Ovo su najbolji filmovi 1950-ih, prema mišljenju kritičara

Screenshot: YouTube

PORTAL World of Reel proveo je anketu u kojoj je sudjelovalo više od 120 filmskih kritičara i stručnjaka nekih od vodećih publikacija. Kritičari su morali izdvojiti pet najboljih filmova koji su izašli u 1950-ima, jednom od najplodnijih razdoblja u povijesti filmske umjetnosti. 

U nastavku donosimo pet filmova koji su zauzeli sam vrh ljestvice najboljih filmova. Ostatak popisa možete pogledati na ovom linku.

1. Vrtoglavica (Vertigo)

Na prvom mjestu našao se psihološki triler Alfreda Hitchcocka iz 1958. godine. Film prati bivšeg detektiva, Johna "Scottieja" Fergusona (James Stewart), koji je otišao u mirovinu nakon što je zbog tragične nezgode na poslu razvio strah od visine. Fergusona stari prijatelj zamoli da jedno vrijeme prati njegovu ženu, Madeleine (Kim Novak), koja pati od amnezije i satima luta gradom.

Premda se film nije svidio kritičarima nakon same premijere, kasnije je prepoznat kao Hitchcockovo remek-djelo.

2. Pjevajmo na kiši (Singin’ in the Rain)

Mjuzikl Pjevajmo na kiši, u režiji Genea Kellyja i Stanleyja Donena, za mnoge je najbolji filmski mjuzikl svih vremena. Kelly je u filmu utjelovio glumca Dona Lockwooda koji se pokušava prilagoditi zvučnim filmovima nakon što se proslavio kao zvijezda nijemih filmova. Don se zaljubi u plesačicu Kathy (Debbie Reynolds), no na putu im stoji Donova ljubomorna kolegica, glumica Lina (Jean Hagen).

3. Sedam samuraja (Seven Samurai)

Treće mjesto zauzeo je najpoznatiji film japanskog redatelja Akire Kurosawe, Sedam samuraja. Radnja prati sedmoricu samuraja iz feudalnog Japana, koje unajme očajni stanovnici jednog sela kako bi ih zaštitili od bande pljačkaša. Sedam samuraja smatra se jednim od najutjecajnijih filmova u povijesti, a nerijetko ga viđamo na popisima najboljih filmova.

4. Prozor u dvorište (Rear Window)

Među pet najboljih filmova našao se još jedan triler Alfreda Hitchcocka. Riječ je o filmu Prozor u dvorište u kojem su glavne uloge igrali James Stewart, Grace Kelly, Wendell Corey, Thelma Ritter i Raymond Burr.

Protagonist filma je ugledni fotoreporter L. B. Jefferies (Stewart) koji si je na poslu slomio nogu i sada mora mirovati u stanu. Naviknut na akciju, Jefferies se dosađuje sve dok kroz prozor svog stana ne počne promatrati susjede u dvorištu. Do zapleta dolazi kada posumnja da je jedan od susjeda ubio svoju ženu.

5. Noć lovca (Night of the Hunter)

Triler Noć lovca jedini je film koji je režirao glumac Charles Laughton. Film je pokupio toliko negativnih recenzija, da je Laughton odlučio odustati od režije. No, godinama kasnije neki od najvećih redatelja našeg doba, poput Martina Scorsesea, izjavili su da je Noć lovca imala velik utjecaj na njihovu filmografiju.

Film, baziran na istoimenom romanu Davisa Grubba, prati dvoje djece (Billy Chapin i Sally Jane Bruce) koja pokušavaju pobjeći od serijskog ubojice (Robert Mitchum) jer se želi domoći ostavštine njihovog oca.