Na ovaj film dugo se čekalo, predviđaju mu Oscara, a kritičari kažu: Duet za pamćenje

Screenshot: YouTube

DUGO OČEKIVANI film Bradleyja Coopera pod nazivom Maestro prikazan je na Venecijanskom filmskom festivalu. Drama o životu legendarnog skladatelja Leonarda Bernsteina dobila je ogroman pljesak i ovacije, koje su trajale punih sedam minuta, na svjetskoj premijeri u kazalištu Sala Grande u subotu navečer.

Cooper glumi Bernsteina, a Carey Mulligan utjelovio je njegovu suprugu Feliciju. Filmu već sada predviđaju velik uspjeh. Mnogi govore da će Maestro biti Netflixov veliki kandidat za Oscara ove godine i da će se Cooper natjecati u četiri kategorije - za najboljeg redatelja, glumca, producenta i scenarij.

O čemu govori film?

Film se usredotočuje na Bernsteinov odnos sa suprugom Felicijom, od udvaranja do braka, koji se, stoji u najavi, "bolno savija pod težinom njegovih homoseksualnih ljubavnih veza". Cooper je s Joshom Singerom napisao scenarij, a film su producirali Martin Scorsese i Steven Spielberg.

 

Što kažu filmski kritičari?

S obzirom na pažnju koju je film već privukao iako još nije ni objavljen na Netflixu, filmski kritičari su nakon svjetske premijere požurili recenzirati film. Owen Gleiberman u recenziji za Variety pohvalio je Cooperovu predanost liku. "Oči su ono što je važno. Cooper je kao glumac oduvijek imao nadnaravni sjaj. U Maestru njegove oči gore od oduševljenja", napisao je Owen. 

Nahvalio je prikaz Bernsteina u filmu i opis odnosa dirigenta i njegove supruge Felicije. "Maestro je kao sjajna televizijska serija, zadivljujući portret umjetnika kao karizmatičnog narcisa koji je zarobljen u braku u koji vjeruje, ali ga ne može u potpunosti ispuniti. 

Film je dovoljno iskren da nam pokaže da ne postoji razrješenje kontradikcije u srcu njegovog braka s Felicijom, koji počinje s odanošću, koketira s izdajom, podliježe nekoj vrsti očaja, vraća se odanosti i uvijek se radi o ljubavi. Cooper i Mulligan čine film duetom za pamćenje", piše Gleiberman.

"Cooper jezivo nalikuje Bernsteinu"

Peter Bradshaw u filmskoj kritici Maestru je dao četiri od pet zvjezdica. "Zapanjujući i iskreni biografski film o Leonardu Bernsteinu. Cooperova uloga velikog skladatelja jezivo je točna i dopire do srži žrtve za koju veliki umjetnici smatraju da je moraju podnijeti", piše Peter.

"Što se samog Coopera tiče, on jezivo nalikuje glavnom čovjeku, posebno u prikazu Bernsteinovih zastrašujućih i grabežljivih gornjih zubi, koji se nasmiješeno otkrivaju dok ekstatično zabacuje glavu. Kao i uvijek s Cooperom, čista kazališna tehnika je vrlo moćna", nahvalio je Coopera.

Kaže da je film uspio u svom naumu - govori o žrtvovanju koju umjetnost zahtijeva od svojih aktera i žrtvovanju koju umjetnici zahtijevaju od svojih obitelji i partnera. 

Iako je malo ljudi pogledalo film, recenzije gledatelja su zasad dobre. Na IMDb-ju film ima ocjenu 7, a na Rotten Tomatoesu 93 posto. Prikazivanje filma u kinima kreće od 22. studenog, prije nego što se počne emitirati na Netflixu 20. prosinca.