10 knjiga koje su Hrvati najviše poklanjali ovog prosinca. Prvo mjesto ne iznenađuje

Foto: Press

Mnogima ne baš mila i draga godina ostala je iza nas. Nadamo se da će u ovoj biti manje šokova i stresa. Svaki smo mjesec 2023. napisali članak o najpopularnijim naslovima te nam ostaje samo još jedna top lista da zatvorimo godinu. Radi se o naslovima koji su se kupovali u doba Adventa. Zašto kažemo kupovali, a ne čitali?

Stoga što je velik dio prodaje otišao na poklone - što sebi, što najmilijima. Obratite li pozornost, primijetit ćete da se lista razlikuje od prošlih, a razlog je već navedeno darivanje. Dobra je vijest što se knjige itekako kupuju, a malo lošija što su dvije od preminulih autora, čije nove tekstove više nećemo čitati. Druga zanimljivost je da su kuharice ponovno vrlo popularne. No pogledajmo koje to knjige krase top listu za prosinac protekle godine.

1. Putovanje zvano igra – Marko Babić

2. Ne možeš mi ništa – David Goggins

3. Slučaj vlastite pogibelji – Kristian Novak

4. Prijatelji, ljubavnici i velika užasna stvar – Matthew Perry

5. Atomske navike – James Clear

6. Znanost začina – Stuart Farrimond

7. Zelena svjetla – Matthew McConaughey

8. Znanost kuhanja – Stuart Farrimond

9. 12 pravila za život – Jordan B. Peterson

10. Kuharica mama zna – Suzy Josipović Redžepagić

Putovanje zvano igra – Marko Babić

Apsolutni pobjednik mjesečnih top lista istovremeno je i najpopularnija knjiga godine. Nažalost, autor je stigao ispričati svoju priču, ali ne i uživati u blagodatima svojega postignuća. Jedna od životnih priča koja je rasplakala Hrvatsku.

Ne možeš mi ništa – David Goggins

Naslov koji je planuo s polica te je izdavač u manje od tjedan dana morao otisnuti novu nakladu dolazi nam od Davida Gogginsa. David je čovjek koji se uzdigao iz blata svog ranog života te, nikada ne odustajući od svojih snova, uspio postati jednim od najcjenjenijih motivatora na svijetu. Njegove reference su upravo njegov život koji iznosi u potankostima u knjizi. Mislite da nešto ne možete? Razmislite ponovno.

Slučaj vlastite pogibelji – Kristian Novak

Kristian je kulturno nacionalno blago i kao takav zaslužuje pozornost svakog čitatelja. Srećom, mnogi to znaju, pa svaki njegov naslov dolazi na vrhove top lista.

Znanost začina – Stuart Farrimond

Ljubitelji začina, pustolovi i znatiželjni kuhari, podignite svoju strast prema začinima na novu razinu zahvaljujući zanimljivim istraživanjima dr. Stuarta Farrimonda, znanstvenika o prehrani i uspješnog autora. Svladajte znanost koja se skriva iza kulinarske umjetnosti stapanja začinskih mješavina te naučite kako spojevi koji tvore okus(e) začina u novim kombinacijama stvaraju drukčije arome i osjete.

Znanost kuhanja – Stuart Farrimond

Zašto je kuhana hrana tako ukusna? Trebamo li meso soliti unaprijed ili netom prije pripreme? Kako prepoznati svježu ribu? Kako konzervirati ribu u kući? Kako uspješno skuhati rahlu rižu? Zašto kokice pucaju? Je li češnjak bolje zgnječiti ili nasjeckati? Kako skuhati povrće da se sačuvaju hranjivi sastojci?

Kako svaki put skuhati sočnu i ukusnu ribu? Koju vrstu vrhnja koristiti za kuhanje? Možemo li spasiti presoljeno jelo? Kako ublažiti okus preljutog jela? U čemu je tajna karamelizacije? Sve to pronaći ćete u ovoj knjizi – sve to, ali i puno više.

Kuharica mama zna – Suzy Josipović Redžepagić

Neponovljiva Suzy Josipović Redžepagić u proširenom i dopunjenom izdanju svoje legendarne kuharice donosi 600 poznatih, provjerenih, tradicionalnih, ali i inovativnih, recepata kojima priča nježnu priču o ljubavi, požrtvovnosti i snazi koju pruža obitelj.