Najpopularnije knjige u siječnju: Potresna priča hrabrog Hrvata osvojila je čitatelje

Foto: Press/Shutterstock

NAJDEPRESIVNIJI mjesec u godini ostavili smo iza sebe isprativši ga sunčanim zrakama koje su se nenadano pojavile. Nakon euforije prosinca očekivan je pad raspoloženja, ali to nije hrvatske čitatelje odvuklo od knjižara. Naprotiv, knjige su ostale popularan način za kraćenje dugih večeri. Donosimo vam pregled naslova koji su bili pri vrhu top liste najprodavanijih u knjižarskom lancu Hoću knjigu, koji nam redovito šalje točne i provjerljive podatke. Pogledajmo što se zbivalo u knjiškom svijetu.

1. Putovanje zvano igra – Marko Babić

2. Atomske navike – James Clear

3. 48 zakona moći – Robert Greene

4. Bogati otac, siromašni otac – Robert T. Kiyosaki

5. Veliki Panda i Sićušni Zmaj – James Norbury

6. 12 pravila za život – Jordan B. Peterson

7. Zelena svjetla – Matthew McConaughey

8. Glukozna revolucija – Jessie Inchauspé

9. Harry Potter i Kamen mudraca – J. K. Rowling

10. Dječak, krtica, lisica i konj – Charlie Mackesy

Putovanje zvano igra – Marko Babić

Knjiga koja osvaja i slama srca diljem lijepe naše stiže iz pera Marka Babića. Evo kako bi je sam autor opisao: "Nedavno mi je netko napisao da imam neobičan dar običnu priču ispričati na jako zanimljiv način. Taj kompliment već tjednima miluje moj ego. Izvlačim iz toga zaključak da je knjiga koju držiš u rukama jedna obična priča jednog običnog lika o jednom običnom raku, ispričana na neobičan način. Da, znam, pomalo zvuči kao uvod u otrcani američki film. Lik ima rak i odlučuje napisati knjigu o tome. Ali iako je ovo knjiga o mom putovanju od trenutka dijagnoze, dao sam svaki atom sebe da to ne bude priča o raku. Neću ti lagati. Spominje se on pozamašan broj puta. Ali ja ga, kao, doduše, i sve ostalo u životu, gledam i doživljavam iz nekog svog kuta. Moguće je da ćeš koji put pustiti suzu, ali ja sam se trudio da to puno češće bude od smijeha nego od tuge."

48 zakona moći – Robert Greene

Mudra, mudra odluka izdavača da ovaj višegodišnji svjetski bestseler plasira na tržište u integralnom izdanju svakako se isplatila. Iako je objavljen prije samo dva mjeseca, naslov je naišao na trenutačno prepoznavanje i čitatelji su pohrlili saznati što im Greene ima reći o moći. Ne trebate nužno željeti postati najmoćniji čovjek na planetu, nikako ne. Knjigu valja pročitati svatko jer u ljudskoj je prirodi, čini se, podjarmljivanje, pa se tako i vi možete naći na nišanu nekog gladnog moći. Ako ipak želite zavladati univerzumom (i svim ostalim), unutar korica nalaze se pronicljive i jasne upute kako ćete to postići. Moderni klasik kvalitetnog razmišljanja i erudicije.

Glukozna revolucija – Jessie Inchauspé

Siječanj donosi otrežnjenje na svim razinama pa nam stoga počinje smetati ono što nam je prije samo nekoliko dana bilo gotovo šarmantno: dodatne kile koje smo prikupili tijekom adventa. Nadutost? Iscrpljenost? Želja za slatkim? Da, ali i još mnogo toga postaje akutni problem. Sada je vrijeme za početak regulacije prehrane jer dani lete, a ljeto će, evo, samo što nije. Neovisno o figuri koju traže kupaći kostimi, nije loše pobrinuti se o svojem zdravlju. Francuska biokemičarka, autorica bestselera i utemeljiteljica pokreta Glucose Goddess stotinama je tisuća ljudi pomogla da unaprijede zdravlje učinivši najnovije znanstvene podatke dostupnima. Služeći se najnovijim znanstvenim podacima i vlastitim istraživanjem, Jessie Inchauspé nudi jednostavne savjete pomoću kojih možete ublažiti svoje simptome te postići idealnu težinu – a da ne morate na dijetu ili se odricati hrane koju volite.

Dječak, krtica, lisica i konj – Charlie Mackesy

Britanski ilustrator, umjetnik i autor Charlie Mackesy u ovoj modernoj basni i kroz stotinu crno-bijelih ilustracija istražuje univerzalne ljudske vrijednosti. Znatiželjan dječak, pohlepna krtica, oprezna lisica i mudar konj ispričat će vam priču o prijateljstvu te o teškim vremenima i podijeliti svoje pripovijetke o strahu, ranjivosti, brižnosti, nadi i ljubavi. Blagost, poetičnost i talent izviru iz ovog nevjerojatnog djela koje će vas podsjetiti na važnost prijateljstva i ljudske topline, pa čak i torte! Zajedničke avanture i razgovori ova četiri prijatelja prepuni su životnih lekcija koje će povezati čitatelje svih dobi. Ovaj je naslov prethodio hitu "Veliki Panda i Sićušni Zmaj", koji mu može zahvaliti na utiranju puta do popularnosti jer je Mackesy prije svih uočio vrijednost basni za pripovijedanje priča modernim čitateljima.