Zašto su mnogi diktatori imali ogromnu podršku naroda? Ova knjiga nudi odgovor

Iako bi na sve veselilo da kažemo "Ljeto nam se vratilo!", temperature baš i nisu idealne. No, sve će se to promijeniti za nekoliko dana. Po društvenim mrežama sve je više izvještaja s raznih putovanja, a još više fotografija našeg prekrasnog mora. Kako biste se opremili za nadolazeće godišnje odmore, makar se sastojali od kojeg uhvaćenog (i dobro iskorištenog) slobodnog vikenda, pregledali smo ponudu najnovijih hit naslova u knjižarama. Evo što smo pronašli.

Diši! – Maud Ankaoua

Pogledajte samo ovu naslovnicu! Mljac! I, da, svakako je ovo prava knjiga za ljeto, no ne očekujte romansu – osim one unutarnje, koja nas povezuje sa samima sobom. Popularnoj autorici ovo je već treći prevedeni naslov, a slijedi avanture glavnog junaka koje ne počinju baš idealno.

Naime, nekoliko tjedana nakon što je stigao u Bangkok, Mallo, uspješni financijski stručnjak, slučajno čuje razgovor zbog kojeg postaje očajan: preostaje mu samo nekoliko mjeseci života. Dok tone u beznađe, pojavljuje se starija žena s neobičnom ponudom. Traži trideset dana njegova života, a zauzvrat će mu priuštiti iskustva koja će mu otvoriti sasvim nove spoznaje.

Mallo pristaje i kreće na nevjerojatno putovanje Tajlandom, sve dok ne otkrije najdublju istinu o sebi. Ovo je jedan od onih romana koji za cilj imaju promijeniti život čitatelja. Je li uspješan u tome? Milijuni smatraju da jest. Hoćete li biti među njima?

Osobnost i moć – Ian Kershaw 

Jedna vrlo intrigantna knjiga koja na tržište stiže u pravom trenutku. Prije desetak godina proučavanje povijesnih ličnosti koje su duboko promijenile svijet činilo se poput razbibrige povjesničara i ljubitelja popularne povijesti. No, vremena su se itekako promijenila, pogledajte samo koliko se vaše mišljenje o dešavanjima u svijetu razlikuje od stavova vaših bližnjih ili prijatelja.

Ratovi se vode, a ljudima nije jasno što se događa. Mnogi se okreću vođama o kojima bi povijest imala štošta lošega reći. Ova knjiga proučava vođe 20. stoljeća – njih 12, što graditelja, što rušitelja – te obrađuje temu snažne osobnosti i proučava koliko je ona utjecala na tijek događaja, a koliko su joj zbivanja omogućila da se probije i stekne ogromnu moć.

Pomalo je bizarno misliti da se ljudi ne mogu dogovoriti tko je zločinac, a tko spasitelj, no, kako možete pročitati u ovom naslovu, većina je diktatora koji su iza sebe ostavili pustoš i smrt imala svojevremeno veliku podršku – čak izvanrednu! – naroda. Je li se što promijenilo do danas?

Povratak Carrie Soto – Taylor Jenkins Read

Autorica koja doista ima kultno sljedbeništvo i čiji se svaki roman iščekuje s nestrpljenjem donosi nam novu uzbudljivu priču ispričanu na samo njoj svojstven način. Carrie Soto najbolja je tenisačica svih vremena. Srušila je sve rekorde i osvojila dvadeset Slam turnira, postavivši nove standarde u ženskom tenisu.

Žrtvovala je gotovo sve kako bi postala najbolja, s ocem kao trenerom. Ali šest godina nakon umirovljenja Carrie sjedi na tribinama US Opena 1994. i gleda kako mlada britanska igračica Nicki Chan preuzima njezin rekord. S trideset i sedam godina Carrie donosi monumentalnu odluku o vraćanju tenisu kako bi pokušala vratiti svoj rekord – učinit će to iako je sportski mediji nikada nisu favorizirali, iako njezino tijelo više nije brzo i okretno kao nekad, iako mora progutati ponos kako bi trenirala s muškarcem koji se okrutno poigrao njezinim srcem.

Unatoč svemu, Carrie Soto se vraća, za jednu epsku posljednju sezonu. Ovo je priča o cijeni i teretu slave i neumornoj heroini koja će vam prirasti srcu.

Pješčani sat – Gareth Rubin

Očaravajuća priča o obiteljskim tajnama.
1881. Mladi liječnik Simeon Lee odlazi iz Londona kako bi liječio svojeg rođaka, svećenika Olivera Hawesa koji živi na obali Essexa u Pješčanom satu, jedinoj kući na sićušnom otoku. Hawes je uvjeren da ga truju i da iza svega stoji njegova šogorica Florence, koja je nakon suprugove smrti zatočena u bizarnoj staklenoj komori. Odgovor na pitanje kako je ondje dospjela krije se u svećenikovu dnevniku…

1939. Oliver Tooke, pisac i sin kalifornijskoga guvernera, pronađen je mrtav nedaleko od obiteljske kuće, Pješčanog sata. Njegov prijatelj Ken Kourian ne vjeruje policiji da je riječ o samoubojstvu. Istraga će ga odvesti do mračnih obiteljskih tajni, ali da bi ih razotkrio, mora dešifrirati tragove koji se nalaze u Oliverovu posljednjem djelu – romanu o mladom liječniku Simeonu Leeju…

Pročitajte više