Interliber: Najnoviji hitovi koje se isplati uhvatiti na sajmu knjiga

Foto: Robert Anic/PIXSELL

DOGAĐAJ svih događaja za knjigoljupce je počeo. Interliber je, otvarajući nam vrata u carstvo knjiga, najavio nekoliko dana ludila koje obuzme svakog čitatelja koji drži do sebe. Ondje ćete vidjeti gomilu ljudi koja se sudara s drugima noseći u očima čuđenje i glad za knjigom.

S obzirom na to da smo tijekom cijele godine pisali i pisali o svim novim (i starim) knjigama, za ovu nam priliku ostaje preporučiti vam nekoliko naslova koji su tek objavljeni pa za njih možda niste imali prilike još čuti – a svakako biste trebali obratiti pozornost na njih.

Digitalni minimalizam – Cal Newport

Društvene mreže, notifikacije, e-mailovi... Živimo u svijetu u kojemu je digitalna preopterećenost konstantna, što mnogima stvara poteškoće. Newport u knjizi polazi od činjenice da se teško potpuno isključiti iz digitalnog svijeta i da nisu više dovoljni ni zdravorazumski savjeti poput: utišajte zvuk, isključite obavijesti, ne koristite se internetom nakon 22 sata itd.

Da bismo povratili nadzor nad svojim životima, potrebno je nešto puno dublje, potreban nam je cjelovit i promišljen pristup u odlučivanju o tome kojim ćemo se digitalnim alatima koristiti, u koje svrhe i pod kojim uvjetima.

Sve što nismo preboljeli – Lucy Score

 

Bestseler koji je zapalio TikTok. Naomi Witt bježi, ne samo od svog vjenčanja već i od svog dotadašnjeg života. Pobjegla je svojoj problematičnoj sestri koja ju je ubrzo ostavila samu sa svojom jedanaestogodišnjom kćeri Tinom.

Ubrzo upoznaje Knoxa Morgana koji joj pomaže izvući se iz nevolje. Jednom kad Naomi sredi svoj život, moći će je ostaviti na miru i vratiti se svom životu neženje. Barem mu je takav plan.

Ukradena pažnja – Johann Hari

U briljantnom bestseleru New York Timesa Johann Hari bavi se važnim pitanjem: što nam to neprestano i sve više podriva pažnju? U knjizi koja otvara oči, Hari ide dalje od individualne odgovornosti i beskompromisno progovara o vrlo konkretnim, nametnutim vanjskim uzrocima koji nam svakodnevno nemilice kradu pažnju – od tehnologije koja služi profitu, a ne korisniku, i gospodarskog rasta kao glavnog ekonomskog načela, do loše prehrane i globalnog zagađenja.

Pritom se ne libi otkriti neugodnu i katkad okrutnu istinu – iskreno progovara o svojoj ovisničkoj krizi koju je doživio kada se upustio u eksperiment digitalne detoksikacije.

Svjetlo u skrovištima – Sharon Cameron

Istinita priča o sestrama koje su tijekom Drugoga svjetskog rata od nacista skrivale trinaest Židova. Stefania Podgórska šesnaestogodišnja je djevojka. Živi u poljskom gradu Przemyślu, radi u dućanu židovske obitelji Diamant i poput svake tinejdžerice mašta o tome kako će jednoga dana pronaći pravu ljubav.

Ali 1942. godina je i planovi za budućnost ne postoje: Njemačka je okupirala Poljsku. Pa ipak, unatoč neizvjesnim i opasnim vremenima, Stefania i Izio, jedan od sinova Diamantovih, zaljubljuju se. No kad nacisti umarširaju u grad, sve se mijenja. Izio i cijela njegova obitelj "preseljeni" su u geto te nakon toga u logor, a Stefania usred ratnog vihora ostaje sama s malenom sestrom Helenom.

Veliki biocentrični dizajn – Robert Lanza

Za one koji vole razmišljati o važnim stvarima. Veliki biocentrični dizajn djelo je koje kroz leće biocentrizma daje odgovore na uznemirujuća otkrića suvremene fizike. Robert Lanza i suautori (Matej Pavšič i Bob Berman) pomiruju kvantnu teoriju, relativnost i svijest te daju odgovore na pitanja o funkcioniranju svijeta i o tome tko smo mi.

To su pitanja koja smo svi u nekom trenutku života postavili: Zašto smo ovdje? Koja je naša uloga u svemiru? Postoji li vrijeme? Postoji li smrt? Imamo li slobodnu volju? Je li stvarnost stvarna ili je sve samo u našim glavama?

O, Williame – Elizabeth Strout

Za ljubitelje kvalitetne književnosti. Lucy Barton je spisateljica, no bivšeg supruga, Williama, teško joj je pročitati. Zagonetno je i zašto su njih dvoje ostali povezani nakon mnogo godina.

Kada je William zamoli da mu se pridruži na putovanju kako bi proniknuo u nedavno otkrivenu obiteljsku tajnu – jednu od onih tajni koje mijenjaju sve što znamo o svojim najbližima – Lucy i jest i nije iznenađena. Ono što slijedi prekrasna je priča o strahovima i nesigurnostima, malim radostima i nježnostima, o preljubima i drugim partnerima, roditeljima i djeci.

Budi kakva jesi – Emily Nagoski

Za bolji seksualni život. Svaka žena jedinstvena je u svojoj seksualnosti i, u odnosu na muškarce, puno više varira u anatomiji, responzivnim seksualnim mehanizmima te općenito u načinu na koji njezino tijelo reagira u seksualnom svijetu. U knjizi doktorica Emily Nagoski dokazuje da najvažniji čimbenik u stvaranju i održavanju zdravog seksualnog života, ispunjenog samopouzdanjem i radošću, nisu dijelovi tijela ili njihov raspored, već naša usredotočena svjesnost, želja i užitak.

Što znači da stres, naše raspoloženje, povjerenje koje osjećamo i naša slika o tijelu nisu tek periferni čimbenici seksualnosti, već čine esencijalni dio na koji se sve nadograđuje.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.