Ovaj pustolovni film iz 90-ih je bio toliko loš da je doveo do propasti studija

Screenshot: Youtube/MGM

GODINAMA prije nego što su Pirati s Kariba poharali Hollywood i postali jedna od najprofitabilnijih filmskih franšiza, filmski studio Carolco Pictures se odlučio okušati u žanru gusarskih filmova, ne znajući da si kopa vlastiti grob. 

Studio je u devedesetima polako počeo padati u zaborav, zbog čega je sve karte položio u avanturistički film Otok boje krvi (Cutthroat Island), u kojem su glavne uloge igrali Geena Davis i Matthew Modine. Ovaj film o gusarima koji pokušavaju naći najveće skriveno blago na Karibima je režirao Renny Harlin, poznat po filmu Umri muški 2 i Duboko modro more, po scenariju koji su pisali Robert King i Marc Norman. 

Prema IMDb-ju, Otoke boje krvi je zaradio nešto više od 10 milijuna dolara diljem svijeta, što nije bilo ni približno dovoljno da pokrije budžet koji je iznosio vrtoglavih 98 milijuna dolara. No, što je dovelo do tolikog neuspjeha filma koji je trebao biti zimski blockbuster? 

Slavna prošlost filmskog studija 

Carolco Pictures koji su 1976. godine osnovali Mario Kassar i Andrew G. Vajna je jedno vrijeme bio jedan od najprofitabilnijih nezavisnih filmskih studija u SAD-u. Carolco je doživio svoj procvat u 80-ima i početkom 90-ih, zahvaljujući hit filmovima poput Ramba, Terminatora 2, Sirovih strasti i Totalnog opoziva.   

Unatoč brojnim blockbusterima, studio se sredinom 90-ih našao u dugovima, zbog kojih je bio primoran prodati prava na neke filmove, među kojima su bili nikada snimljeni ep Crusade, u kojem je trebao glumiti Arnold Schwarzenegger, i kontroverzni film Showgirls, piše Collider. 

No, nakon što je Carolco uspio pridobiti redatelja Rennyja Harlina, s kojim je već radio na hitovima Umri muški 2 i Alpinist, studio je bio siguran da će Otok boje krvi biti još jedna uspješna suradnja.  

Problemi u produkciji i opasna konkurencija 

Otok boje krvi su pratili problemi još u fazi pretprodukcije. Umjesto Matthewa Modinea, u filmu je trebao glumiti Michael Douglas, no on je odustao zbog kreativnih razlika. 

Isto tako, originalni budžet filma je trebao iznositi 60 milijuna dolara, no egzotične filmske lokacije, povijesni kostimi, oružje i replike brodova su doveli do znatnog porasta budžeta. 

Screenshot: Youtube/MGM

Problemi su se nastavili i tijekom samog snimanja jer je redatelj Renny Harlin morao više puta prepravljati scenarij kako bi zadovoljio sve rokove. 

Kaotična produkcija je bila jedan od znakova da će film biti neuspjeh, zbog čega je studio proglasio bankrot mjesec dana prije premijere filma. Film je imao premijeru u prosincu 1995. godine, što mu nije išlo u korist jer se morao natjecati s nekim od najpopularnijih filmova 90-ih, kao što su Priča o igračkama, Jumanji i Vrućina. 

Otok boje krvi je podijelio kritičare i publiku 

Iako će se većina složiti da Otok boje krvi nije ništa inovativno, čemu svjedoči činjenica da su i kritičari i publika filmu dali 40% na portalu Rotten Tomatoes, neki od najpoznatijih kritičara su rekli da je film vrijedan gledanja ako volite gusarske filmove. Među njima je bio i legendarni Roger Ebert koji je Otok boje krvi ocijenio s 3 zvjezdice, od mogućih 4. 

“Ovo je, ukratko, zadovoljavajući film - ali ne prelazi granice svog žanra, i nije iznenađujući ili zapanjujući”, napisao je Egbert u svojoj recenziji. “Pogledao sam ga jer mi je to posao i, nakon što sam ga pogledao, uvidio sam njegovo umijeće, na temelju kojeg filmu dodjeljujem tri zvjezdice. Ali ako vas ne zanimaju filmovi o gusarima, možete ga zaobići.” 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.