Na zapadu ništa novo. Što se sve dogodilo na ovogodišnjim nominacijama za Oscara

Foto: Press

JUTROS je u Hollywoodu osvanulo “zlatno” jutro koje je nagovijestilo ono što će se događati na najvažnijim godišnjim filmskim nagradama. Svaki filmski radnik, koji sanja o govoru s komadića papira i par kilograma teškom kipiću koji donosi niz uloga i unosne honorare, jutros je naćulio uši da čuje listu nominacija za predstojeću 95. dodjelu nagrada Američke filmske akademije i umjetnosti. 

Oni kojima je sav taj šušur manje važan znaju da o Oscarima najviše govori lista genijalaca koji ga nikada nisu osvojili. Baš kao što Miss svijeta nije najljepša žena na svijetu, tako ni filmovi koji su se našli na ovogodišnjoj listi nominacija nisu najbolji.

Dobri jesu, ali su prije svega pronašli put kroz sito i rešeto promidžbe, lobiranja među glasačima i što je najvažnije - uspjeli su se dopasti konzervativnom glasačkom tijelu Akademije. A nije nikakva ekskluzivna vijest da u Hollywoodu ima i puno politike. 

Ime koje smo čuli najviše puta

Ime koje smo na današnjoj objavi čuli najviše puta (čak 11) je Everything Everywhere All at Once, nekonvencionalan naslov s Michelle Yeoh i Jamie Lee Curtis koji govori o transhumanizmu.

 

Na IMDB-u ima ocjenu 8, a priča je majndblouving putovanje na koji likovi kreću iz porezne uprave, nakon čega ulaze u multiverzum i istovremeno egzistiraju kao njihov dio (gdje mogu biti ugroženi samo crnim pecivom koje prijeti cjelokupnoj egzistenciji).

Vrlo je izvjesno da će ovo biti najbolji film za prošlu godinu, što će biti poprilično iznenađenje jer SF filmovima uglavnom odlaze utješne tehničke nagrade.

Prvi put u najprestižnijoj kategoriji Najboljeg filma imamo oskarovske nominacije za dominantno box office hitove. Tu su prije svega nastavak “hladnoratovskog” hita iz 1986. godine Top Gun: Maverick i Cameronov preskupi Avatar: The Way of Water, koji je također priča o transhumanizmu.

Netflixov ratni film All Quiet on the Western Front očekivano je odjeknuo u ovoj kategoriji, ali i u utrci za Najbolji internacionalni film i u nekoliko tehničkih kategorija. Biografski filmovi Elvis, Tar i Fabelmans su tipični oskarovski filmovi, biografije umjetnika i individualaca koji su mijenjali povijest.

Dva najzanimljivija filma dodjele

Tu su i dva najzanimljivija filma ove godine - duhoviti film katastrofe Trokut tuge Šveđanina Rubena Ostlunda (kategorije najboljeg redatelja i scenarija) u kojem glumi Zlatko Burić, kao i irska priča s dubokom antiratnom porukom Banshees of Inisherin. 

Potonji je crna komedija autora filma Tri plakata izvan grada, u kojoj su zvijezde Colin Farrell i Brendan Gleeson, obojica nominirani za Oscare. Govori o dugogodišnjim prijateljima na udaljenom otoku u blizini zapadne obale Irske. Colm neočekivano prekida prijateljstvo s Padraicom, a svaki prilazak i obraćanje počinje kažnjavati rezanjem vlastitih prstiju.

Događaji eskaliraju u neočekivanom pravcu, a ideja za pažljive gledatelje nagoviještena je već na početku filma, kada likovi raspravljaju o besmislenom građanskom ratu koji se događa u blizini i koji rezultira nasiljem i apsurdnom destrukcijom.

U kategoriji Najbolje glavne glumice očekivano su se pojavile Cate Blanchett, koja je utjelovila dirigenticu njemačke filharmonije u filmu Tar Todda Fielda i Ana de Armas, koja je u Netflixovom kontroverznom filmu Blonde igrala Marilyn Monroe. Najboljom sporednom glumicom mogla bi biti proglašena Angela Bassett za Black Panther: Wakanda Zauvijek i ona je veliki favorit.

S Oscarom u rukama svi već neko vrijeme vide Brandana Frasera za glavnu mušku ulogu u filmu The Whale Darrena Aronofskog. Podjednake šanse imaju Austin Butler za ulogu Elvisa Presleyja i Collin Farrell za Banshees of Inisherin. 

U kategoriji Najboljeg internacionalnog filma najbolji naslov je Argentina 1985. i Oscar bi zasluženo otišao u Južnu Ameriku, ako se ne dogodi da njemački kandidat snimljen po Remarquevom remek-djelu bude važno nagraditi kako bi se svijetu odaslala poruka o apsurdu rata. U kategoriji Najboljeg dugometražnog animiranog filma zlatni kipić sasvim sigurno odlazi u ruke Guillerma del Tora za Pinocchija.

Zanemareni oskarovski ziceri

Jimmy Kimmel će voditi ceremoniju dodjele 13. ožujka. To je noć u kojoj možete zaboraviti na sve brige i postati dijelom iluzornog svijeta filma. Ona će sasvim sigurno biti neka vrsta realizacije slogana iz prethodnih godina koji je glasio "Manje televizije, više filma".

Akademija se donekle otarasila dominacije Netflixa. Iznenađujuće je da su zanemareni filmovi koji su bili oskarovski ziceri poput izvrsnog Batmana, bizarne priče o kanibalizmu The Menu, južnokorejskog detektivskog filma Decision to Leave i Netflixove sportske drame Hustle.