Evo zašto je Gibsonova Pasija i dalje jedan od najkontroverznijih filmova

Screenshot: Youtube/Icon Productions

GOTOVO dvadeset godina nakon izlaska Pasije, koju je režirao Mel Gibson, ova biblijska drama je i dalje jedan od najkontroverznijih filmova svih vremena. Dok je neki svrstavaju među najbolje biblijske filmove, drugi Pasiju i dalje smatraju uvredljivom i šokantnom. 

Prema portalu ScreenRant, Pasija je trebala biti edukativan i inspirativan film, ali je privukla pažnju antisemitskih skupina, koje su ovaj film koristile kako bi širile mržnju. Osim toga, film je naišao na kritike zbog netočnog prikaza biblijskih i povijesnih događaja. 

Netočni prikazi biblijskih i povijesnih događaja  

Pasija je reklamirana kao film koji donosi istinitu priču o zadnjih 12 sati života Isusa Krista, ali neki događaji iz filma nisu opisani ni u povijesnim izvorima ni u Bibliji. 

Primjerice, scena kojom započinje film prikazuje Isusa kako se moli u Getsemanskom vrtu, nakon čega mu prilazi Sotona sa svojom zmijom, koju Isus ubije. Ova scena se ne pojavljuje nigdje u Bibliji jer Sotona nije pokušao dovesti Isusa u iskušenje u Getsemanskom vrtu. 

Još jedna scena koja je naišla na kritike je bilo Isusovo razapinjanje. Neki povjesničari tvrde da je Isus vjerojatno bio zavezan za križ, a ne razapet čavlima, i da nije bio mučen na tako barbarski način kao što je prikazano u filmu. 

Povjesničari su se žalili i oko izbora glavnog glumca jer je Isus vjerojatno imao maslinastu boju kože, crnu kosu i smeđe oči, kao i ostali stanovnici Judeje. No, Isusa je u filmu utjelovio Amerikanac Jim Caviezel. Isto tako, povjesničari vjeruju da Isus vjerojatno nije bio fluentan u latinskom jeziku i definitivno nije izumio stol za blagovaonicu, unatoč onome što je prikazano u filmu. 

Antisemitizam 

Jedna od najvećih kritika filma je bila to da je slao antisemitske poruke i širio mržnju jer su Židovi prikazani na negativan način, kao bijesna rulja koja je htjela mučiti Isusa na najgore moguće načine. To je ujedno bio i razlog zašto je Gibson imao problema s pronalaskom studija koji će distribuirati film. 

Ipak, neki vjeruju da film ne zaslužuje ove kritike jer je sam Isus rođen kao Židov, a Pasija se veže uz antisemitizam zbog raznih kontroverznih izjava koje je Gibson imao kroz svoju karijeru. 

Nasilje 

Velik dio filma čine grafičke scene mučenja Isusa, koje uključuju bičevanje, probadanje i udaranje. Brojni kritičari su nakon premijere izjavili da je Gibson otišao predaleko s neprimjerenim scenama mučenja. Ove scene su u nekim gledateljima izazvale i fizičke reakcije, poput povraćanja i padanja u nesvijest, a jedna žena je navodno dobila srčani udar tijekom projekcije. Filmski kritičar Roger Ebert je Pasiju nazvao najnasilnijim filmom koji je ikada vidio. 

Gibsona ove kritike nisu spriječile da napravi nastavak Pasije, koji je trenutno u produkciji. Nastavak, nazvan Pasija: Uskrsnuće, u kinima bi trebao biti dostupan od iduće godine. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.