Jedan od najpoznatijih filmova s Tomom Hanksom imao premijeru prije 30 godina

Screenshot: Youtube

NA DANAŠNJI dan prije 30 godina, u kinima je imao premijeru Forrest Gump, američki dramski film koji je nastao u režiji Roberta Zemeckisa. Forrest Gump temelji se na istoimenom satiričnom romanu Winstona Grooma iz 1985. godine, a u filmskoj adaptaciji iz 1994. godine u glavnoj ulozi gledali smo Toma Hanksa.

Radnja filma prati povijest Sjedinjenih Američkih Država od 1950-ih do 1970-ih kroz perspektivu Forresta Gumpa, čovjeka iz Alabame koji čezne za ponovnim susretom s Jenny (Robin Wright), svojom ljubavi iz djetinjstva. Unatoč IQ-u nižem od onoga većine, Forrest je vodio bogat život. U filmu je učio plesati Elvisa Presleyja, upoznao je Johna F. Kennedyja, časno služio u Vijetnamu, upoznao Richarda Nixona, jednog dana odlučio da će pretrčati Sjevernu Ameriku, držao govor na antiratnom skupu kod Washington Monumenta i još mnogo toga.

 

Osim Hanksa i Wrighta, u filmu su glumili i Gary Sinise, Sally Field, Rebecca Williams, George Kelly, Sam Anderson, Margo Moorer, Ione M. Telech i druge zvijezde.

Forrest Gump osvojio šest Oscara 1995. godine

Forrest Gump Roberta Zemeckisa bio je na dodjeli Oscara 1995. godine nominiran u 13 kategorija, od kojih je u šest odnio pobjedu. Ova drama osvojila je Oscare u kategorijama: najbolji film, najbolji redatelj, najbolji glavni glumac, najbolji adaptirani scenarij, najbolja montaža i najbolji vizualni efekti.

Uloga u Forrestu Gumpu donijela je Tomu Hanksu drugog Oscara. Prvi je osvojio godinu prije za ulogu u pravnoj drami Philadelphia, redatelja Jonathana Demmea iz 1993. godine.

Forrest Gump dostupan je za gledanje u Hrvatskoj na Netflixu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.