Ove knjige su bile najpopularnije u hrvatskim knjižarama prošlog mjeseca

Foto: Shutterstock/Press

POGLEDAMO li top listu za svibanj, uočit ćemo da se polako (iako, pomalo neočekivano) hrvatskim čitateljima vraća optimizam.

Možda je miris ljeta u zraku, ne znamo. Naime, neznatno se smanjuje udio samopomoći u prvih deset najpopularnijih naslova za odrasle, s time da je na prvom mjestu knjiga o mijenjanju navika. To je vrlo pozitivan stav. Kad želite promijeniti navike, znači da ste si zadali neki cilj te krećete u suočavanje s izazovima koji vam stoje na putu. Lista je sastavljena iz podataka koje su nam dostavile knjižare lanca Hoću knjigu.

1. Atomske navike – James Clear
2. 12 pravila za život – Jordan B. Peterson
3. Ispričat ću ti priču – Jorge Bucay
4. Veliki Panda i Sićušni Zmaj – James Norbury
5. Zašto mi to nisu rekli prije – Julie Smith
6. Idilična koliba u Irskoj – Julie Caplin
7. Ženski povratak sebi – Natalia de Barbaro
8. Priča završava s nama – Colleen Hoover
9. Ljubav oko svijeta – Davor Rostuhar
10. U malu je uša đava – Tisja Kljaković Braić

Veliki Panda i Sićušni Zmaj - James Norbury

Jeste li gledali crtani film Kung fu Panda? Ovaj mu naslov pomalo nalikuje jer nam donosi basnu nadahnutu drevnom mudrošću Dalekog istoka- minus kung fu. Slično kao i spomenuti crtić, u ovoj će se priči pronaći različite generacije čitatelje, no ne treba ga smatrati naslovom za djecu.

Iako obiluje simpatičnim crtežima i likovima koji stavljaju osmijeh na lice, svaka nas šarmantna stranica knjige upućuje na važan trenutak u životu. Naši junaci uče kako živjeti u trenutku, kako se nositi s neizvjesnošću, kako pronaći snagu i zajedno nadvladati sve životne prepreke.

Idilična koliba u Irskoj - Julie Caplin

Autorica koja niže hit za hitom ovoga nas puta u svojoj novoj romansi vodi do Zelenog otoka - Irske. A znamo koliko Hrvati vole tu državu, prijatelji nam se često jave odande opisujući svoje nove, ljepše živote. Junakinja romana Hannah željna promjene u svojem radoholičarskom životu, upisuje se u čuvenu Kulinarsku školu u okrugu Kerry.

Ponesena ljepotama usputne postaje - Dublina, već prve večeri u Irskoj poklekne pred šarmom zgodnoga Conora, no odlučuje to zaboraviti. Ipak, kada stigne u svoj novi dom u bajkoviti Killorgally, Hannah uviđa da njezina mala tajna iz Dublina neće ondje i ostati. Smještena usred raskošnoga seoskog krajolika koji oduzima dah, kulinarska će škola za Hannu i Conora biti poprište idiličnoga novog susreta.

Priča završava s nama - Colleen Hoover

Vrlo popularna autorica čije su knjige u svijetu bez iznimke hitovi dobila je dodatni vjetar u leđa kad ju je otkrio Tik Tok, najnovije it-mjesto za knjiške preporuke. Lily Bloom život nikad nije mazio, no uvijek se trudila pronaći sreću. Odrasla je u malom gradiću, završila je studij i preselila se u Boston te tamo započela vlastitu karijeru s nadom u svoj sretan završetak.

U Bostonu upoznaje Rylea Kincaida, zgodnog neurokirurga, tvrdoglavog i pomalo arogantnog muškarca koji je osvojio njezino srce svojom skrivenom nježnom stranom. Ryle je naizgled savršen, no ima jednu manu - on ne voli veze. Pa čak i kad Lily postane iznimkom koja potvrđuje njegovo pravilo, i dalje je progoni pitanje što je to čini osobom koja ga je uspjela osvojiti.