Dežurna filmska hulja kojoj je droga uništila prijateljstvo i odnijela čuvenu ulogu

Nema ničeg neprikladnog u gledanju Ratnika podzemlja svaki tjedan, u svakom društvu, na obiteljskim okupljanjima, za praznike, na spoju, nakon spoja, kad god, a za dodatnu zabavu možete igrati drinking game i popiti gutljaj vina svaki put kad Ajax nazove suborca pederom ili svaki put kad izrazi želju da netko dobije batine. Svaka čast onima koji izdrže pola sata a da se ne sruše.

Jedan od doprinosa Waltera Hilla ovom remek-djelu je i lansiranje karijere Jamesa Remara koji je utjelovio Ajaxa, tako da ne bi bilo dežurne hulje u posljednjih 40 godina Hollywooda bez Ratnika. Svaka budala ima svoj dan, pa čak i filmska, a među njima je malo boljih od njega.

Stupio je na veliku scenu kao Ajax i već kad je izgovorio "Nabit ću ti ovu palicu u guzicu i pretvoriti te u lizalicu" njegova se biografija počela penjati u zavidne visine. Postao je Ratnik koji je postigao najviše nakon što je utjelovio kultni lik u filmu. Ipak, iako je među najboljima u ekipi, postoje i "što bi bilo kad bi bilo" momenti te razlozi za žaljenje.

Kada pogledamo njegovu filmografiju, nakon Ratnika Remaru su uslijedile nove suradnje s Walterom Hillom (o kojima ćemo kasnije pričati), nakon toga je bio dobar kod Coppole u Cotton Clubu, pa su uslijedili solidni naslovi poput Drugstore Cowboya, Blinka, Fantoma. Glumio je i lažnog Lorda Raidena u drugom dijelu Mortal Kombata (svaka čast, ali samo je jedan Lambert), dok ga je televizijska publika zapazila u ulozi Harryja Morgana u Dexteru, a ženska publika ga je upamtila kao Richarda Wrighta u Seksu i gradu i tako dalje.

Što bi bilo kad bi bilo...

Sve je to lijepo, no vrijeme je da malo zastanemo kod "što bi bilo kad bi bilo".

Naime, kao što znamo, karijera Michaela Biehna, iz nekih nepoznatih razloga, nije posuta zvjezdanom prašinom nakon sredine '80-ih godina i njegovih uloga Kylea Reesea u Terminatoru i Dwaynea Hicksa u Aliensu. No, ako mislite da je barem James Remar pokazao puni potencijal i postigao najviše što je mogao, pa... Nije ni on.

Koliko bi Remaru legla uloga desetnika Hicksa u Aliensu s obzirom na to da se tada nije mnogo udaljio od uloge uličnog huligana, pitanje je. Ali da mu je ponuđena, ponuđena je, čak ju je i prihvatio, snimio dosta scena, dakle Remar je postao Hicks, a onda je završio u zatvoru zbog droge i sve je otišlo u majčinu...

"Imao sam divnu karijeru i privatni život, a onda sam sve upropastio zbog droge. Prvo su me angažirali za ulogu Hicksa i otpustili su me nakon nekoliko tjedana snimanja jer su me uhapsili zbog posjedovanja droge. Michael Biehn me zamijenio. Također, droga mi je uništila odnos s Walterom Hillom, nije me kontaktirao 12 godina zbog toga. I znam zašto, zbog mene je i on imao lošu reputaciju. Sjebao sam sve", izjavio je Remar prije nekoliko godina.

 

Zbilja, zbog Hilla je postao ono što jest, glumio je u njegovim filmovima, uz Ratnike podzemlja, i u Jahačima na duge staze, 48 sati, a naravno da je Hill bio i koscenarist Aliensa s Jamesom Cameronom i utjecao na odabir glumaca. Iskoristio je svoj utjecaj i preporučio Remara, a ovaj mu tako uzvrati...

Inače, zanimljivo je da se Remara može vidjeti u nekoliko scena finalne verzije filma Aliens. Snimanje novih scena bilo bi preskupo, pa su zadržane one u kojima je prikazan samo s leđa. Realno, teško ga je zamisliti kao Hicksa - jedan je Biehn. No, bilo bi cool da nije razočarao Hilla jer su Walterovi krvavi i nabrijani filmovi stvoreni za Remara, a Remar je stvoren za njih.

Zbog toga prije svega (zbog Ajaxa u Ratnicima prije, prije svega), ali i zbog cijele njegove biografije u kojoj nije zeznuo samo one koje nije upoznao, nemoguće je ne voljeti ovog najluđeg tipa. Zato je bio red da ga se prisjetimo. Glodavac filmske trake - James Remar.