Čitatelji Indexa su odabrali: Ovo je najbolji film o Domovinskom ratu

Screenshot: HRT

INDEX je jutros objavio anketu o najboljim filmovima o Domovinskom ratu i uvjerljivu pobjedu odnio je film Kako je počeo rat na mom otoku redatelja Vinka Brešana. Kako je počeo rat na mom otoku dobio je više od 2300 vaših glasova, dok je drugoplasirani film, Broj 55, dobio dvostruko manje glasova.

Komedija Vinka Brešana iz 1996. s 300 tisuća prodanih kinoulaznica službeno je najgledaniji film u hrvatskim kinima i najtočnije prikazuje sve apsurde posljednjeg rata. Dugometražni debi označio je početak karijere hrvatskog hit-mejkera, a vraća nas u 1991. godinu i vodi na mali hrvatski otok gdje se odvija prava ratna drama.

Tamo dolazi povjesničar umjetnosti koji želi izvući sina iz vojarne JNA, ali to je gotovo nemoguće jer se u njoj zabarikadirao srpski major Aleksa. On prijeti da će cijeli otok dići u zrak, a otočani traže raspuštanje hrvatskih vojnika, izvodeći maratonsku priredbu.

Tu je i zabrinuta supruga koja Aleksu poziva da se vrati doma na paštašutu, izgovarajući jednu od najslavnijih replika u povijesti hrvatskog filma.

Film na IMDb-ju ima ocjenu 7.8

Kultni Brešanov film pogledale su generacije Hrvata od sredine devedesetih. Na IMDb-ju ima ocjenu 7.8 i začudo se u komentarima, odnosno recenzijama na spomenutoj stranici, ne svađaju Srbi i Hrvati. 

Scenarij za film radili su Vinko i Ivo Brešan, a sniman je u vojarni Minerska, koja se nalazi u Zablaću, nedaleko od Šibenika, na samom ulazu u Šibenski kanal, nasuprot Utvrdi sv. Nikole.

Glavni lik povjesničara umjetnosti Blaža Gajskog igrao je pokojni Vlatko Dulić, dok je majora Aleksu utjelovio Ljubomir Kerekeš. Nezaboravnog Murka glumio je nezaboravni Predrag Vušović, dok je Roka Papka utjelovio Ivan Brkić.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.