Ne da vam se iz kuće zbog snijega? Evo sjajnih naslova za čitanje u toplini doma

Napokon se Hrvatska malo zabijelila, no veselje nije potrajalo. U staroj tradiciji gunđanja o svemu, okrenuli smo se neprikladnosti bljuzge na cestama te raznim problemima koji dolaze uz nekoliko centimetara snijega. Veseli li vas snijeg ili vam spušta krajeve usana, imamo lijek za to – preporuku novih naslova koje možete čitati dok se pahulje tiho šuljaju kroz noć.

Moć želje – Luke Burgis

Možda najbolji self-help u posljednjih nekoliko mjeseci (godina?). No iako tako zvuči (Moć želje podsjeća na razne moći, poput Moći ženske intuicije ili Moći svjesnosti, da ne kažemo sadašnjeg trenutka) ovaj naslov daleko je od uobičajenog samopomoćnog štiva.

Naime, autor se bavi, u nekim krugovima vrlo cijenjenom, teorijom mimetičke želje čiji je tvorac francuski filozof Rene Girard. Ukratko, a nema nikakve šanse da nam povjerujete (ovo se spominje već u prvih nekoliko redaka knjige), nitko od nas ne zna što želi. Želje nam dolaze izvana, ne iznutra i to preko posrednika koji su nam svjesno ili nesvjesno uzori. Nevjerojatna knjiga o nevjerojatno važnoj teoriji ljudske želje.

Krivo mjesto, krivo vrijeme – Gillian McAllister

Evo nam i jednog krimića, odlične napetice iz žanra koji toliko volimo i nikad nam ne dosadi. Prošla je ponoć, blagdan je Svih svetih. Jen sa zebnjom čeka da se njezin osamnaestogodišnji sin Todd vrati kući. No kad se on pojavi iz mraka, Jen s prozora gleda kako njezin duhoviti, naizgled sretni tinejdžer nožem ubada potpuna neznanca.

Ne zna tko je žrtva ni zašto je Todd počinio tako okrutan, nasilan čin. Sve što zna je da se njezin život, kao i Toddov, raspao. Nakon što joj sina privedu, Jen usne u očaju. No kad se probudi… Shvati da se probudila dan prije. Ubojstvo još nije počinjeno, a možda postoji mogućnost da ga se spriječi.

Jen se svakim jutrom budi sve više u prošlosti, isprva tjednima, zatim godinama prije ubojstva. I shvati da povod Toddovu stravičnom zločinu leži negdje u prošlosti. A njezin je zadatak da ga otkrije i spriječi ubojstvo. Brutala.

Snažan ženski lik – Hannah Flint

Volite li gledati filmove, ovo je knjiga za vas. Upoznajte Hannu Flint, britansku filmsku kritičarku koja nas u svojem književnom prvijencu vodi kroz svijet kinematografije i popularne kulture. Kroz njezine oči otkrivamo kako je filmsko platno oblikovalo ne samo njezino shvaćanje svijeta, nego i same sebe.

Snažan ženski lik nije samo topla autobiografska priča, nego i edukativni ogled o svijetu filma i popularne kulture. Hanna nam otvara vrata kreativne industrije, reflektirajući suvremeno društvo. Kroz njezinu perspektivu, potiče nas da bolje sagledamo sebe unutar takvog društva, istovremeno nas osnažujući da živimo život prema vlastitim pravilima.

Mentalni sklop izvrsnosti – Lewis Howes

Kako ide s novogodišnjim odlukama? Zapelo već, je li? Ništa neobično. Mnogo nas stvari u nama i izvan nas sprečava da se pokrenemo u smjeru ciljeva koje si zadajemo. Lewis Howes, autor nekoliko bestselera New York Timesa, javni govornik, voditelj popularnog podcasta School of Greatness i bivši profesionalni sportaš, u ovoj knjizi otkriva kako možemo ponovno napisati priču o svojoj prošlosti koja će nas pogurnuti u svjetliju budućnost.

Nakon mnogih izazova na osobnom putovanju i intervjuiranja brojnih uspješnih ljudi, otkrio je da je najveći razlog zašto većina ljudi ne živi ispunjen život to što nemaju smislenu misiju. U Mentalnom sklopu izvrsnosti pokazuje nam kako da otkrijemo svoje jedinstvene talente, spoznamo svoju misiju i pozitivno utječemo na ljude oko sebe.

Njezino tijelo i drugi stranci – Carmen Marie Muchado

Dugo, predugo nismo preporučili neku zbirku priča. Pa evo, ispravljamo to sada. Revolucionarna knjiga priča koja je već dosegla kultni status. Iako prvijenac američke autorice Carmen Marie Machado, već po objavljivanju postao je senzacija.

Zbirka je ušla je u uži izbor američke Nacionalne književne nagrade, a New York Times uvrstio ju je među petnaest knjiga autorica Nove avangarde, koje definiraju nove načine pisanja fikcije u 21. stoljeću. Svaka od priča na svoj način utjelovljuje iskustvo življenja u ženskom tijelu, ukazuje na pritisak, predrasude i nasilje nad ženskim tijelom, ono što mu nameće društvo ili pak žene same sebi.