Ovo je popis najpopularnijih božićnih filmova svih vremena, Sam u kući je broj jedan

Screenshot: YouTube

Božić je iza ugla, a to znači da je vrijeme da se udobno smjestite i ušuškate uz blagdanske klasike. Kako bi vam pomogao u odabiru savršenog filma za buđenje blagdanskog duha, IMDb je objavio popis najpopularnijih božićnih filmova.

Najstariji film na ovoj listi objavljen je 1988. pa možemo reći da je riječ o modernim klasicima. Evo koji su najpopularniji božićni filmovi prema podacima IMDb-ja.

10. Polarni Express (2004.)

Na Badnju večer, jedan dječak na rubu puberteta počinje sumnjati u postojanje Djeda Mraza. Premda ga otac, majka i mlađa sestrica uvjeravaju da Djed Mraz uistinu postoji, dječak zaključi da darove za svu djecu svijeta nije moguće smjestiti u jednu vreću, kao i da nije izvedivo cijeli svijet obići tijekom samo jedne noći.

Dok vani pada snijeg, točno pet minuta prije ponoći, pred njegovom se kućom zaustavi starinski vlak, a simpatični kondukter dječaka pozove da s ostalom djecom krene na put prema Sjevernom polu, gdje će, ako iskreno vjeruje, upoznati pravog Djeda Mraza. Isprva nesiguran što učiniti, dječak naposljetku pristane ukrcati se i krenuti na put prema sjeveru, ne sluteći da je pred njim najuzbudljivija noć u životu.

 

Ova animirana obiteljska pustolovna fantazija treći je zajednički projekt slavnih oskarovaca Toma Hanksa i redatelja Roberta Zemeckisa, a nominirana je za tri Oscara.

9. Sam u kući 2: Izgubljen u New Yorku (1992.)

Godinu dana nakon događaja iz prvog filma, obitelj McCallister ponovno se priprema za božićno putovanje, ovog puta u Miami. No Kevinu se to ne sviđa, zbog tropske klime i nedostatka božićnog drvca. Obitelj ponovno zaspe, ali ovog puta ne zaboravi Kevina. Međutim Kevin na trenutak zastane u zračnoj luci i uđe u krivi zrakoplov, slijedeći čovjeka koji jako nalikuje njegovom ocu.

Po dolasku u New York, Kevin pomoću očeve kreditne kartice uzima sobu u hotelu. Obilazi New York i ulijeće u šape svojih bivših neprijatelja, Harryja i Marva, koji su nedavno pobjegli iz zatvora.

Prvi dio ove uspješnice zaradio je nevjerojatnih 285 milijuna dolara i osigurao slavu talentiranom Macaulayu Culkinu.

8. Umri muški (1988.)

Policajac iz New Yorka pokušava spasiti svoju otuđenu ženu i nekoliko drugih koje su teroristi uzeli za taoce tijekom božićne zabave u Nakatomi Plazi u Los Angelesu. Glavnu ulogu ima Bruce Willis, a film je ostvario veliki komercijalni i kritički uspjeh.

7. Čudesan Božić (1994.)

Scott (Tim Allen) uz pomoć sina zamijeni Djeda Mraza koji je pao s krova i ozlijedio se. Scott obuče njegovo odijelo i nastavi njegovu misiju. Uskoro sazna da njegova uloga novoga Djeda Mraza nije privremena.

6. Grinch (2018.)

Radnja ovog filma prati mrzovoljnu i zločestu osobu koja pokušava uništiti Božić u veselom gradu. No, na tom putu srce mu počinje otapati jedna velikodušna djevojčica. To je animirana adaptacija poznate dječje knjige Kako je Grinch ukrao Božić, autora Dr. Seussa.

 

Film je tijekom svog prikazivanja u kinima zaradio 526.7 milijuna dolara, čime je postao najuspješnija adaptacija nekog Seussovog djela.

5. Kako je Grinch ukrao Božić (2000.)

Stanovnici gradića Who odbacili su Grincha dok je bio dijete zbog njegove ružnoće i zlobe. Nakon toga povukao se u spilju izvan mjesta i zamrzio ljude, što osobito dolazi do izražaja u vrijeme blagdana, kada su svi sretni, opušteni i međusobno se darivaju. Naravno, ni gradić Who nije ravnodušan prema njemu te ga ne smatraju dobrodošlim. Jednoga dana stvari se promijene nakon što Grinch upozna dobrodušnu djevojčicu Cindy Lou kojoj slučajno spasi život. Ona ga odluči pozvati na Badnju večer u grad, iako zna da on ne pripada njezinim ljudima.

Ovaj film nalazi se u Guinnessovoj knjizi rekorda kao najunosniji božićni film svih vremena. Režirao ga je redatelj Ron Howard, a glavnu ulogu, zlokobnog Grincha, tumači slavni komičar Jim Carrey.

4. Vilenjak (2003.)

Odgojen kao prevelik vilenjak, Buddy putuje sa Sjevernog pola u New York City kako bi upoznao svog biološkog oca Waltera Hobbsa, koji ne zna da postoji i očajnički mu treba malo božićnog duha.

Božićnu komediju režirao je Jon Favreau, a napisao David Berenbaum. Glavnu ulogu ima Will Ferrell kao Buddy, čovjek kojeg su odgojili vilenjaci Djeda Mraza.

3. Najluđi Božić (1989.)

U filmu se planovi obitelji Griswold za veliki obiteljski Božić predvidljivo pretvaraju u veliku katastrofu. Ovu božićnu komediju režirao je Jeremiah S. Chechik, a glume Chevy Chase, Beverly D'Angelo, Randy Quaid, Johnny Galecki i Juliette Lewis.

 

2. Zapravo ljubav (2003.)

Novi britanski premijer, neženja David, zaljubljuje se u asistenticu Natalie. Premijerova starija sestra Karen svjesna je da njezin muž Harry ima ljubavnicu, i to kolegicu s posla, mladu i zavodljivu Miu. Karenin prijatelj Daniel ostao je udovac, a njegov 11-godišnji sin Sam želi znati sve o ljubavi jer mu se sviđa djevojčica iz škole. Pisac Jamie napusti djevojku kad je uhvati da ga vara te otputuje u Francusku kako bi pisao u miru, ali se zaljubi u kućnu pomoćnicu, Portugalku Aureliju, koja ne zna ni riječi engleskog.

Harryjeva tajnica Sarah iznimno je stidljiva, a žarko priželjkuje vezu s kolegom iz ureda, mladim i zgodnim Karlom. Jamiejeva prijateljica Juliet upravo se udala za Petera, no Peterov najbolji prijatelj Mark ponaša se vrlo čudno. Ekscentrična rock-zvijezda Billy Mack u neobičnom je odnosu sa svojim menadžerom.

U ovom se filmu nalazi probrani glumački ansambl sastavljen od najboljih, uglavnom britanskih glumaca, među kojima su i provjerene zvijezde romantičnih komedija poput Hugha Granta, Emme Thompson, Liama Neesona, Keire Knightley i drugih.

1. Sam u kući (1990.)

Svi znaju radnju ovoga filma: osmogodišnji Kevin greškom ostaje sam kod kuće i mora braniti svoj dom od provalnika na Badnjak. Glavne uloge imaju Macaulay Culkin, Joe Pesci i Daniel Stern.

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.