George R. R. Martin otkrio da je HBO raskinuo njegov ugovor

Foto: EPA

AUTOR Igre prijestolja i Zmajeve kuće George R. R. Martin otkrio je usred štrajka holivudskih glumaca i scenarista da je njegov ugovor s HBO-om raskinut 1. lipnja, piše Entertainment Weekly. Martin je novi ugovor s HBO-om potpisao 2021. godine, kako bi radio na projektima koji će proširiti svemir Igre prijestolja. Ovaj raskid ugovora je samo jedan u nizu, a prati širi trend u kojem su korporacije poput Amazona, HBO-a i Warner Bros. Entertainmenta raskinule postojeće ugovore s dugogodišnjim suradnicima.

"Imam loš predosjećaj da će ovaj štrajk biti dug i gorak. Možda će biti kao čuveni štrajk iz 1985. godine, iako se nadam da neće doći do toga", napisao je Martin u nedavnoj objavi na svom blogu. Martin se pridružio Američkom savezu scenarista (WGA) u 1986. godini, ali trenutni štrajk je nazvao najvažnijim u svom životu. 

Martin je naglasio da se u ovom štrajku ne bore za prava poznatih scenarista i filmaša, koji uglavnom nemaju egzistencijalne probleme, već za prava "scenarista koji tek započinju karijeru, urednika sadržaja, studenata koji se pokušavaju probiti, glumaca koji izgovaraju četiri rečenice u filmu, tipova koji su dobili svoj prvi posao u industriji, ali sanjaju o stvaranju vlastite serije", kao što je i sam Martin sanjao u 80-ima.  

Dovršavanje ostalih projekata tijekom štrajka

Iako je štrajk obustavio Martinov posao iza kamera, pisac je i dalje prilično zaposlen jer dovršava peti roman iz serijala Pjesma leda i vatre, Vjetrovi zime. Autor Igre prijestolja je rekao da je svjestan kako bi fanovi htjeli da što brže napiše roman, i on sam bi ga htio brže napisati, ali roman polako napreduje.  

Osim toga, Martin trenutno dovršava i predstavu smještenu u svemir Igre prijestolja, nazvanu Željezno prijestolje, no nije htio otkriti kada bi mogla biti dovršena.

Što se tiče druge sezone Zmajeve kuće, scenarij za seriju je napisan par mjeseci prije početka štrajka, a otkako je štrajk počeo, Martin nije sudjelovao u produkciji. Ipak, članovi filmske ekipe su mu otkrili da je snimanje druge sezone napola gotovo.  

Štrajk glumaca nije utjecao na snimanje serije jer je većina glumaca dio britanskog sindikata Equity, koji ne sudjeluje u trenutnom štrajku.