Lista domaćih filmova koje zapravo vrijedi pogledati

Foto: Press

AKO smatrate da se u slučaju hrvatske kinematografije može primijeniti parafraza turističkog slogana "Mala zemlja za velike filmske promašaje" - varate se. Predstavljamo vam filmske naslove koji bi ju mogli probuditi iz komatoznog stanja i zabaviti vas.

Stric

 

Neobičan izlet u žanr trilera donosi priču o psihopatskom nacionalističkom stricu iz dijaspore koji cijelu obitelj prisiljava da žive u njegovoj savršenoj viziji Božića, ali u režiranim osamdesetima! Poremećeni stric je Miki Manojlovć, konfuzni otac Goran Bogdan, a majka kojoj je i ovog puta zagorjela purica - Ivana Roščić.

Džemperi, Mercedes i zvuk sintesajzera oživljavaju 40 godina daleku prošlost, a onda najednom stricu zazvoni mobitel. Film propituje naše poimanje stvarnosti, a prilikom gledanja možda vam se učini da čujete i melodiju iz Zone sumraka. Stric je premijerno prikazan u Karlovim Varima ove godine.

Sigurno mjesto

 

Hrvatski kandidat za Oscara Sigurno mjesto redatelja Juraja Lerotića vodi vas na nesigurno mjesto gdje glavni protagonist, redatelj, donosi osobna iskustva o pokušaju samoubojstva člana njegove obitelji.

Život troje ljudi mijenja se iz temelja, kao da su uvučeni u rat nevidljiv svima ostalima, što rezultira napetom dramom spašavanja bližnjega. Splićanin Lerotić odnio je glavnu nagradu na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu. Ovo je jedan od rijetkih hrvatskih filmova koji će vas namučiti a da ćete mu na tome biti zahvalni.

Divljaci

 

Opasati se eksplozivom i izazvati najmanje tisuću žrtava na Trgu bana Jelačića - plan je islamskih terorista smještenih u kampu na granici Hrvatske i Bosne. Tamo neočekivano završavaju tri hrvatska navijača, koji su put u Rusiju na finale Svjetskog prvenstva u nogometu odlučili financirati pljačkom benzinske postaje.

Film Karlovčanina Darija Lonjka ismijava zaluđenost najvažnijom sporednom stvari na svijetu i rastuću fobiju od islamskog terorizma. Hrvatske i bosanske glumačke snage kreirale su uistinu zabavan domaći film.

Nosila je rubac črleni

Radnja romantične komedije s puno pjevanja smještena je u osebujno i šaroliko Hrvatsko zagorje devedesetih, ali su tamo od oružja prisutni tek jedna lovačka puška i plastični pištolj. Zračna uzbuna samo je neugodan zvuk, a pravu opasnost predstavlja kvar frizerske haube na pola sušenja kose.

U filmu Gorana Dukića pojavljuju se sveznajući Isus Krist, prefrigana kuma Anka i brbljava svinja Beba. Film je premijerno prikazan ove godine u Puli, a jedan je od rijetkih hrvatskih filmova koji je snimljen na zagorskom dijalektu.

Marginalci

Još jedan hrvatski film odvest će vas na selo, i to u selo Črevo, gdje je Bog rekao laku noć. Tamo dolazi NNHTV (Naša najnovija hrvatska televizija) kako bi snimio prilog o položaju hrvatskog seljaka u Europi. "Precednik", animator kulture, blagajnica i predstavnik nacionalne manjine spremaju se za priredbu.

Narodna glazba, gemišt i kobasica sa senfom zvijezde su večeri u kojoj organizatori pozivaju na dolazak, poručujući vam da je WC blizu i da su svi dobrodošli. Neka cijelo selo zna da Marginalci Ljubomira Kerekeša u kina stižu 27. listopada!

Zbornica

S 5 osvojenih Zlatnih arena Zbornica je apsolutni pobjednik ovogodišnje Pule i priča za sve one koji uviđaju da u obrazovanju njihove djece postoji niz alarma koji nas upozoravaju da ništa nije kako nam se čini.

Nova entuzijastična pedagoginja Anamarija suočava se s ograničenjima školskog sistema i započinje vlastitu borbu s problematičnim profesorom povijesti, nesvjesna da upravo takvim postupanjem polako postaje sve sličnija svojim kolegama u zbornici. Sonja Tarokić za film, uz režiju, potpisuje i scenarij.

Illyricvm

Da i Hrvatska svog konja za epsku bitku ima, dokazuje međunarodna koprodukcija na filmu koji je režirao Simon Bogojević Narath. Nije GoT, još manje LOTR, ali vrijedi vidjeti kako je jednom davno, 37. godine prije naše ere, mladog Liburna Volsusa regrutirala rimska jedinica s naoko jednostavnim zadatkom skupljanja poreza, što će se pretvoriti u okršaj s nepokorenim ilirskim plemenima.

Priča donosi uvid u arhaični svijet barbara i brutalnih zakona, koji itekako nalikuju zakonima suvremenog svijeta.

Ljeto kada sam naučila letjeti

Hrvatsku koprodukciju snimljenu na Hvaru režirao je Radivoje Andrić (Munje, Kad porastem bit ću kengur), a o filmu ponešto govori i podatak da je u regionalnoj distribuciji dostigao 200 tisuća kinogledatelja. Pred dvanaestogodišnjom Sofijom je naizgled najdosadnije ljetovanje ikada - ljetovanje s dvije bake.

S jednom dolazi iz Beograda, dok je druga - bakina sestra s Hvara koju Sofija nikada nije upoznala. Obiteljske su se veze pokidale, a djevojčici prijeti ljetovanje bez wirelessa u društvu dvije starice. Idilični jadranski otok, prvi poljubac i pomirenje obitelji neki su od razloga da ne date ljetu da ode.

Murina

 

Murina Antoanete Alamat Kusijanović nagrađena je u Cannesu prošle godine, film nije baš toliko nov da možemo reći da je sad ispod čekića, ali bi ga bilo šteta propustiti.

Psihološku dramu, čija je radnja smještena na neimenovani hrvatski otok, producirao je Martin Scorsese, a u središtu priče je sukob između ratoborne tinejdžerice Julije (Gracija Filipović) i njezinog autoritativnog oca Ante (Leon Lučev) koji produbljuje dolazak očevog inozemnog prijatelja, inače godinama zaljubljenog u njegovu pasivnu ženu Nelu (Danica Ćurčić).

Šesti autobus

Priča o vukovarskoj tragediji i nestalom autobusu koji je krenuo na Ovčaru nije za one koji od filma očekuju samo da ih zabavi. Film Eduarda Galića nije najbolji hrvatski film, ali je najozbiljniji pokušaj da priča o Vukovaru dobije svoje počasno mjesto na filmu.

Mlada Amerikanka pokušava pronaći čovjeka iz svoje prošlosti, koji nikad neće biti pronađen, istovremeno tragajući za vlastitim identitetom.