Pčela iz Brigade je umjetnička duša podzemnog svijeta i glumac zavidnog pedigrea

Foto: Press

VEĆ SMO pričali kakav je klasik gangsterska serija Brigada. Svatko tko je gledao pamti stazu četiri poletna moskovska mladića koja su prešla put od sitnih nestašluka do organiziranog mafijaškog života usput ne izgubivši osjećaj bratstva koji ih povezuje. Imena Saša, Pčela, Kosmos i Fila su u svijetlom sjećanju svakom tko uživa kad se uz red akcijskih kriminalnih obračuna obrati pažnju i na kvalitetu televizijskog pripovijedanja. A u Brigadi se baš obratilo.

Ali kako to da se od svih članova naslovne četvorke najrjeđe može sresti baš Pčela u kasnijim ruskim filmovima? Čovjeka je vrlo teško ugledati u bilo kojoj špici osim ako počesto ne reprizirate Brigadu, što je legitimno i poželjno, a i jedini način da viđanje njega ne bude rijedak slučaj... 

Odgovor leži u raznovrsnoj prirodi karaktera Pavela Maikova, koji jest bio fantastičan kao brat Pčolkin, onako najprefriganiji i najlaganiji u gangu, gotovo umjetnička duša zatočena u podzemnim vodama, međutim gluma nije sve što ga zanima u životu.

Umjetnička duša, samo ne zatočena, to je Pavel i u realnom vremenu, pored toga što se ipak tu i tamo može sresti prije svega po serijama i tek ponekom filmu. Njegova biografija broji i silne režirane predstave, odigrane također, bio je televizijski voditelj, posuđivao je glas u crtićima, a i sasvim je uspješan glazbenik, osnivač čak dva benda od kojih jedan (Magrit) još šljaka. 

Nije čudno za ovo posljednje, sjećamo se kako je uz cug vrsno izveo numeru Генералы песчаных карьеров (Generali pješčane jame) na Sašinoj svadbi, vidjelo se da je sluhist do koske. U svakom slučaju, koristeći se nenaprednom komparacijom, moglo bi se reći da poput pčele ide s cvijeta na cvijet u odabiru zanimanja.

Umjetnički geni

Pavel Maikov inače i potječe iz obitelji koja je težila stvaralačkim visinama. Ako se vratimo par stoljeća unazad (jer ne možemo se vratiti unaprijed), dolazimo do toga da su mu preci bili pjesnici Apolon Aleksandrovič Maikov i Apolon Nikolajevič Maikov, kao i slikar Vasilij Maikov, a ako se vratimo i više od pet stoljeća dođemo do osnivača skitskog monaškog života u Rusiji, jer Pavelov prapra(pra)djed je i prepodobni Nil Sorski. 

Ne može takav čovjek biti izdajnik, duša je zaboljela svakog gledatelja kad je Belov pomislio da Pčela to jest, ali to je već možda jedan spoiler previše za Brigadu i neće više biti nijednog.

Već smo rekli da se može sresti po serijama i ponekom filmu (od tih ponekih, recimo da Led privlači najviše pažnje ovog podneblja, kao i Neslužbeni posao), a od televizijskih radova veliki hit je ispala serija Kontakt koja je izašla prošle godine.

Uostalom, Pčela, pardon Pavel, nema još ni 50 ljeta, opipljiva glumačka zrelost je tek pred njim, a i sve druge zrelosti u onim ostalim poslovima koje obavlja. Majstor mnogih zanata. Pavel Sergejevič Maikov.