Bio je najbolji filmski Zorro, a sprovod mu je bio najtužniji u povijesti Hollywooda

Foto: Press

AKO je barem svaki tisućiti gledatelj filma Nightmare Alley Guillerma del Tora pomislio da bi valjalo provjeriti i prvu filmsku adaptaciju istoimenog romana te ako ju je potom taj svaki tisućiti zaista i pogledao, tada je svrha Guillermovog filma ispunjena i ne trebaju mu značajne nagrade ili veliki financijski prihod na blagajnama da bi se smatrao uspjehom.

A kad smo već kod uspjeha, u prvoj adaptaciji, onoj iz 1947. godine, nismo imali samo potpun uspjeh kompozicije Edmunda Gouldinga i djelo bez slabih točaka ili padova nego je to bio i osobni uspjeh Tyronea Powera. To je bila njegova najbolja uloga i osobno mu je sve do kraja života mađioničarski varalica Čudesni Stanton ostao omiljeni lik i izvedba.

 

Tyrone je tada imao tek 33 godine i kraj života se nije činio bliskim, no već 11 godina kasnije pretrpio je srčani udar na snimanju u Madridu i to je bio prerani i tužni kraj velikog talenta. Ne baš toliko tužno, ali svakako jest tužno da mu je Nightmare Alley bio jedna od rijetkih prilika da pokaže koliko mračan, ciničan i dubokouman može biti te koliko je bio sposoban iznijeti različite likove na ekranu. Mogao je mnogo više od nabacivanja marame na glavu, mahanja mačem i kačenja o lustere.

Filmski Zorro broj 1

Zbog tih aktivnosti koje je, naravno, najviše izvodio igrajući Zorroa, bez sumnje je filmski Zorro broj 1 (izvini, Tony). Zbog svog dobrog izgleda imao je tu nesreću da ga ne shvaćaju uvijek ozbiljno, no Alley je poslužio kao malo odvraćanje pažnje s njegovih mišića, značajnog pogleda i povremenih brkova, te je omogućio da njegove unutarnje vještine isplivaju na površinu.

To je omogućio i Svjedok optužbe Billyja Wildera, posljednje ostvarenje koje je Tyrone završio i koje je danas najviše cijenjeno, iako je negdje na istoj razini s Alley po kvaliteti. Oba puta je noiričan na svoj način (da ne spominjemo previše), dok se u kategoriju ozbiljnih izvedbi može svrstati i film Oštrica brijača, također Edmunda Gouldinga. 

Oštrica ipak više ima dramske nego elemente trilera i tu su Gene Tierney, Anne Baxter i Clifton Webb oni koji su podijelili slavu. U Svjedoku su tu malo Laughton, Dietrichova i Elsa Lanchester, ali da, Nightmare Alley je pravi Powerov trenutak, on je tu za upravljačem i cijeli film je u njegovim rukama.

Najtužniji sprovod u povijesti Hollywooda

Znak Zorroa, Marija Antoaneta, Crni labud, Prince of Foxes, Kapetan iz Kastilje, Crna ruža, svuda je mahao sabljom na različite načine, spašavao potištene žene i oslobađao zabranjene gradove. Dodajte tome i nešto ozbiljnije filmove poput Krv i pijesak i Sunce se ponovo rađa po Hemingwayu, i Tyrone Power je posta velik junak američkog filma sa svojih pedesetak snimljenih filmova u razdoblju od početka tridesetih pa sve do 1958.

Njegov sprovod pamti se kao jedan od najtužnijih u povijesti Hollywooda, a sam Laurence Olivier mu je na njemu recitirao pjesmu High Flight. Povijest ga također pamti kao jednog od prvih donatora organa među javnim ličnostima, budući da je u oporuci donirao svoje oči jednom institutu.

S tog aspekta, donekle je i fizički nastavio živjeti nakon smrti, uz sve ovo što smo spomenuli. Prije 109 godina rođen je Tyrone Edmund Power III. ili jednostavno, skraćeno i veličanstveno - Tyrone Power.