Nije mislila da će biti uspješna. U njenom najnovijem filmu glumi Robert De Niro

Foto: EPA

ODRASTAJUĆI u četvrti Dyker Heights u Brooklynu 1990-ih, Laura Terruso nikada nije mislila da će uspjeti pretvoriti svoj san o režiranju filmova u stvarnost. Ne samo da nije imala nikakve veze s filmskom industrijom (majka joj je bila učiteljica, a tata socijalni radnik) već se nije uklapala ni u vlastitu sliku o tome kako redatelj izgleda.

"To mi nije bilo zamislivo. Kad sam razmišljala o figuri filmskog redatelja, zamislila bih Stevena Spielberga. Zamišljala sam bijelca u trapericama, sa šiltericom na glavi i megafonom u ruci", rekla je za CNBC.

Sada, kada je u američka kina stigao njezin posljednji dugometražni film, komedija About my Father s Robertom De Nirom i Sebastianom Maniscalcom, 40-godišnjakinja se prisjetila savjeta svojih roditelja da "pronađe stalan posao i zaradi mirovinu" te da "nikako ne ulazi u svijet umjetnosti".

 

Terruso je studirala novinarstvo. Njezin pokušaj "stabilne" karijere doveo ju je u Getty Images, gdje je radila kao filmska istraživačica. Žudnja za filmom nikad nije nestala pa je tijekom 20-ih snimala kratke filmove. S 28 je konačno upisala filmsku školu na Sveučilištu New York - uz podršku obitelji i tadašnjeg partnera.

"Te tri godine filmske škole bile su najbolje godine mog života. Uživala sam u svakoj minuti. Nije mi smetalo buditi se u 4 ujutro da bih u 5 bila na setu. Bila sam tako sretna što napokon slijedim svoju strast", prisjeća se.

Dok je studirala, prihvaćala je sve što joj se ponudilo. Radila je za samo 100 dolara kako bi prikupila što više iskustva.

Njezin kratki film zapeo je za oko redatelju Michaelu Showalteru, koji je u to vrijeme bio pomoćni profesor na NYU. Nakon što je diplomirala, radila je s njim na scenariju za Hello, My Name is Doris iz 2016. Na setu je gledala oskarovku Sally Field i upijala Showalterove redateljske savjete. Sljedeće godine izdala je svoj prvi film Fits and Starts s Wyattom Cenacom u glavnoj ulozi.

Osam godina nakon završetka filmske škole Terruso iza sebe ima četiri dugometražna filma.

"Moj savjet svima koji počinju je da kažu da svakoj prilici i stvarno uče od ljudi s kojima rade. To će vas učiniti boljima kada na kraju počnete pisati i režirati vlastite projekte", poručila je.