Kao dijete je prošao torturu na snimanju kultnog filma. No, ipak se vratio glumi

Screenshot: YouTube

EVO jedne zanimljivosti: Floriana, glavnog dječaka iz jednog od najboljih ratnih filmova svih vremena, Idi i smotri, također znate i kao KGB-ovca Vedenskog iz kultne krimi serije Brigada. U obje uloge našao se ruski glumac Aleksej Kravčenko.

Nakon gledanja sovjetskog/bjeloruskog klasika iz 1985., vjerojatno se mnogi zapitaju je li nesretni malac, ratni stradalnik u Idi i smotri, ostao uopće normalan i funkcionalan poslije svega što je preživio i to je pitanje na mjestu.

Tijekom produkcije je bio podvrgnut žestokim dijetama, a bio je čak neuspješan pokušaj hipnoze nad njim ne bi li lakše podnio prizore užasa koje Drugi svjetski rat nudi čak i na filmu. Reklo bi se da je i stravičnije ono što je i fizički morao proći jer ako se sjećate scene s kravom, tada su mu na 10 centimetara iznad glave letjeli pravi meci. Moglo je biti pogubno na mnoge načine i bilo je. Srećom, bar je sačuvao život.

 

Kravčenko je imao 13-14 godina kada ga je redatelj Elem Klimov odabrao za film, nikakvo glumačko iskustvo prije toga, a kad se poslije tog stresnog rada pred kamerom vratio u školu ne samo da je bio mršav kao čačkalica već tvrdi da mu je i kosa osijedila u međuvremenu.

Povukao se iz glume pa se vratio

Sasvim prirodno i razumljivo, neko vrijeme nije htio ni prići kameri, pridružio se mornarici poslije srednje škole, ali ga je vukla gluma i ipak se 1991. odlučio vratiti toj stazi. Službeno je 1998. prvi put dobio posao nakon Idi i smotri i tada je sve one traume okrenuo u svoju korist, a iskustvo s tog filma shvatio kao najbolju školu koja mu se mogla dogoditi.

Od te 1998. svake godine igra u ponekom filmu ili televizijskom uratku, a konkretno u Brigadi (2002), 12-epizodnoj seriji o moskovskom kriminalu devedesetih, imao je odličnu ulogu i prilično značajnu, budući da se njegov lik pojavljuje gotovo cijelim tijekom priče. Razmjene njega i nosećeg gangstera Saše Belova su uživanje kakvo samo relacija služba-mafija može pružiti.

Prije par godina glumio je i u biografskom filmu o najvećem golmanu ikada Lavu Jašinu i to zvuči kao nešto što se mora vidjeti iako kritike nisu bile bogzna kakve. Također, u slično vrijeme je ovjenčan Ordenom naroda za umjetnički doprinos Rusiji, što je najviše narodno priznanje te zemlje za profesiju kojom se Kravčenko bavi.

I kada se usporedi njegov izgled u Idi i smotri i u Brigadi, realno se nije previše promijenio za 17 godina razlike između dva projekta, ali da nije interneta, većina gledatelja vjerojatno nikad ne bi provalila da je to isti čovjek.

Kao što rekosmo, najbitnije da je to prvo snimanje i sve traume preživio, a hrabrost da se poslije opet vrati istom poslu, to je samo dodatni razlog za pohvalu. Aleksej Jevgenjevič Kravčenko.