Otišla je legenda Hollywooda, no zbog kultnog cestovnog filma ostat će besmrtna

Foto: Profimedia

BARRY NEWMAN je preminuo u dobi od 92 godine. Postao je ikona filmskog platna i glumac koji je ostao besmrtan ulogom u filmu Točka nestanka prije više od pola stoljeća.

Ulogu je mogao odigrati Gene Hackman ili čak Kris Kristofferson. Bilo je raznih opcija prije nego što su se konačno pokrenuli kotači, ali na neki način je Barry Newman uspio dati liku Kowalskog pravi prizvuk margine i individualnosti već na prvi pogled, pružajući cijelom filmu osjećaj neovisne produkcije.

Točka nestanka ili Vanishing Point snimljen je 1971. godine, u vrijeme kada je Amerika često tražila slobodarski duh na cestama, mada bi bilo ispravnije reći "na putu", i snimala filmove koji su pokušavali to postići, ali rijetko koji je uspio onako kako je Točka uspjela, ako je ikada i postojao takav.

 

Sigurno je bio jedan od favorita pokojnog Vlade Vasiljevića. Glavni lik Kowalski upušta se u vožnju od Denvera do San Francisca (ili Frisca, kako su ga nazivali u starim filmovima), suprotstavljajući se dosadnom poretku i zakonu, ali ima i crnog anđela čuvara u obliku DJ-a Cleavona Littlea. To je najkraći i najoštriji opis događaja.

Točka nestanka nije postigla velik uspjeh u vremenu svog nastanka, što je neobično s obzirom na brzinu, akciju, droge, različite supkulture, ali možda je tome pridonijelo zapošljavanje Newmana, koji nije bio poznato ime za jumbo plakate.

Cestovni klasici

U svakom slučaju, egzistencijalističke teme nisu mogle naštetiti jer se gotovo svaki ozbiljniji američki film toga doba bavio sličnim temama i mnogi su dobro prolazili na blagajnama.

Bez obzira na to, djelo Richarda C. Sarafiana je čekala mnogo važnija slava, označena riječju "kultno", i u pola stoljeća koje je uslijedilo Točka je postajala sve priznatija s velikim obožavateljima kao što su (naravno) Quentin Tarantino i Edgar Wright, kao i ni manje ni više nego Bruce Springsteen, koji je prije nekoliko godina izjavio da mu je to omiljeni film.

Budući da to dolazi od čovjeka s takvim "cestovnim klasicima" kao što su pjesme Thunder Road i Born to Run, to je možda još veći kompliment od ljubavi Tarantina i Wrighta.

Vratimo se na Newmana. Već smo spomenuli da je bio izvanredan u ulozi tihog vozača bijelog Dodge Challengera (dodatne specifikacije su R/T 440 Magnum, ako to nekome nešto znači). Nema puno toga što se može dodati na popis njegovih majstorija. Nakon toga postao je i protagonist uspješne pravne serije Petrocelli koja je trajala 45 epizoda.

Među nekim od njegovih poznatijih filmova izdvajaju se The Limey s Terenceom Stampom i Bowfinger sa Steveom Martinom i Eddiejem Murphyjem. Stoga se slobodno može reći da ga je Kowalski uveo u legendu i da je ondje zauvijek ostao isključivo zahvaljujući njemu.

Sad ga je u devetom desetljeću dočekala barikada sudbine, prije ili kasnije to je moralo doći. Iskoristio je svoje vrijeme na ovom planetu na pravi način, stoga neka vječna slava bude - Barryju Newmanu.