Pamtimo je iz It's A Wonderful Life, a Trump je razbjesnio mnoge spomenuvši je

Foto: Press

NEMA ništa gore nego ući u raspravu s ljudima koji čitaju knjige o samopouzdanju i samopomoći. U pet minuta s njima imat ćete osjećaj da ste izgubili čitav dan. Međutim, koliko god self-help štivo i njegovi korisnici bili predmet izbjegavanja, napravit ćemo izuzetak i zahvaliti Daleu Carnegieju, autoru djela How to make friends and influence people, jer upravo je taj priručnik 1936. godine dobila kao poklon Donna Reed, pročitala ga i život joj se drastično promijenio.

Postala je otvorenija, počela je sudjelovati u školskim predstavama, osvajala je natjecanja ljepote i pri kraju studija odlučila postati glumicom, što je u njezinom slučaju bila izvanredna odluka, iako se ništa od navedenog ne preporučuje bez upute liječnika.

Dva najvažnija filma u karijeri Donne Reed

A uistinu je dospjela daleko u svijetu filma, možda ne toliko koliko je mogla, ali od 1940. i promjene krsnog imena iz Donna Belle Mullenger u nešto ekonomičnije Donna Reed to ime vrijedi mnogo u glumačkim krugovima. Ako je trebalo naći vjernu suputnicu muškim glavama na platnu, k njoj se išlo redovito, a kad je prešla na televiziju i uzela stvar u svoje ruke, drugi su postajali suputnici njoj. 

Krenimo od filmova, dva su zasigurno najvažnija, ostali neka čekaju u redu. U ta dva spada It’s a wonderful life u kojem joj Jimmy Stewart želi skinuti mjesec i poslije kojeg je postala gošća svake kuće u blagdanskom periodu, što je svojim blagim osmjehom itekako zaslužila i teško se ljepši osmijeh može vidjeti tih dana, kad je smijanje uglavnom obveza.

Drugi je film From here to eternity, gdje su ona i Deborah Kerr imale ekstremno nezahvalan zadatak iznijeti uloge s goropadnim Lancasterom i Cliftom koji su bili u top formi i kojima je dopalo više mesa, ali obje su se snašle sjajno. Donna je čak osvojila Oscar za sporednu ulogu.

 

Simbol američke kućanice u malome gradu

Također, značajni naslovi iz njene filmografije su The picture of Dorian Gray i Fordov They were expendable, s Johnom Wayneom u tandemu. Kasnije je bila partnerica i Alanu Laddu, Randolphu Scottu, Johnu Dereku, Dani Andrewsu, Glennu Fordu, Rocku Hudsonu, Richardu Widmarku, Cornelu Wildeu, Stewartu Grangeru, također i paru Dean Martin - Jerry Lewis u Caddyju.

Snimila je preko 30 filmova do 1958., kada je postala simbol američke kućanice iz malog grada. U pitanju je serija simbolično nazvana po njoj, The Donna Reed Show, koja se u obliku sitcoma bavila svakodnevicom i zavrzlamama u koje može upasti prosječna radnička obitelj, uz mnogo lekcija o važnosti sloge i ljubavi.

Donna je bila jaka majka, brižna i inteligentna, prije svega s kapom punom razumijevanja za ukućane i s rješenjima za sve probleme. Ta serija ju je i definirala za sve iduće epohe i način na koji će biti viđen njezin lik i djelo. Čak se i posljednjih godina mogu vidjeti reference na Donnu Reed u tom smislu, iako je prošlo šest desetljeća od emitiranja njezine emisije.

Donald Trump i Donna Reed

Npr. Donald Trump je u vrijeme svoje administracije rekao za jednu novinarku (koja se slučajno preziva Reed) da "nije baš kao Donna Reed" i to je shvaćeno kao napad na modernu, neovisnu ženu i kao želja Trumpa da novinarke budu konzervativne i ponizne prema muškarcima.

Sama novinarka rekla je s ponosom da "definitivno nije kao Donna Reed" jer zašto bi je netko povezao sa ženom kojoj se kači titula kućanice. No, mogla je provjeriti činjenice jer bi je dovele do informacija da je Donna Reed bila među prvima u aktivizmu protiv rata u Vijetnamu, kao i pionirka u borbi protiv nuklearnih zagađenja, a uz to je bila i majka četvero djece.

Što to onda nedostaje Donni Reed i usporedbi s njom? I ona je govorila da su je feministkinje ponekad napadale zbog Donna Reed Showa, iz njoj nepoznatih razloga, s obzirom na to da je bila supermoćna žena u toj seriji.

Tužila producente i dobila milijun dolara

Ali koga briga za budalaštine, vratimo se na holivudski put (u ovom kontekstu on je manja budalaština). Taj put nije bio preambiciozan poslije spomenute 1958. i prelaska na televiziju, nije snimila više ništa za kina, ali snimila je par TV filmova i za kraj je odradila jednu sezonu Dallasa sredinom osamdesetih. 

Točnije, uletjela je u lik Ellie Ewing, koji je prije nje igrala također poznata Barbara Bel Geddes (Vertigo). Tumačila je Ellie kroz jednu sezonu, a onda je Barbara tražila da se vrati u seriju i producenti su otpustili Donnu istog trenutka. Zasluženo im je uzela preko milijun dolara tužbom zbog ovog prekida ugovora, ali, nažalost, nije ih stigla ni trošiti jer je ubrzo preminula, već početkom 1986., od posljedica raka gušterače. Imala je 64 godine.

Imao je tko iza nje ostati i to spiskati, a štošta je ostalo iza nje i za gledanje. Donna Reed se postarala, glumica od najfinijeg porculana, tako umiljata i nježna, ali u isto vrijeme i nesavladiva. Hvala još jednom knjizi How to make friends and influence people jer ju je potaknula da stekne prijatelje i utječe na ljude jer to je baš maherski izvela.