Igrali smo novu FIFA-u. Pardon, EA FC 24. Stari problemi zapakirani su u dobru igru

Foto: Screenshot

SVAKE godine u ovo vrijeme i tako već godinama izlazila je nova FIFA. Iznimka se nije dogodila ni ove godine osim što je najpopularnija nogometna simulacija nakon 30 godina promijenila ime. Tako se novi nastavak FIFA-e sad ne zove FIFA 24 nego EA FC 24 što je nešto s čime se fanovi teško nose. Barem za sad.

Stara je to vijest, ali je imala puno utjecaja na prodaju novog nastavka igre koja je pala 30 posto u prvom tjednu u odnosu na FIFA-u 23 koja je najuspješniji nastavak u povijesti serijala. U Electronic Artsu kažu da su se za to pripremili iako ljudi upućeni u industriju tvrde da takav pad ipak nisu očekivali.

Rebranding odrađen besprijekorno

Neće siroti Kanađani, kojima je samo FIFA 23 sa svim mikrotransakcijama donijela oko četiri milijarde dolara, propasti zbog toga pa ih ne moramo previše žaliti. Ako ništa drugo, rebranding igre iz FIFA u EA FC odrađen je besprijekorno, izgleda atraktivnije i oku puno ugodnije nego prije.

Ne samo atraktivnije, nego je sve skupa puno preglednije. Meniji unutar igre su promijenjeni i logičniji su iako je "core business", a to je slaganje momčadi u Ultimate Teamu, ostao isti, što će igračima biti jako drago.

Iako FIFA, pardon, EA FC već godinama ima i dodatne druge modove poput Career Modea, Ultimate Team glavni je razlog za valjda više od 90 posto igrača pa ćemo se fokusirati na njega i sami gameplay koji je ove sezone drukčiji, ali sa starim boljkama.

Najveća novost u UT-u je uvođenje i ženskih kartica u igru. To je u communityju naišlo na jako puno bijesa iz više razloga. Prvi je onaj klasični krkanski "Što će nam žene u momčadi?", a drugi je onaj praktičan - uvođenje ženskih kartica povećao je broj potencijalnih igrača u packovima i samim time smanjio šansu da se izvuče Mbappe, Messi ili Haaland. 

Nogometašice bolje od očekivanog

To je protumačeno kao klasično tjeranje igrača na trošenje dodatnog novca na dodatne packove, ali u samoj igri cure su jako korisne. Najviše na bočnim i napadačkim pozicijama jer su zbog svoje konstitucije strašno brze i okretne, a neke od njih nisu toliko ni skupe i na samom početku igre se od njih može složiti dobra momčad (ekipa) za ne previše coinsa.

Isprva je čudno u istoj ekipi vidjeti Haalanda i Nuneza u špici te Lauren Hemp na lijevom i Caroline Hansen na desnom krilu, ali kad cure krenu centaršutevima hraniti ove mrcine u napadu, brzo nestaje ljutnja na EA što su u Ultimate Team uvalili i ženski nogomet.

Što se slaganja chemistryja u ekipi tiče, nogometaš i nogometašica iz istoga kluba, kao Haaland i Hemp koji su oboje iz Manchester Cityja, pasat će si odlično za chemistry jer, iako nisu u istoj momčadi, u istom su klubu pa se tu ne računa činjenica da je riječ o muškom i ženskom Cityju.

Unaprijed vas upozoravamo da se ne sekirate previše kad otvarate neki pack (animacije su nove u EA FC) pa vam se pojavi "ST" pa norveška zastava. Vi se poveselite da je Haaland, a ono Synne Jensen iz ženskog Real Sociedada. Društvene mreže već su pune takvih urnebesnih reakcija streamera koji su se ponadali najjačim karticama.

Odlična stvar u novoj igri je da više nema onih dosadnih kartica za promjenu pozicija igračima te se one sad odrađuju automatski. Igrač ili igračica koji može igrati na više pozicija, recimo CM, CDM, LM automatski će se prebaciti na poziciju na koju je stavljen (ako je može igrati) i više ne morate trošiti i coinse i živce kupujući modifikatore pozicija. Spasili bismo se kad bi ukinuli i kartice za ozljede i ugovore, ali one su ostale.

Playstyle igračima daje novu dimenziju

Kartice za chemistry ostale su iste kao i lani, a novitet su "playstyles", odnosno stilovi igre kojih u igri ima 34 i koji igrače čine boljima i realističnijima nego one bez playstylesa. Tako će Vinicius Junior imati playstylove koji dodatno ubrzavaju i njega i dribling, Haaland ima "acrobatic" i "power header" što samo po sebi dovoljno govori.

Osim što poboljšavaju igrače, playstyles ih čine puno autentičnijima, što je vrlo zabavno. Svaki playstyle ima i plus verziju koja je kod igrača koji je ima dodatno naglašena i samim time korisnija.

Kako to sve skupa izgleda na terenu? Nakon stotinjak odigranih utakmica ono što se na prvu može reći je da je EA FC bolja igra nego FIFA 23, ali koja je zadržala stare boljke serijala koji se vuče već godinama.

Igra je puno "nogometnija" nego prije. Centaršutevi i igra glavom igrača koji su i u stvarnosti opasni u igri glavom je korisnija nego ikad i unosi puno više napadačkih opcija. Skillovi su jaki kao i prije, ali dojam je da više nisu toliko presudni, barem ne kao točna duga lopta ili trokut u dubinu koji lome obrane.

Dodavanja morate svladati, ali onda su ubojita

Duge lopte i dugi trokuti dali su igri novu dimenziju i, iako će vam trebati vremena da ih svladate, mogu vas učiniti ubojitijima. Duge lopte i centaršutevi mogu se klasično igrati s običnim krugom, ali ako stisnete R1 (ili RB na Xboxu) i krug pojavit će vam se nišan koji desnom gljivom možete postaviti točno na mjesto na koje želite da lopta padne.

Sve to događa se u vrlo kratkom vremenu i morate dobro izvježbati, ali ako tome dodate nekog igrača koji ima playstyle "incisive pass" ili "long ball pass", protivnici će vam biti u ozbiljnim problemima. Igrač koji ima "whipped pass" s krila će slati centaršuteve koji su ubojiti.

Velika novost u igranju obrane je advanced defending koji možete odabrati u postavkama igre. On je dodan uz legacy defending (ne može se koristiti u UT) i tactical defending, a omogućuje vam da kad pritisnete X, stoper uđe ramenom u duel s protivničkim napadačem i, jednostavnim rječnikom, raznese ga. 

To smanjuje količinu glupo skrivljenih penala, ali je također malo teže za izvježbati. Dok to ne svladate mogli bi se naprimati golova, no kad vam postane prirodno, bit ćete puno bolji igrač. Što se same obrane tiče, jedan na jedan je puno teže nego prije braniti brze i okretne igrače iako će stoperi s nekim playstyleovima biti ubojiti iako nisu nominalno prebrzi.

Playstyle "intercept" ili "block" čine se vrlo jakima, ali nisu presudni, već vrlo dobri dodaci ionako solidnom gameplayu. No, on i ove godine kao i svih prijašnjih ima iste probleme i oni su polako već iritantni i nevjerojatno je da ih EA nije promijenio.

Glupe golmanske reakcije i glitchevi i dalje su tu

Iako su golmani generalno, barem prije nekog velikog patcha, predobri i dalje imaju neke neshvatljive reakcije kad im lopte prolaze kroz uši, ruke ili se jednostavno skljokaju u jednu, a lopta im ode u drugu stranu.

Špice će i dalje otići sa svojih pozicija iako ste im u instrukcijama stavili "stay central" ili "drift wide", a neki pasevi će unatoč svim novitetima kad su dodavanja u pitanju otići potpuno nelogično i na igrača na kojeg nisu trebali. To se sve može popraviti ako u postavkama sve stavite na "manual", ali to je već pro level igranja koji će casual igračima biti teško savladati.

Tu su i stari, dobri glitchevi koji još nisu ispravljeni i možemo se samo nadati da će ih se ispraviti u nekom od patcheva. Kick-off glitch nije ispravljen pa točnom kombinacijom paseva s centra možete opet doći u čistu šansu pred golom, a i trivela (udarac vanjskim dijelom kopačke) potpuno je neuhvatljiv za golmana, osobito ako igrač ima trivela playstyle.

Lopta putuje sekundu ili dvije, golman izgleda kao da je sigurno ima, ali onda pada u mjestu i sve skupa opet izgleda komično. Isto vrijedi i za finesse udarce i tek ćemo vidjeti koje sve dodatne glitcheve će community otkriti u novoj igri i kako će se EA s njima obračunavati.

EA FC je odlična igra sa starim manama

Nova stvar u UT-u su Evolutions, odnosno mogućnost da unaprijedite neke kartice ispunjavanjem nekih zadataka u igri. Tako od Ansua Fatija ili Darwina Nuneza možete napraviti jako dobre kartice u vrlo kratkom roku i podići im ocjenu za dva ili tri poena, a isto vrijedi i za obrambene i vezne igrače.

Kad se sve zbroji i oduzme, EA FC je bolja igre od FIFA-e 23, ali sa starim manama. Grafika je bolja nego ikad i utakmice izgledaju zaista prekrasno, osobito ako igrate na dobrom televizoru ili monitoru. Sučelje je intuitivnije, sami gameplay je zabavniji i nudi puno više opcija, ali stare boljke su i dalje tu. 

Serveri opet pucaju usred igre i nevjerojatno je da ljudima koji izlaze iz igre u Ultimate Teamu na neriješenom rezultatu EA i dalje ne upisuje poraze nego se pravi kao da se ništa nije dogodilo. To je vrlo iritantno i igrači su se nadali da će se to promijeniti u novoj igri, ali nije. 

No, hoće li vas to odbiti od EA FC 24? Neće. Ovo je najbolja nogometna simulacija i idalje je vrlo zabavna, a novosti koje je uvela su uglavnom dobre i čine igru dinamičnijom nego prije. Pripremite se na sate živciranja zbog primljenih golova u 90. minuti i zafrkavanja prijatelja kad im isti takav zabijete. A možete i dalje igrati i s Dinamom i Hajdukom na kauču pa eto zabave.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.