Ljudi ne mogu vjerovati da ovaj film nije dobio nijednu nominaciju za Oscara

Screenshot: YouTube/A24

Akademija filmskih umjetnosti i znanosti (AMPAS) jučer je objavila nominacije za 96. dodjelu Oscara, što je izazvalo lavinu reakcija na društvenim mrežama. Iako neki filmoljupci pišu da su ovogodišnje nominacije zaslužene i da je konkurencija bila velika, mnoge je iznenadilo što je AMPAS potpuno izignorirao jedan prošlogodišnji film produkcijske kuće A24.

Nominacije za 96. dodjelu Oscara ulaze u povijest

Ovogodišnje nominacije za Oscara ući će u povijest iz više razloga. Ovo je prvi put da su u kategoriji za najbolji film nominirana tri filma koja su režirale žene. Isto tako, Lily Gladstone, koja je nominirana u kategoriji najbolje glumice za film Ubojice cvjetnog mjeseca, postala je prva američka Indijanka koja je dobila nominaciju za Oscara.

Martin Scorsese ove je godine dobio svoju desetu nominaciju u kategoriji najboljeg redatelja, čime je prestigao Stevena Spielberga, a uz to je postao najstariji redatelj koji je nominiran za prestižnu nagradu.

Lily Gladstone i Martin Scorsese Foto: EPA

Unatoč pozitivnoj recepciji, nisu svi zadovoljni nominacijama. Premda je Barbie bila komercijalno najuspješniji prošlogodišnji film, ni glavna glumica Margot Robbie ni redateljica Greta Gerwig nisu nominirane.

Umjesto njih, nominacije su dobili Ryan Gosling, u kategoriji najboljeg sporednog glumca, i America Ferrera, u kategoriji najbolje sporedne glumice. Ovu odluku AMPAS-a kritizirao je i Ryan Gosling.

Nadalje, iako je film Saltburn podijelio publiku i kritičare, jedna stvar oko koje se svi slažu jest da je Barry Keoghan bio fenomenalan u ulozi neobičnog, ali šarmantnog Olivera Quicka. Upravo zbog toga mnoge je iznenadila činjenica da nije dobio nominaciju za najboljeg glavnog glumca.

No, film za koji se vjerovalo da će pokupiti brojne nominacije, a nije dobio nijednu, bila je sportska biografska drama The Iron Claw, redatelja Seana Durkina.

Najbolja izvedba Zaca Efrona

Biografski film prati poznatu obitelj profesionalnih hrvača Von Erich, koju su snašle brojne tragedije, bilo zbog spleta nesretnih okolnosti ili zbog prevelikog pritiska koji je patrijarh obitelji Fritz von Erich (Holt McCallany) vršio nad svojim sinovima.

 

U središtu priče je Kevin von Erich (Zac Efron), jedini preživjeli brat koji je uspio nadživjeti i svog oca. Osim što film na realističan način prikazuje svijet profesionalnog hrvanja, pokupio je brojne pohvale zbog prikaza međuljudskih odnosa u obitelji Von Erich - od bratske ljubavi do problema s ocem koji je imao previsoka očekivanja od svoje djece.

Kako bi se pripremili za uloge, glumci su trenirali mjesecima. Među njima se posebno istaknuo Zac Efron, koji je prošao kroz značajnu fizičku transformaciju kako bi utjelovio Kevina von Ericha. Fanovi i kritičari složili su se da je to najbolja izvedba u karijeri 36-godišnjeg glumca.

Obožavatelji su razočarani

Brojni su obožavatelji razočarani jer film nije dobio nijednu nominaciju, pogotovo kada se u obzir uzme činjenica da su mu i kritičari i gledatelji dali visoke ocjene. Više od 200 kritičara Rotten Tomatoesa dalo mu je ocjenu 88%, dok ga je publika ocijenila s 94%. Razočarani fanovi svoja su mišljenja podijelili na društvenim mrežama.

"Mislim da za ovo nije kriva Akademija, već produkcijska kuća A24, jer nije dovoljno promovirala film. Nisam vidio Efrona u emisijama prošli mjesec. Ovo je tužno, nadao sam se da će Efron pobijediti u kategoriji najboljeg glumca", napisao je jedan obožavatelj na Redditu.

"Ovo je još gore kada shvatiš da je Maestro dobio sedam nominacija. Sedam. Jedna od njih je za najbolju šminku, zbog onog nepotrebnog, prevelikog, lažnog nosa", napisao je drugi korisnik.

"Da postoji kategorija za 'film koji me najviše slomio', The Iron Claw bi definitivno pobijedio", dodao je treći.