Ovaj film nominiran je za osam Zlatnih malina, no mogao bi dobiti Oscara

Foto: Press

DAN prije dodjele Oscara bit će uručene Zlatne maline, nagrade koje se dodjeljuju za najgora filmska ostvarenja. Ovogodišnji rekorder po broju nominacija za Zlatnu malinu je film Blonde (Plavuša), koji portretira život glumice Marilyn Monroe. 

Film Andrewa Dominika, za koji je od početka rekao da nije biografski film već fikcionalna biografska novela temeljena na knjizi Blonde američke književnice Joyce Carol Oates, ostvario je čak osam nominacija za Zlatnu malinu.

U kojim sve kategorijama je nominirana Plavuša?

Film je nominiran i u kategorijama najgoreg redatelja, najgoreg filma, najgoreg scenarija, najgoreg nastavka ili remakea, a stekao je i dvostruke nominacije u kategorijama najgoreg filmskog para i najgoreg sporednog glumca.

 

Pri obrazloženju nominacija piše kako se film "gledateljima sviđa još manje nego kritičarima". Odmah nakon objavljivanja, film je dobivao brojne kritike i gledatelja i filmskih kritičara, posebice zbog degutantnih scena silovanja.

Za najgori film, uz Blonde, nominirani su i Disney's Pinocchio, Good Mourning, The King's Daughter i Morbius. Nova inačica bajke o drvenom lutku ujedno je druga po broju nominacija za Zlatnu malinu. Ima šest nominacija.

Nominacija za Oscara

Unatoč negativnim komentarima i nominacijama za Zlatnu malinu, glumica Ana de Armas, koja je utjelovila lik Marilyn Monroe, dobila je nominaciju u kategoriji najbolje glavne glumice na ovogodišnjim Oscarima. Više puta je prozvana jedinom svijetlom točkom filma zbog fizičke sličnosti s Marilyn te zbog svojih glumačkih sposobnosti. 

Ipak, kladionice predviđaju kako su najizglednije kandidatkinje za titulu najbolje Cate Blanchett, koja je nominirana za Tar te Michelle Yeoh, čija je prva nominacija stigla za film Everything Everywhere All at Once.

Redatelj: Ako se to publici ne sviđa, to je problem publike

Redatelj filma Andrew Dominik nije odgovorio na kritike gledatelja, ali je o kontroverznoj prirodi filma govorio ranije u intervjuu za Screen Daily.

"To je zahtjevan film. Ako se to publici ne sviđa, to je problem publike. Ovo nije kandidiranje za javnu dužnost. To je NC-17 film o Marilyn Monroe, to je ono što želite, zar ne? Želim otići i vidjeti NC-17 verziju priče o Marilyn Monroe", rekao je Dominik.