Na zapadu ništa novo: Ova priča je bila zabranjena u Njemačkoj, sad ide na Oscara

Foto: Profimedia

MEĐU stranim filmovima koji su nominirani za Oscara našao se njemački film Na zapadu ništa novo (All Quiet on the Western Front). Film, koji se prikazuje na Netflixu, prati uzbudljivu priču 17-godišnjeg njemačkog vojnika na zapadnoj bojišnici Prvog svjetskog rata.

U filmu se početna ratna euforija njemačkih vojnika pretvara u očaj i strah dok se bore za svoje živote i jedni druge u rovovima. Film je zaradio nominaciju za Oscara i bio jako popularan na Netflixu, ali originalna američka verzija filma iz 1930. godine bila je zabranjena u Njemačkoj.

 

U prosincu te godine, elegantna berlinska Mozartova dvorana dočekala je drugu projekciju filma, dok je knjiga slučajno postala međunarodni bestseler. No, čim se film počeo prikazivati, nacistički vođa Joseph Goebbels poveo je bandu ekstremista u dvoranu, gdje su pustili smrdljive bombe, prašak za kihanje i bijele miševe.

Nastao je kaos zbog filma

Osvrćući se na taj događaj u svom dnevniku, Goebbels je napisao: "Unutar deset minuta kino nalikuje ludnici. Policija je nemoćna. Ogorčena gomila iskaljuje svoj bijes na Židovima. Blagajna vani je pod opsadom. Stakla su razbijena. Tisuće ljudi uživaju u spektaklu"

Dalje dodaje: "Projekcija je prekinuta, kao i sljedeća. Pobijedili smo."

Kao rezultat sve veće moći nacističke stranke, Vrhovni odbor cenzora u Njemačkoj zabranio je film. Vjeruje se da je ljudska ranjivost koju su njemački vojnici pokazali u filmu nešto s čime se nacisti nisu slagali, budući da su knjigu klasificirali kao defetističku i nepatriotsku.

Remarque je napustio Njemačku dan nakon Hitlerova dolaska na vlast u siječnju 1933. Ogorčenje nacista prema autoru nije tu prestalo te su uhitili njegovu sestru Elfriede Scholz i ubili je.