Kritičari IndieWirea kažu da je ovo najbolji vestern svih vremena

Screenshot: YouTube/Republic Pictures

KRITIČARI portala IndieWire napravili su popis sto najboljih vesterna svih vremena, a film koji je po njihovom mišljenju zaslužio titulu najboljeg vesterna mogao bi iznenaditi ljubitelje ovog žanra.

"Vestern može biti puno toga - idealističan ili realističan, tradicionalan ili moderan, konvencionalan ili stiliziran. Ali, više od svega, ovaj žanr je muževan. Od trenutka kada je John Wayne ušetao u kadar u filmu Stagecoach, vesterni su neraskidivo povezani s klasičnom bjelačkom muževnošću - većinu vremena je veličaju, ponekad je kritiziraju, ali uvijek je u središtu svega", pišu iz IndieWirea.

"Možda je baš zato najveće iznenađenje te najunikatniji i najnezaboravniji vestern u povijesti filma, vestern koji odbacuje sav taj teret i publici pruža nešto potpuno novo, nešto što nikada prije nije bilo učinjeno, nešto što od tada nije ponovljeno", dodaju.

Na prvom mjestu njihovog popisa našao se vestern Johnny Gitara (Johnny Guitar) iz 1954. godine, koji je režirao Nicholas Ray, a napisali su ga Philip Yordan i Ben Maddow.

 

Priča prati tvrdoglavu i agresivnu vlasnicu saluna Viennu (Joan Crawford), koja često ulazi u sukobe s ostalim stanovnicima malog gradića u Arizoni. Naime, Vienna podržava izgradnju željeznice u blizini grada, što smeta lokalnim rančerima, a uz to dopušta bandi svog bivšeg ljubavnika Dancin Kida (Scott Brady) da posjećuje njezin salun.

Viennina najveća suparnica je utjecajna rančerica Emma (Mercedes McCambridge). Nakon što Emmin brat pogine u pljački kočije Emma organizira linč s ostalim građanima koji vjeruju da je za sve kriva Vienna. Vienna čeka spas u liku svog bivšeg ljubavnika, revolveraša Johnnyja Logana (Sterling Hayden).

Film je bio ispred svoga vremena

Iako vestern nosi naziv Johnny Gitara i započinje prikazom kauboja na konju, cijela atmosfera mijenja se čim Joan Crawford u ulozi Vienne ušeta u kadar. Za razliku od klasičnih heroina ovog žanra, Vienna je dominantna, drska i zna što želi. Zanimljivo je i kako kroz većinu filma nosi mušku odjeću - košulju i hlače.

Film je poseban i po tome što glavni negativac nije neki razbojnik, iako se razbojnik pojavljuje u filmu, već Viennina suparnica iz mladosti Emma. Na kraju filma dvije žene obračunavaju se u revolveraškom dvoboju, što nije bilo tipično za filmove tog doba.

Kako navodi IndieWire, film je podijelio američke kritičare, što nije neobično jer je Rayev vestern u to vrijeme shvaćen kao kritika makartizma koji je harao SAD-om. No renomirani redatelji Jean-Luc Godard i François Truffaut, kao i brojni europski kritičari, pohvalili su film i Rayevu viziju.

Vestern Johnny Gitara u Hrvatskoj se može posuditi ili kupiti putem Amazon Prime Videa ili Google TV-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.