Elena Ferrante ima novi hit, ali ovaj put nije riječ o romanu

Foto: Shutterstock

Ljeti smo pomalo rastreseni, što možemo pripisati brojnim čimbenicima. Od velikih vrućina pa sve do sanjarenja o najboljem provodu života, a možda i kakvoj slatkoj ljubavnoj avanturi, pozornost nam je raspršena. Stoga razumijemo ako se stignete baviti svim novim izdanjima. Ipak, previše je dobrih knjiga ugledalo svjetlost dana te nam je moralna dužnost ukazati vam na dragulje koji još mirišu na tintu. Pogledajmo novitete objavljene ovog tjedna.

Na marginama – Elena Ferrante

Svaka knjiga ove autorice poseban je književni događaj. No ovoga se puta ne radi o romanu već o ogledu na čiji nas sadržaj usmjerava podnaslov "O užitku čitanja i pisanja". Ferrante piše o onima koji su na nju utjecali, o svome trudu, svemu onome što ju je oblikovalo kao čitateljicu i kao spisateljicu.

Opisuje opasnosti "lošeg jezika" i ukazuje na to koliko je dugo isključivao žensku istinu te predlaže zbornu fuziju ženskog talenta dok briljantno govori o djelima Emily Dickinson, Gertrude Stein, Ingeborg Bachmann i mnogih drugih. Delikatno i unikatno.

Mračna ljubav – Ana Huang

Da, da, bili ste na TikToku i vidjeli ovu knjigu na tisuću mjesta. Zatim ste otvorili Amazon pa na top listi ugledali serijal Anne Huang koji sjedi na čak četiri mjesta – od prvog do četvrtog. Da, drage čitateljice i čitatelji, govorimo o ozbiljnom hitu. Izdavač koji se sve više specijalizira za moderne svjetske bestselere krenuo je s ovim naslovom u idealno vrijeme.

Em je ljeto, em žari i pali svuda u svijetu, em su naši čitatelji itekako željni trenutačno popularnih naslova. Dakle, odličan potez. Alex Volkov je vrag s licem anđela, opterećen prošlošću od koje ne može pobjeći. Ava Chen mlada je žena progonjena noćnim morama o djetinjstvu na koje nema nikakva sjećanja.

No usprkos svojim traumama, nikad nije prestala vidjeti dobro u drugima ni ljepotu u svemu što je okružuje – uključujući i zlatno srce ispod ledenog oklopa muškarca kojeg godinama poznaje. Najboljeg prijatelja svog brata. Svog susjeda. Svog spasitelja i uzroka njene propasti. Ljubav je zadnja stvar koja im se treba dogoditi, ali kad ih udari poput plimnog vala, oslobodit će i tajne koje bi ih oboje mogle uništiti.

Društvo za književnost i pitu od krumpira iz Guernseyja – Mary Ann Shaffer i Annie Barrows

Veliki hit desetljeće i pol unazad pronašao je, na radost ljubitelja dobrih priča, ponovno svoj put do knjižara. Novo izdanje stiglo je taman kada je nova publika spremna za osvježenje koje donosi ovaj roman. Pisan u epistolarnoj formi, roman Društvo za književnost i pitu od krumpira s Guernseyja mudra je i duhovita knjiga o prijateljstvu i nevjerojatnoj moći pisane riječi da pruži nadahnuće, životnu snagu i utjehu u najmračnijim trenucima te poveže ljude različitih ukusa, kultura i uvjerenja.

Odmah po objavljivanju 2008. godine doživio je svjetski uspjeh te je otad preveden na mnoge jezike, a po njemu je snimljen i istoimeni film. Vrlo je jednostavno: ako ga niste čitali, odmah to učinite. Nedovoljno snažna preporuka? Probajmo ovom: uz imena autorica često se spominje neka Jane Austen, kažu da ima mnogo sličnosti. Bolje?

Deveta kuća – Leigh Bardugo

Vrlo popularna autorica fantasy naslova za tinejdžere donosi nam intrigantan roman za odrasle. Alex Stern posebna je djevojka koja je cijelog života okružena ljudima koje samo ona vidi. Odrasla je u Los Angelesu uz mamu hipijevku, rano napustila školu i našla se u svijetu bijednih poslova, sumnjivih tipova i preprodavača droge. Štoviše, u dobi od dvadeset godina jedina je preživjela brutalno višestruko ubojstvo.

No u bolničkome krevetu Alex se nudi nova prilika – da uz pokrivene troškove redovito studira na jednom od najuglednijih sveučilišta na svijetu. U čemu je kvaka i zašto baš ona? I dalje tražeći odgovore na ta pitanja, Alex stiže u New Haven, gdje dobiva zadatak da prati aktivnosti tajnih društava na Yaleu.

Tih osam drevnih društava i njihove kuće poznata su okupljališta budućih bogataša, političara i moćnika. Alex će uskoro otkriti da su njihove okultne aktivnosti mnogo zlobnije i jezovitije nego što je itko mogao zamisliti u najgoroj noćnoj mori…

Taoci – Clare Mackintosh

Patite li od klaustrofobije, držite se dalje od ovog nevjerojatno napetog trilera čija se radnja odvija u samo dvadeset sati. Mina se pokušava usredotočiti na svoj posao domaćice leta na prvom izravnom letu od Londona do Sydneyja. No poteškoće s kojima se susreće pri podizanju svoje petogodišnje kćeri i pukotine koje se počinju nazirati u njezinu braku dodatno joj otežavaju zadatak.

Ali tek što se zrakoplov vine u zrak, Mina dobiva jezivu poruku od anonimnog putnika koji neće dopustiti da stignu na svoje odredište u jednom komadu. "Upute koje slijede spasit će život tvojoj kćeri." Tko god napisao poruku, predobro zna za što je spremna žrtvovati cijeli svijet i kako je natjerati na suradnju.

Kad započnu ubojstva putnika, Mina mora odlučiti koga spasiti. Stotine putnika ili živote svoje kćeri i muža zatočenih u vlastitu domu? Dvadeset je sati do Sydneyja. Štošta se može dogoditi u dvadeset sati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.