Kako postići "mentalni restart"? Ova knjiga ima odgovor

Foto: Shutterstock/Press

ŠTO JE BILO BILO JE. Jedan od najstresnijih perioda godine za Hrvate upravo je u tijeku. Godišnji su gotovi, izbezumljeni pogledi svuda oko nas traže novi zaborav. No, vremena za plakanje nema jer treba krenuti u nove pothvate. A zašto ih, u konačnici, ne bismo pretvorili u nove pobjede? Evo nekoliko naslova koji će vam pružiti alate za mentalni restart te postaviti dobre temelje za izazove pred nama.

Mentalni restart - dr. Nicole LePera

Kao klinička psihologinja, Dr. Nicole LePera nebrojeno se puta razočarala ograničenjima tradicionalne psihoterapije. Želeći učiniti više za svoje pacijente - kao i za sebe samu - odlučila je razviti ujedinjenu filozofiju mentalnog, tjelesnog i duhovnog zdravlja koja će ljude opremiti alatima iz različitih disciplina potrebnima za samoiscjeljenje.

Nakon što je i sama iskusila rezultate koji su joj promijenili život nabolje, odlučila je podijeliti ono što je naučila s drugima i svijetu se predstavila na Instagramu kao The Holistic Psychologist. Ubrzo je postala internetski fenomen s više od pet milijuna sljedbenika. Dr. LePera odlučila je podijeliti svoj toliko traženi protokol s ostatkom svijeta.

U knjizi Mentalni restart ona predstavlja revolucionarni pristup liječenju koji koristi moć samog pojedinca pri stvaranju trajnih promjena, kao i vodič za aktivniji, autentičniji i radosniji život. 

Kako postići da ti se događaju dobre stvari - Marian Rojas Estapé

Iako na prvu djeluje kao klasičan priručnik za samopomoć, pogledamo li pozorno naslov vidjet ćemo da nam knjiga nudi način da nam se događaju dobre stvari. Zašto nam se često u životu nižu upravo suprotne, one loše? Ima li to veze s našim emocionalnim i mentalnim stanjima?

Čini se da je upravo tako. Kombinirajući znanost, psihologiju i filozofiju, Kako postići da ti se događaju dobre stvari nudi obilje praktičnih savjeta o tome kako ostvariti ispunjenu egzistenciju. To, između ostalog, uključuje poznavanje i razumijevanje određenih dijelova našeg mozga, postavljanje zdravih ciljeva, vježbanje volje i samokontrole, njegovanje emocionalne inteligencije, razvijanje asertivnosti, izbjegavanje pretjerane samokritike te usavršavanje umijeća optimizma.

Planina si ti - Brianna Wiest

Ovaj je ogromni bestseler autorice Brianne Wiest savršen putokaz za razumijevanje zašto se sabotiramo, kada to radimo i kako da prestanemo - zauvijek. Planina je stoljećima služila kao metafora za velike izazove s kojima se suočavamo, pogotovo za one koji se čine nesavladivima. Naše supostojeće, ali i oprečne potrebe razlog su zašto se sabotiramo i opiremo promjeni sve dok ne dosegnemo samo dno.

Ova knjiga objašnjava nam kako učiti iz štetnih navika, izgraditi emocionalnu snagu, naučiti razumjeti rad našeg mozga i tijela te otpustiti prošlosti da bismo ostvarili svoj puni potencijal. Svladavanje planine zahtijeva da se fokusiramo na unutarnji rast, proradimo traume, razvijemo otpornost i prihvatimo da su izazovi prilika da postanemo mentalno jači i ostvarimo bolju kvalitetu života. Na kraju, ne trebamo svladati planinu, nego sebe.