO je reći "prvo pa muško" u slučaju Briana Boswortha i njegovog debija u filmu Hladan kao kamen s obzirom na to da nije prošao ni najmanje dobro ni kod kritike niti na blagajnama. Čak je Brian sebi osigurao nominaciju za Zlatnu malinu u kategoriji najgori "novajlija". Međutim, budući da nije postigao ništa bolje kasnije u svojoj glumačkoj karijeri, može se otprilike reći da je barem nekako "muško".

Hollywood je zamislio Briana Boswortha kao nešto manje ozbiljnu verziju Dolpha Lundgrena i manje klaunovsku verziju Hulka Hogana. Ovaj nekadašnji nogometaš čak nije nadmašio svoj uspjeh na terenu koji sam po sebi nije bio impresivan jer je više vodio računa o kontroverzama nego o lopti.

 

Također, ozlijedio se sa samo 25 godina, završivši mladu sportsku priču. Hladan kao kamen je bio njegov novi početak 1991. godine, u kojem se morao boriti protiv Lancea Henriksena u nikad fizički zlokobnijem izdanju, kao i Williama Forsythea koji je također bio na vrhuncu, barem kada su kilogrami u pitanju. Brian je sebi dao oduška i ispunio svoju ulogu pristojno, s obzirom na činjenicu da nije profesionalni glumac.

Iako je Hladan kao kamen ponekad više bio izgovor za scene u kojima momci voze motore uz "tvrdu" muziku, ipak je simpatičan bajkerski akcijski film sa svim uobičajenim čarima poput idiotskih frizura (prije svega Brianovih), eksplozija automobila na najmanji dodir ili pucanje, sa striptiz barovima, znojnim tučnjavama, prskanjem benzina, jurnjavama radi same jurnjave i, naravno, s Brianovim reptilskim ljubimcem kojeg hrani smjesom od koje bi ta životinja u stvarnosti umrla.

Ostaje nada da gledatelji nisu pokušavali izvoditi takve vratolomije kod kuće, s obzirom na to da su neke od njih sigurno bile izvedive samo na filmu.

Nova prilika, još gori rezultat

Nakon neuspjeha Kamena, Brian je dobio novu priliku kao glavni glumac u Pravdi jednog čovjeka, ali to je prošlo još gore. Nakon toga se prebacio na VHS materijal, s povremenim izletima u A kategoriju, ali samo kao epizodist, na primjer u filmovima Tri kralja ili u rimejku Zatvorskog kruga, što mu je i prirodno leglo.

Možda nije bilo fer što publika nije navalila gledati Hladan kao kamen u kinima početkom devedesetih, budući da je kasnije film postao popularan i na videokasetama i na televiziji.

Da su ga više gledali na velikom platnu, imali bismo priliku da u posljednjih 30 godina više gledamo i samog Boswortha, jer objektivno nije bio među najgorim glumcima u kategoriji akcijskih zvijezda i nedostajao mu je samo jedan hit da mu se sva vrata otvore.

Nije se dogodilo, ali kako god bilo, ostaje činjenica da je bio rekorder po visini ugovora za rookieja u NFL-u i naravno, ostaje: Stone Cold Brian Bosworth > Stone Cold Steve Austin.