James Bond s Ali… pardon, Orient Expressa: Pogledali smo novu Nemoguću misiju

Foto: Press

Možete li se sjetiti kad je snimljena jedna od najpoznatijih scena iz popularne filmske kulture, ona u kojoj Tom Cruise visi sa stropa na žici i hvata kapljicu znoja kako bi spriječio njeno padanje na tlo i paljenje alarma? Koliko je prošlo od kapljice na kožnoj rukavici? Skoro trideset godina, a slavni holivudski glumac izgleda isto. Možda čak i bolje nego kada je nastao prvi film iz dugovječne franšize Nemoguća misija. 

Pogledajte njega, a sjetite se gdje ste bili tada i čime ste bili zaokupljeni. Sigurno ni tada ne biste mogli 500 puta skočiti s padobranom koliko je ovaj 61-godišnjak uspio kako bi se pripremio za snimanje posljednjeg filma bez kaskadera. I to nije sve. Tom se zaleti motorom u provaliju, nađe se u slobodnom padu između litica, ispusti motor ispod sebe i otvori padobran onda kada su vas već izrezali svi mogući grčevi u trbuhu. Tek kad pogledate behind the scenes snimke, vaši živci postaju napeti poput tregera.

Prvi film 1996. godine režirao je Brian de Palma, a posljednji Christopher McQuarrie, scenarist koji je za Usual Suspectse nagrađen Oscarom, tako da je sve u ovom projektu u rukama majstora napetosti. Nije tajna da su Nemoguća misija i njegov glavni protagonist američki filmski odgovor na Jamesa Bonda.

To znači puno akcije u kojoj se lokacije smjenjuju kao gradovi u potpisu neke kozmetičke linije  (New York - Pariz - Moskva) te da agenata i lijepih djevojaka ima na pasja preskakala. S jednom velikom manom, jer je u odnosu na agenta 007 - Ethan Hunt gotovo aseksualan. Sve je tu, iako nešto suštinski fali da bi imalo dušu. 

Jedan od najskupljih filmova u povijesti

Mission Impossible: The Dead Reckoning Part One, preveden je kao Nemoguća misija: Odmazda Prvi dio, iako njegov podnaslov predstavlja navigacijski pojam vezan za izračun geografskog položaja nekog plovila u pokretu. I zaista, sve je u pokretu i u novoj Nemogućoj misiji i ne da vam da dišete s mirom.

Ethan Hunt je posjetio toliko atraktivnih lokacija i vozila (vjerovali ili ne, hoda i po krovu zračne luke u Abu Dabiju i drifta oko rimskog Koloseuma) da je budžet filma dostigao cifru od 300 milijuna dolara i razinu jednog od najskupljih filmova u povijesti. 

Poskupila su ga i brojna odgađanja snimanja, a sjećamo se i audiosnimke na kojoj Tom Cruise histerično urla na ekipu filma zbog nenošenja maski i nepoštivanja epidemioloških mjera. Jedan pozitivan u ekipi tada je značio izolaciju ostalih članova i otkazivanje snimanja ionako preskupog projekta.

Megalomanski film rezultirao je sa 164 minute prvog dijela Odmazde u kojem se uglavnom negdje sumanuto juri, a kad likovi nisu u pokretu, onda vode prenabrijane razgovore, objašnjavajući prerežirane situacije koje nedovoljno pažljivi gledatelji teško mogu pohvatati. Na trenutke je zaista naporno pratiti tko što tu želi od koga i kako će se na kraju rješenje neke scene dati mimo svih zakona fizike i zdravog razuma, što je previše čak i za žanr špijunskog akcijskog filma.

Znamo da u svijetu Ethana Hunta nitko ne radi nikakav normalan posao. Svi su zabrinuti za spas čovječanstva ili se žele dočepati neke strašne spravice koja će im omogućiti destrukciju ili bogaćenje.  

 

Dvojbe oko umjetne inteligencije

Ethan Hunt i tim IMF-a moraju pronaći zastrašujuće novo oružje koje prijeti cijelom čovječanstvu ako padne u pogrešne ruke. A sve počinje u Beringovom moru i s dva ključa za kojim traje potraga do kraja filma. Suočen s tajanstvenim, svemoćnim neprijateljem, Ethan je prisiljen smatrati da ništa ne može biti važnije od misije koju vodi, pa ni životi.

Agenata, dvostrukih igrača, lažnih lica u vidu protetičkih maski i sitnih oportunista ima kao umirovljenih branitelja, a igraju ih Rebecca Ferguson, Ving Rhames, Simon Pegg, Esai Morales i Hayley Atwell. Rusi su, kao i u Top Gunu, opet velika opasnost po cijeli svijet. 

Međutim, iako je identifikacija s bilo kim “nemoguća misija”, priča filma je zanimljiva, jer govori o vrlo aktualnim dvojbama oko opasnosti koju sa sobom nosi tehnološki napredak i umjetna inteligencija koja prijeti da se okrene protiv čovjeka.

Svijet je pokriven kamerama i u sustavu prepoznavanja lica onaj tko vas traži vrlo će vas brzo naći i odmah o vama dobiti sve podatke (krvnu grupu, obim struka, ocjene u osnovnoj školi i listu vaših najmračnijih internet pretraga). 

Prvi film (kožna rukavica) predstavio nam je tadašnju fascinaciju nadolazećim internetom i nove modele floppy diskova. U posljednjem, tu je algoritam koji ima toliko opcija onog što biste mogli uraditi, da su sve vaše sudbine (da, množina) već određene. 

Nemoguća misija Odmazda prvi dio je vrhunski isproduciran spektakl koji će vas odvesti na mjesta gdje ni National Geographic nije uspio postaviti kamere. Tamo gdje su sve žene jednako lijepe i gdje smrt dolazi teško ako ste dobri i želite spasiti svijet.

Film je vrhunska zabava za ljubitelje akcije i one koji žele gledati vratolomije i posljednje domete CGI-ja. Baš oni će biti oduševljeni scenama iz Orient Expressa i preživljavanjem smrtonosne avanture koja se prenosi iz vagona u vagon.