Isprobali smo igru koju već nazivaju najboljom ove godine

Foto: Press

DA VAS je netko pitao jeste li zainteresirani za igru u kojoj preko dana radite kao ronilac, hvatate rijetke ribe, skupljate blago i otkrivate tajne drevnih podmorskih civilizacija, a preko noći vodite sushi restoran, vjerojatno biste... Zapravo, velika je vjerojatnost da biste igri barem dali šansu jer ova premisa djeluje zanimljivo.

Upravo to je glavna ideja malog indie dragulja Dave The Diver koja je na Steamu skupila preko 30 tisuća pozitivnih ocjena, a mnogi je već nazivaju jednom od najboljih igara 2023. 

 

I ne griješe. Nakon pomalo sporog početka u kojem vam se pokušava objasniti priča "punašnog" ronioca koji iznenada uleti i u ugostiteljske vode, pred vama se otvara jedna od najzanimljivijih i najzaraznijih video igara godine. Iza igre stoji indie ekipa Mintrocket koja u svom katalogu... nema apsolutno ništa što sam prije igrao niti sam za njih čuo. No, Dave the Diver to će definitivno promijeniti jer nakon samo 15 sati koje sam utukao u igru, mogu sa sigurnošću reći da se radi o jednoj od najboljih indie igara koje sam zaigrao u posljednjih desetak godina. 

Dave the Diver je... sve?

Uglavnom, radi se o avanturističkom RPG-u koji vrlo uspješno spaja gotovo sve žanrove koje možete zamisliti. U onom glavnom dijelu kombinira podvodnu akciju s laganim roguelike elementima i iznenađujuće slojevit simulator vođenja restorana. Već je i to samo po sebi dovoljno da vas privuče. No, igra nudi puno više od toga i ne momente imate osjećaj da ste pretrpani količinom sadržaja, ali doslovno ne postoji trenutak u kojem vas igra neće pogoditi nečim neočekivanim. 

Ponekad će to biti veliki boss fightovi, zagonetke, 2D stealth igre, kartaške igre, suludi novi likovi, borbe s militantnim pripadnicima Greenpeacea, razvijanje novih recepata, otkrivanje drevnih civilizacija, rad za lokalni časopis, vođenje farme, gusari, briga o uzgajalištu riba, praćenje društvenih mreža restorana, fotografiranje, razvijanje oružja, briga o delfinima, hobotnicama i mačkama, otkrivanje prošlosti posjetitelja restorana... I to je samo mali dio onoga što vas očekuje. 

Sve u svemu, nekoliko puta dnevno zaranjate i hvatate ribu, skupljate školjke i "plodove mora", a navečer s ulovom odlazite u restoran i sa svojim glavnim chefom Bonchom smišljate nove recepte koji će oduševiti vaše goste i podići restoran na novu razinu. Zaradu koristite kako biste poboljšali opremu i oružje, ali i učinili svoj restoran atraktivnijim i zaposlili konobare i pomoćne kuhare koji će vam olakšati da se nosite s navalom novih gostiju. Pogotovo u vrijeme velikih tematskih festivala kada je zarada najveća. 

Predivni kaos

Čini li vam se u ovom trenutku da je ovo previše sadržaja za malu indie igru? Vjerojatno. U neiskusnim rukama ovo se moglo pretvoriti u džumbus u kojem se teško snaći, no ekipa iz Mintrocketa polagano vas uvodi u svaki novi aspekt vašeg rastućeg biznisa i prije nego što se uopće snađete, radit ćete sve ovo bez razmišljanja. 

Uz sve to, igra izgleda kao malo pikselizirano remek-djelo s gomilom simpatičnih cut-scena koje se referiraju na poznate filmove, a priča, koliko god isprva blesavo djelovala, postaje sve zanimljivija. U jednom trenutku razmišljat ćete o tome kako sastaviti što originalniji meni u restoranu, a već u drugom dijelu raditi na uređaju koji prevodi drevne jezike i voditi borbe s gigantskim rakom koji umjesto oklopa nosi olupinu kamiona.  

Međutim, sve ovo nije ni zagrebalo površinu onoga što Dave the Diver nudi i uistinu se radi o igri koju morate sami isprobati. Možda nije za svakoga, ali dajte joj šansu jer to definitivno zaslužuje i nudi sate i sate originalnog sadržaja, suludih obrata i zaraznu igrivost koja uspješno kombinira više-manje sve žanrove koje možete zamisliti. 

Ocjena: 10/10